Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijs vastzetten voor 1 jaar blijkt de voordeligste keus

door Maartje Sebek 6 reacties Leestijd: 2 minuten

Gaslicht.com houdt de energieprijzen nauwkeurig in de gaten. Waar er afgelopen jaar werd gesproken over historisch lage energietarieven, blijkt  dat de energieprijzen nu al maanden hard stijgen. Vooral de gasprijzen blijven oplopen. Wat kunt u het beste doen om uw energierekening zo laag mogelijk te houden?   Kiezen voor een energiecontract voor de duur van 1 of 3 jaar? Wij hebben het onderzocht.

Energieprijs vastzetten voor 1 of 3 jaar? 

Op dit moment is in veel gevallen een driejarig contract met vaste tarieven op jaarbasis goedkoper dan een éénjarig energiecontract. Daarom wordt de volgende vraag vaak aan ons gesteld: “Is het nu voordeliger om mijn tarieven voor 3 jaar vast te zetten?” Hier is echter geen eenduidig antwoord op te geven.  Het is koffiedik kijken of dit uiteindelijk daadwerkelijk voordeliger is. Immers, u kunt  pas over twee jaar zien of uw driejarig contract de beste keuze is geweest. Met een driejarig contract zet u de (momenteel ook behoorlijk hoge) leveringstarieven voor 3 jaar vast. Dit terwijl er  een reële kans bestaat dat u volgend jaar weer voordeligere éénjarige contracten kunt afsluiten. Als de energieprijzen dalen, kunt u daar met een éénjarig contract snel van profiteren.  

Onderzoek naar energieprijzen  

We kunnen wel aantonen wat in de afgelopen jaren gunstiger was: 1 of 3 jaar vastzetten. Gaslicht.com is in de archieven gedoken en heeft de energieprijzen in de afgelopen 8 jaar onderzocht. En wat blijkt? Sinds 2013 is het slechts één keer voordeliger geweest om te kiezen voor een driejarig contract met vaste tarieven in plaats van een éénjarig contract. En toen leverde dit op jaarbasis slechts een voordeel op van € 2,85 ...  

Energieprijs vastzetten

* Leveringskosten zijn de  jaarkosten op basis van 3500 kWh en 1500 m³, de vaste leveringskosten en de korting, zonder overheidsheffingen en netbeheerkosten.  

Let op: de berekeningen gaan tot 2019  omdat er 2 jaar na het afsluiten van het contract pas gezegd kan worden of een driejarig contract met vaste tarieven voordeliger is  dan drie keer een éénjarig contract met vaste tarieven. Voor het onderzoek zijn de driejarige contracten qua kosten vergeleken met 3 opeenvolgende éénjarige contracten.   

Geen verassingen: zet uw energieprijs vast voor 1 jaar  

Vaak wordt gezegd dat je met een meerjarig contract weet waar je aan toe bent en dus niet voor verassingen komt te staan. Dat is uiteraard waar, maar je profiteert dan ook niet van prijsdalingen in de markt.  Kiezen voor één jaar in plaats van drie jaar leverde de afgelopen 8 jaar gemiddeld een extra besparing van € 120 op.  

Om te zorgen dat u niet te veel voor uw energierekening betaalt, adviseren wij om ieder jaar opnieuw te vergelijken. Zo weet u precies het aanbod van de markt en kunt u een weloverwogen beslissing maken. 

vergelijk energieprijzen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (6)

Geplaatst door: D. Mast ()

De energieleverancier mag tijdens de looptijd van een vast contract niet tussentijds de leveringstarieven verhogen. Maar op https://www.essent.nl/content/Images/107552_productvoorwaarden_zekerheidsgarantie_essent.pdf?ecmp=20161013EM600H lees ik onder het kopje 'Leveringstarieven' het volgende in geval van een verhuizing naar een ander leveringsadres tijdens de looptijd van een vast contract:

