De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening 2019, het kabinet zit ernaast

door Arnoud Timmerman

De energierekening zorgt al maanden voor tumult. Verhoogde overheidsheffingen en stijgende tarieven resulteerden in een fors hogere energienota in 2019. Iets dat tot voor kort stellig werd ontkend door het kabinet. Totdat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) halverwege februari toch tot dezelfde conclusie kwam als Gaslicht.com vorig jaar: huishoudens gaan wel degelijk gemiddeld 334 euro meer betalen voor hun energierekening. Auw. Kunt u nog wel besparen op uw energiekosten door over te stappen? Op deze en meer prangende vragen geven wij graag antwoord.

360-berekening-klopt-wel-contentartikel.jpg

1. Waarom deugde de berekening van Mona Keijzer niet?

In december 2018 betitelde staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer de berekeningen van Gaslicht.com als ‘bangmakerij’. Het zou allemaal om onjuiste getallen gaan, aldus de bewindsvrouw. Zelf haalde ze een berekening aan van het Planbureau voor de Leefomgeving, van 2017. Op z’n zachtst gezegd erg onhandig in een voortdurend veranderende energiemarkt. Ze rekende met een onrealistisch laag gemiddeld verbruik per gezin en ook ontkrachtte ze de voorspelde forse stijging van energietarieven en overheidsheffingen.

2. Waarom klopte de berekening van Gaslicht.com wel?

Waar het kabinet in de persoon van Keijzer rekende met een verbruik van 2500 kWh en 1100 m³ gas voor een gemiddeld huishouden, gaat Gaslicht.com uit van 3500 kWh en 1500 m³ gas. Dit is geen nattevingerwerk. Wij baseren ons namelijk op gegevens van 750.000 consumenten die hun jaarverbruik via onze vergelijker invoeren. Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com: "Als je ons in 2017 zou vragen hoe de prijsontwikkeling en de energieprijs er in 2019 en in 2020 uitziet: dat is enorm koffiedik kijken. Het is heel moeilijk om daar betrouwbare cijfers over te geven."

3. Wat zegt het CBS over de energierekening?

Vorige maand kopte het CBS “Energierekening 334 euro hoger” in 2019. Daarin zagen wij onze berekening van eind vorig jaar bevestigd:

energietarieven-2019-gaslicht-com-0.png
Publicatiedatum: 11 december 2018

Volgens het CBS betalen huishoudens in 2019 bij een gelijkblijvend verbruik 61 euro meer aan belasting op elektriciteit en 101 euro meer aan belasting op gas. Levering van elektriciteit werd 31 procent duurder en gas 20 procent. De totale energierekening bestaat nu voor bijna de helft uit belasting, namelijk 47 procent.

4. Wat heeft de fout van het kabinet voor gevolgen voor uw energierekening?

In het vragenuurtje van 11 december 2018 noemde staatssecretaris Mona Keijzer dat het kabinet rekende op een stijging van de energierekening van 108 euro voor een gemiddeld huishouden in 2019. Dat blijkt (nu) dus 334 euro, ruim drie keer zoveel. Dat voel je in je portemonnee. Tegelijk kun je de vraag ook omdraaien: welke gevolgen heeft de foutieve berekening voor het kabinet zelf? De verantwoordelijke politici gingen door het stof. Minister Wiebes “baalde” en premier Rutte noemde het “een hele vervelende kwestie”. De oppositie ging nog een stap verder en sprak van een “enorme miskleun” en een “ongelofelijke stommiteit”.

5. Heeft overstappen van energieleverancier nog zin?

De energiekosten bestaan nu dus voor bijna de helft uit belastingen. Daar heeft geen enkele energieleverancier invloed op. Toch loont overstappen meer dan ooit, zeker wanneer u een contract heeft voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. U kunt dan gemiddeld supereenvoudig 340 euro per jaar besparen door via Gaslicht.com te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier. Blijf geen slaper, maar word net als 1,4 miljoen(!) andere huishoudens in Nederland wakker. Ga direct naar onze energievergelijker. Mocht u hulp kunnen gebruiken dan zitten onze energiespecialisten zeven dagen per week voor u klaar!

Deel dit artikel op:

Arnoud Timmerman

Marketing Manager
Arnoud Timmerman
Ik ben Arnoud, sinds 2016 werkzaam voor Gaslicht.com, inmiddels als marketing manager. Mijn werk is ontzettend veelzijdig. Van berichten op social media tot acties met partners en nieuwe TV- en radiocommercials; elke dag is anders. Besparen op je energierekening door over te stappen is zó ontzettend eenvoudig dat ik mijn enthousiasme daarover niet onder stoelen of banken steek. Maar ook als er vragen zijn zit er 7 dagen per week een sterk team met energiespecialisten voor u klaar.

Reageren

Navigatie