Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening 2019, het kabinet zit ernaast

door Arnoud Timmerman 17 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening zorgt al maanden voor tumult. Verhoogde overheidsheffingen en stijgende tarieven resulteerden in een fors hogere energienota in 2019. Iets dat tot voor kort stellig werd ontkend door het kabinet. Totdat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) halverwege februari toch tot dezelfde conclusie kwam als Gaslicht.com vorig jaar: huishoudens gaan wel degelijk gemiddeld 334 euro meer betalen voor hun energierekening. Auw. Kunt u nog wel besparen op uw energiekosten door over te stappen? Op deze en meer prangende vragen geven wij graag antwoord.

360-berekening-klopt-wel-contentartikel.jpg

1. Waarom deugde de berekening van Mona Keijzer niet?

In december 2018 betitelde staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer de berekeningen van Gaslicht.com als ‘bangmakerij’. Het zou allemaal om onjuiste getallen gaan, aldus de bewindsvrouw. Zelf haalde ze een berekening aan van het Planbureau voor de Leefomgeving, van 2017. Op z’n zachtst gezegd erg onhandig in een voortdurend veranderende energiemarkt. Ze rekende met een onrealistisch laag gemiddeld verbruik per gezin en ook ontkrachtte ze de voorspelde forse stijging van energietarieven en overheidsheffingen.

2. Waarom klopte de berekening van Gaslicht.com wel?

Waar het kabinet in de persoon van Keijzer rekende met een verbruik van 2500 kWh en 1100 m³ gas voor een gemiddeld huishouden, gaat Gaslicht.com uit van 3500 kWh en 1500 m³ gas. Dit is geen nattevingerwerk. Wij baseren ons namelijk op gegevens van 750.000 consumenten die hun jaarverbruik via onze vergelijker invoeren. Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com: "Als je ons in 2017 zou vragen hoe de prijsontwikkeling en de energieprijs er in 2019 en in 2020 uitziet: dat is enorm koffiedik kijken. Het is heel moeilijk om daar betrouwbare cijfers over te geven."

3. Wat zegt het CBS over de energierekening?

Vorige maand kopte het CBS “Energierekening 334 euro hoger” in 2019. Daarin zagen wij onze berekening van eind vorig jaar bevestigd:

energietarieven-2019-gaslicht-com-0.png
Publicatiedatum: 11 december 2018

Volgens het CBS betalen huishoudens in 2019 bij een gelijkblijvend verbruik 61 euro meer aan belasting op elektriciteit en 101 euro meer aan belasting op gas. Levering van elektriciteit werd 31 procent duurder en gas 20 procent. De totale energierekening bestaat nu voor bijna de helft uit belasting, namelijk 47 procent.

4. Wat heeft de fout van het kabinet voor gevolgen voor uw energierekening?

In het vragenuurtje van 11 december 2018 noemde staatssecretaris Mona Keijzer dat het kabinet rekende op een stijging van de energierekening van 108 euro voor een gemiddeld huishouden in 2019. Dat blijkt (nu) dus 334 euro, ruim drie keer zoveel. Dat voel je in je portemonnee. Tegelijk kun je de vraag ook omdraaien: welke gevolgen heeft de foutieve berekening voor het kabinet zelf? De verantwoordelijke politici gingen door het stof. Minister Wiebes “baalde” en premier Rutte noemde het “een hele vervelende kwestie”. De oppositie ging nog een stap verder en sprak van een “enorme miskleun” en een “ongelofelijke stommiteit”.

5. Heeft overstappen van energieleverancier nog zin?

De energiekosten bestaan nu dus voor bijna de helft uit belastingen. Daar heeft geen enkele energieleverancier invloed op. Toch loont overstappen meer dan ooit, zeker wanneer u een contract heeft voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. U kunt dan gemiddeld supereenvoudig 340 euro per jaar besparen door via Gaslicht.com te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier. Blijf geen slaper, maar word net als 1,4 miljoen(!) andere huishoudens in Nederland wakker. Ga direct naar onze energievergelijker. Mocht u hulp kunnen gebruiken dan zitten onze energiespecialisten zeven dagen per week voor u klaar!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2019

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (17)

Geplaatst door: Jeannet ()

Zo jammer, ik probeer steeds zuiniger met de energie om te gaan en dat lukt redelijk, maar moet steeds meer betalen. Voorgaande jaren ging de belasting ook al omhoog. Ik kan niet zomaar mijn gasfornuis inleveren.