"Het leveringstarief voor elektriciteit en gas is afhankelijk van de regio en de installatie van het leveringsadres. Bij verhuizing naar een ander leveringsadres is Essent gerechtigd dit tarief aan te passen aan het voor de nieuwe regio en installatie geldende leveringstarief. Per 1 juli 2021 stoppen de Nederlandse netbeheerders met het uitzenden van het toonfrequentsignaal voor tariefschakeling. Vanaf dat moment kan alleen nog met een slimme meter gebruik gemaakt worden van dubbeltarief. Klanten met dubbeltarief zonder slimme meter worden per 1 juli 2021 automatisch overgezet naar enkeltarief."

Betekent dit dat je tijdens de looptijd van je vaste contract op je nieuwe leveringsadres dan te maken kunt krijgen met de dan geldende leveringstarieven en je daardoor veel duurder uit kunt zijn dan met je vaste contract op je oude leveringsadres?

Opmerking van de redactie op 15-09-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. Als u gaat verhuizen dan kan het zo zijn dat er een andere type meter en stroomaansluiting aanwezig is in de nieuwe woning. Het tarief en de netbeheerkosten worden hierop aangepast.

Voorbeeld: Als de oude woning een slimme meter heeft, betaalt u daar het dubbele tarief. Als u naar een woning gaat met een domme meter dan gaat u het enkel tarief betalen.

Als de nieuwe woning een andere type aansluiting heeft of in een andere regio ligt, kunnen de netbeheerkosten wijzigen.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://www.telegraaf.nl/financieel/2137892115/gasprijzen-tot-in-winter-hoog "’Gasprijzen tot in winter hoog’":

"Amsterdam - Consumenten en bedrijven moeten ook komende winter rekening houden met hoge gasprijzen in Europa. De prijs van een termijncontract voor levering van gas in de zakelijke markt is woensdag naar een record gegaan."

Stel dat de komende weken en maanden gasprijzen nog veel hoger worden dan nu het geval is, kunnen energieleveranciers dan besluiten om onlangs gesloten vaste meerjarige contracten open te breken, waardoor je als consument alsnog veel meer moet betalen aan gas en licht dan in je vaste contract is afgesproken?

Opmerking van de redactie op 09-09-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. Als u een contract heeft met vaste tarieven dan mag de energieleverancier de kale tarieven niet tussentijds aanpassen.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: B. van Doorn ()

In het artikel worden de 1-jarige contracten alleen met de 3-jarige contracten vergeleken en niet met de variabele. Is het juist nu niet verstandig om voor een variabel contract te gaan nu de gasprijzen hoog zijn en in januari waarschijnlijk nog verder stijgen? Die vermoedelijke stijging zit nu al in de jaarcontracten tarieven verwerkt. De tarieven voor variabele contracten zijn nu beduidend lager dan die voor 1- of meer jaarscontracten al is de kans groot dat ze in januari flink verhoogd worden. Maar als de gasprijzen na de winter weer wat zakken (speculatie) kan er snel (elk moment opzegbaar contract) op de dalende prijzen worden ingespeeld en alsnog voor een jaarcontract worden gekozen. Ben benieuwd hoe de redactie hier tegen aan kijkt.

Opmerking van de redactie op 08-09-2021
Beste meneer/mevrouw Van Doorn,

Bedankt voor uw bericht. Bij sommige energieleveranciers ligt het variabele tarief nu wat lager, dat klopt. Alleen zien wij ook dat er wijzigingen in het variabele tarief plaatst vindt en dat deze ook stijgen. Bij een pakket met variabele tarieven wordt vaak geen welkomstpremie aangeboden.

Als wij naar de cijfers kijken dan blijkt dat een 1 jarig contract vaak uiteindelijk wel het voordeligst is. Om nu deze hoge tarieven vast te zetten voor meerdere jaren, is een risico voor als de tarieven toch weer gaan dalen.