Opmerking van de redactie op 20-03-2019
Helaas gaan de overheidsheffingen inderdaad omhoog. Door jaarlijks over te stappen kunt u wel besparen op de energierekening. Energieleveranciers bieden namelijk aantrekkelijke acties aan voor nieuwe klanten met een welkomstpremie.

Wilt u weten of het voor u voordelig is om nu over te stappen? Neem eens contact met ons op. Wij adviseren u hier graag in.
Geplaatst door: PT Meijer ()

Helaas zijn we van dit kabinet wel meer voorspellingen en beloftes gewend welke niet worden nagekomen.
Dat gebeurt niet alleen op het gebied van energie. Er zijn talloze voorbeelden waar dit ook het geval is.
Er geen enkele organisatie die zo onbetrouwbaar is als de overheid.

Toch stap ik ieder jaar over van energiemaatschappij via Gaslicht.com. Al met al levert dat toch een besparing van
de energiekosten op. Dus zo kun je ook de energierekening verminderen.
Als je "blind" blijft zitten bij één leverancier, ben je een dief van je eigen portemonnee.
Dit is de gemakkelijkste manier om de verhoging toch enigszins te beperken.

Geplaatst door: Jan van den Berg ()

@Willem
Ja rekenen schijnt heel moeilijk te zijn:
De overheid is gewoon uitgegaan van een verbruik van 2500E/1100G
Maar zelfs dan kom ik op een bedrag van €145 uit en GEEN €108 (EB, ODE en netbeheer)
De stijging van de leveringskosten van het afgelopen half jaar hebben ze gewoon vergeten.
Belachelijk is gewoon dat de site van de belastingdienst (zie link hieronder) een stijging EB voor gas van 3,312 ct laat zien terwijl ons altijd 3 ct voorgehouden is.

Tot slot: gaslicht.com komt bij een verbruik van 3500E/1500G uit op en stijging van € 160 voor overheidsheffingen en netbeheerskosten en dit moet € 172 zijn.
Oh oh wat is rekenen toch moeilijk.

Geplaatst door: rob bary ()

In december ben ik via jullie overgestapt. Ik kan mij nog herinneren dat jullie adviseerde over te stappen omdat de prijzen omhoog zouden gaan.
Maar: de prijs die er als beste uit rolde, en waar ik dus ja tegen heb gezegd gaat toch niet kloppen aan het eind van 2019. Hoe konden jullie dat dan niet voorzien??

Opmerking van de redactie op 20-03-2019
Per 1 januari 2019 zijn de overheidsheffingen omhoog gegaan maar ook de variabele tarieven voor stroom en gas. Daarom raden wij aan om over te stappen omdat u anders in een duur tarief terecht komt nadat het contract eindigt.

In een contract met vaste tarieven zet u het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en de welkomstpremie vast gedurende de looptijd. De overheidsheffingen kunnen dus tussentijds wijzigen, en dit wijzigt dan voor iedereen ongeacht contract.

Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, laat het ons weten. Wij helpen u graag.
Geplaatst door: Willem ()

Als de verbruiksgetallen van 2017 zijn gebruikt dan had ik verwacht dat het kabinet met nog hogere extra kosten voor energie zouden komen. De mensen waren toen minder energiebewust en waren de gemiddelde verbruiken hoger dan als een berekening van 2018 was gebruikt.
Dus die zogenaamde verkeerde cijfers hadden een nog negatiever beeld moeten geven.
Bovendien, de nieuwe belastingtarieven waren bekend, dan is het gewoon Verbruik x (Belasting + ODE) + minder aftrek = totale extra kosten.
Ik snap niet dat mensen deze simpele rekensom niet snappen (de politici)

Geplaatst door: Jan van den Berg ()

In mijn eerder berekening op dit topic kwam ik uit op ca. €172 stijging door kosten overheid en netwerkkosten.
Inderdaad de leveringskosten zijn inmiddels ook behoorlijk gestegen:
Grofweg € 60 voor electriciteit en € 90 voor gas per jaar bij standaardverbruik.
Tel dit allemaal op en dan kom ik in de buurt van die € 334 van het CBS.

Verder is het voor mij ook elk jaar weer een spelletje van het vergelijk van de Kwh, kubieke meterprijs en de vaste leveringskosten (niet te verwarren met vastrecht transport). Dit zijn de enige bedragen die varieren per aanbieder.
Natuurlijk neem ik de welkomstpremie ook mee in het vergelijk, maar dit is voor mij ondertussen voort meer een afscheidspremie geworden. Stap gewoon elk jaar over.

Geplaatst door: Gerard Cappers ()

Mijn overstapritueel is een jaarlijkse actie. Ik gebruik gaslicht.com voor een vergelijking, en leg dat naast het verlengaanbod (dat vaak al maanden eerder is gedaan...). Meestal komt daar een goedkopere leverancier uit. Met die informatie bel ik mijn bestaande leverancier en de laatste jaren doen die een heel scherp tegenbod. Is meestal niet helemaal zo goedkoop, maar continuiteit in bv. verbuiksgegevens is ook wat waard. Zo zit ik toch al een paar jaar bij dezelfde leverancier (vandebron), waarbij hun sympathieke aanpak en uitstekende service zeker ook meespelen in de gunfactor....

Geplaatst door: josje ()

"Eerlijkheid duurt het langst" zeggen ze.
Had ik niet verwacht van Mona, of ze wordt bewust misleidt
door haar ambtenaren. Geloof ik ook nog.
een gekunstelde berekening om iedereen te laten geloven dat ze erop
vooruitgaan.

Dank je wel Gaslicht dat jullie nog wakker zijn!!

Geplaatst door: Jan van den Berg ()

Ik lees hier heel veel gemopper op de overheid en leuke deals die men afgesloten heeft, maar het gaat erom wat men per jaar nou eigenlijk duurder uit is.
Ik ben heel geïnteresseerd in jullie reacties of mijn berekening klopt, met name van Arnoud Timmerman.
Alles is gebaseerd op omderstaande link van de belastingdienst, let op alles is hier excl. BTW

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/belastingen_op_milieugrondslag/tarieven_milieubelastingen/tabellen_tarieven_milieubelastingen

Geplaatst door: pastoor ()

Het kabinet liegt ons vaak voor.
Is bekend.
Cwi,uitkeringen arbeidsongeschikten etc.
We blijven klagen en doen niks.
Ja ingezonden stukjes sturen naar de krant.
Hypotheekrente is laag dus extra besparing voor renteteruggaaf.
Gaat om miljarden.
Zie hier nooit iets van terug....

Geplaatst door: F. Jansen ()

Had Eneco gebeld om een goed aanbod Contract bij hun liep af Had het maximale kunnen dealen
Keek daarna op de site van gaslicht en daar geklikt op eneco contract verlengen en dat leverde dus evengoed nog 135 euro heb Was tevreden over Eneco, maar met dit aanbod via gaslicht ben ik heel blij Ook het fijne toegankel8jke contact geweldig Complimenten voor jullie!!

Opmerking van de redactie op 19-03-2019
Bedankt voor uw positieve reactie. Eneco heeft inderdaad een verlengaanbod gehad op onze website. Wat fijn dat u hier gebruik van heeft kunnen maken. Wij zien u graag volgend jaar weer terug!
Geplaatst door: Jan van den Berg ()

Even zoals ik het berekend heb: tarieven in centen en incl. BTW

Electriciteit:
EB van 12,65 naar 11,93 ct = -0,72 ct goedkoper
ODE van 1,60 naar 2,29 ct = 0,69 ct duurder
Een Kwh wordt dus 0,03 ct goedkoper (hoera)
Besparing bij 3500 Kwh is dus 3500 x 0,03 ct = € 1,05 goedkoper wow!

Gas:
EB van 31,46 naar 35,47 ct = 4,01 ct duurder (foei overheid zou toch zijn 3 ct ex BTW = 3,63 incl.)
ODE van 3,45 naar 6,34 ct = 2,89 ct duurder
Een kuub gas wordt dus 6,90 ct duurder
Meerprijs bij 1500 kuub is dus 1500 x 6,90 ct = € 103,50

Heffingskorting electriciteit gaat van 373 naar 311 euro = € 62 duurder uit

Verder nog netbeheerskosten:
Electriciteit van € 224,27 naar € 230,27 = € 6 per jaar meer
Gas van € 168,54 naar € 170,61 = ca. € 2 per jaar meer

Meerkosten voor een gezin met normaal verbruik zijn dus:

-1,05+103,50+62+6+2= € 172,45

Hoe komt het CBS dan aan € 334 duurder??