Uiteraard blijft moeilijk om aan te geven wat voor de toekomst het voordeligst is omdat we helaas niet weten wat de tarieven de komende jaren gaan doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: P.Weemers ()

ik heb een 3 jarig kotrakt bij Energiedirect. Het loopt af op 9 juni 2022. Nu belt Essent mij om over te stappen met een 5 jarig kontrakt ga ik er per jaar 125 euro op vooruit. Moedt ik dit doen? Graag advies!

Opmerking van de redactie op 27-08-2021
Beste meneer/mevrouw Weemers,

Bedankt voor uw bericht. De tarieven zijn dit jaar erg gestegen waardoor wij niet aanraden om de tarieven voor 5 jaar vast te zetten. U mag wel altijd het huidige contract, het nieuwe aanbod samen met uw verbruik sturen. Wij rekenen het dan graag voor u uit. U kunt dit sturen naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://insights.abnamro.nl/2021/08/energiemonitor-krapte-op-de-gasmarkt-wordt-steeds-nijpender/ "Energiemonitor – Krapte op de gasmarkt wordt steeds nijpender" over dat de gasprijzen aan het stijgen zijn t.g.v. krapte op de gasmarkt. Daarom is het heel verstandig om nu alvast op je gasverbruik te bezuinigen en je CV-thermostaat overdag niet hoger dan op 18 graden te zetten en 's nachts op 14 graden. En alleen je verwarming aan in ruimtes die je gebruikt, bijv. de woonkamer.

Opmerking van de redactie op 20-08-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie.
Goed dat u kijkt wat voor uw persoonlijke situatie de juiste optie is.
Het terugdringen van energieverbruik is altijd de beste besparing. Zo voorkomt u in ieder geval dat u te maken krijgt met eventuele prijsstijgingen.

Met vriendelijke groet,
Sinie namens Gaslicht.com
Geplaatst door: D. Mast ()

Vorige week heb ik als bestaande klant bij Essent met een tot nu toe nog een variabel contract (Variabel - Flexibele looptijd Gas en stroom) een vast leveringscontract voor 3 jaar afgesloten, eerst had ik een 5-jarig contract afgesloten, maar ik had mij bedacht en met Essent een 3-jarig contract afgesloten. Ik verbruik maar 600 m³ aan gas en 1100 kWh per jaar. Vanwege zonnepanelen heb ik een teruglevering van ongeveer 1200 kWh per jaar. Vanwege geopolitieke ontwikkelingen, schaarste op grondstoffen- en energiemarkten, oplopende CO2-emissierechten en het stoppen van de Groningse gaswinning, verwacht ik echt geen forse dalingen van gas- en stroomprijzen de komende jaren. Dat zal hooguit gebeuren bij een fikse economische recessie, of niet soms.

Hier de leveringskosten Elektriciteit bij Essent bij ZekerheidsGarantie Plus- Groene Stroom - 3 jaar:

Elektriciteit Normaaltarief (1 t/m 10.000 kWh): € 0,26618 / kWh en elektriciteit Daltarief (1 t/m 10.000 kWh): € 0,24996 / kWh

Leveringskosten elektriciteit
Variabele leveringskosten Normaaltarief € 0,11580/kWh
Variabele leveringskosten Daltarief € 0,09958/kWh
Vaste leveringskosten € 0,27926/dag

Hier de leveringskosten Gas bij Essent ZekerheidsGarantie Plus- Gas - 3 jaar:

Tarief gas (1 t/m 170.000 m3): € 0,93165 / m³
Leveringskosten gas
Variabele leveringskosten (G1/gasregio 4) € 0,40692/m3
Vaste leveringskosten € 0,27926/dag

Welkomstpremie: 125 Euro

Je ziet dat Essent de stijgende stroom- en gasprijzen al verrekend heeft in de leveringstarieven voor gas en stroom bij het afsluiten van het 3-jarig vast contract.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.