Reken het zelf maar na, als je verbruik meer is alleen maar het aantal Kwh en kuub korrigeren, al het andere blijft hetzelfde.

Opmerking van de redactie op 19-03-2019
U komt inderdaad lager uit met deze berekening. Dat komt omdat boven op de stijging van de overheidsheffingen, ook de kale tarieven voor stroom en gas omhoog zijn gegaan het afgelopen jaar.

Als u een contract heeft met vaste tarieven, dan merkt u daar nu niets van. Maar klanten die variabele tarieven hebben, zullen dit wel merken omdat de tarieven per 1 januari omhoog zijn gegaan.
Geplaatst door: BlokB ()

Wat Richard hierboven schrijft. Laat je niet foppen: United Consumers, Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond halen het niet bij het prijsnivo van Gaslicht.com.
Ik maak óók een eigen Excel en kom op precies díe resultaten als deze site. PriceWise heeft trouwens dezelfde prijzen.

Ik heb overigens nog niet meegemaakt dat een verlengaanbod interessant (lees: goedkoper) bleek. Ik ben daarom na ieder jaarcontract overgestapt.

Geplaatst door: Richard ()

Ik stap al 5 jaar bijna elk jaar over via gaslicht.com naar een nieuwe energie leverancier. Het is 1 leverancier gelukt om mij een jaar langer te houden door een goed tarief neer te leggen. Ik ben nog geen enkel samenwerkingsverband tegengekomen die volgens mijn wensen in de buurt komt van gaslicht.com. niets anders dan lof voor gaslicht.com, kan ook niet anders dan dat ze goede tarieven kunnen halen bij leveranciers door 1,4 miljoen overstappers. Tip, ik kijk niet naar de vergoeding van de leveranciers ( daar verbloemen ze een hoog tarief mee) maar naar het tarief. Maak een simpel Excelletje met alle tarieven en kosten en je zult zien dat gaslicht.com altijd goed uit bus komt. Kost even wat tijd maar levert ook wat op. Ere wie ere toekomt!

Geplaatst door: vermeulen ()

complimenten Gaslicht,
ga zo door, aanpakken die oplichters, met hun praatjes.

Geplaatst door: Serge van Driel ()

Ook ik ben in December op basis van wat Gaslicht me voorrekende over gestapt van Oxxio naar Nuon, maar nu zou Ozzio juist het voordeligst zijn en is Nuon niet eens in de top30 te vinden.
Ik heb hier een heel slecht gevoel bij en zou graag uitleg en een voorstel tot oplossen ontvangen

Opmerking van de redactie op 20-03-2019
Op dit moment heeft Oxxio een goed aanbod voor nieuwe klanten. Toen u ging vergelijken, kwam Oxxio niet naar voren omdat u toen al klant bij hen was. Het is dan niet mogelijk om een aanmelding te doen voor het nieuwe klanten pakket.

Als u nu de vergelijker invult en aangeeft dat Nuon uw huidige energieleverancier is, komt Nuon inderdaad niet naar voren. Dit om dezelfde reden, omdat u al klant bij hen bent en geen gebruik kan maken van het nieuwe klanten pakket.

Houd er ook rekening mee dat de pakketten dagelijks wijzigen op onze website. Het pakket en tarieven wat u destijds op onze website zag, zal nu ook anders zijn in verband met wijzigingen.
Geplaatst door: A.J. van Bokhoven ()

Wel typisch dat ik in januari via Gaslicht.com ben overgestapt van OXXIO naar ENECO en dat nu in de vergelijking OXXIO er nu als goedkoopste uit komt en ENECO niet eens een concurrerend bod heeft.

Opmerking van de redactie op 19-03-2019
Het pakket van Oxxio op onze website dat u nu ziet, is waarschijnlijk het pakket voor nieuwe klanten. Toen u ging vergelijken en ging aanmelden voor Eneco, zag u dit pakket van Oxxio niet omdat u toen al klant was bij Oxxio. Dan is het namelijk niet mogelijk om aan te melden voor het nieuwe klanten pakket. Hetzelfde geldt nu voor Eneco. Zij komen nu niet naar voren omdat u al klant bij hen bent en zij bieden ook geen verlengaanbod aan via ons.

Mochten er toch nog onduidelijkheden zijn, neem gerust even contact met ons op. Dan leggen wij het graag aan u uit.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie