Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening valt in 2023 stuk hoger uit, ondanks prijsplafond

door Ӕde de Jong 4 reacties Leestijd: 3 minuten

Huishoudens betalen ondanks het prijsplafond op jaarbasis gemiddeld € 630 meer voor energie dan in juni 2022. Dit is voor een deel te wijten aan de hogere energiebelasting en een vermindering van de belastingkorting. Hoe zit dit precies en wat kunt u hieraan doen?

energierekening-valt-hoog-uit-nieuwsbericht.png

Hogere energierekening bij hetzelfde verbruik

Bij een gelijkblijvend jaarverbruik stijgt de gemiddelde energierekening tussen juni 2022 en juni 2023 met € 670. Het verbruik ligt in 2023 alleen iets lager. Daardoor valt de energierekening € 630 hoger uit dan vorig jaar, een stijging van 37%. Dat blijkt uit een berekening* van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoeksbureau berekende het verschil op basis van de gemiddelde prijzen in juni. Die tellen voor een gemiddeld huishouden op tot een energierekening van € 2320 per jaar, terwijl dat in juni 2022 nog € 1691 zou zijn. Consumenten worden hierdoor flink in hun portemonnee geraakt.

Minder korting op de energiebelasting

Dit komt niet alleen door hogere energieprijzen, maar vooral doordat de overheid dit jaar minder korting geeft op de energiebelasting. In 2022 bedroeg die zogeheten 'vermindering energiebelasting' € 825, dit jaar nog maar € 597. Daarnaast werd de energiebelasting verhoogd. 

In bovenstaande afbeelding ziet u de kostenverdeling voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Het betreft een gemiddelde energierekening van € 3463 per jaar op 20 juli 2023. Hieruit valt af te leiden dat 37% uit overheidsheffingen bestaat. 

'Energie wordt in Nederland belast als luxeproduct’

De btw op energie was vorig jaar vanaf juli tijdelijk 9%, maar in 2023 heft de fiscus weer 21% btw.  ‘Met 21% btw wordt energie in Nederland belast als een luxeproduct’, stelt Ben Woldring van Gaslicht.com. In veel andere Europese landen geldt juist een laag tarief van 5 tot 9% op gas en stroom. Bijna nergens wordt energie zo zwaar belast als in Nederland. Alleen in Polen (23%) en Slovenië (22%) is de btw op energie hoger dan in Nederland. In Luxemburg werd de btw op de energierekening dit jaar juist verlaagd van 8% naar 7%.

Wordt er op Prinsjesdag belastingverlaging aangekondigd?

Het is nu de vraag of er op Prinsjesdag belastingverlaging op energie wordt aangekondigd. Woldring: ‘Bij de invoering van het prijsplafond is de fiscale heffingskorting op gas en stroom flink verlaagd. Dat laatste raakt iedereen. Maar nu het prijsplafond eind dit jaar vrijwel zeker wordt afgeschaft, kan het natuurlijk niet zo zijn dat de belastingkorting gelijk blijft. Dit belastingvoordeel zal weer groter moeten worden.’

Energiecontracten met tarieven onder het prijsplafond

Er is gelukkig een manier om alsnog te besparen op uw energierekening. Op dit moment worden energiecontracten aangeboden met een korting van maximaal € 551 (peildatum: 01-08-2023) ten opzichte van het prijsplafond. Door over te stappen, kunt u hiervan profiteren

* Het CBS neemt als gemiddelde verbruik voor dit jaar : 1929 kWh elektriciteit en 1125 m³ gas. Voor 2022 is het geraamde verbruik 1959 kWh elektriciteit en 1149 m³gas.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 1 augustus 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (4)

Geplaatst door: Mike Bletterman ()

He Aede,

Grappig om je hier ineens tegen te komen !
Hoop dat alles goed met je gaat, bij mij wel in elk geval.
Doe de groeten ook aan je vader van mij 🙂

Geplaatst door: Brouwer ()

Als ik nu weer zou overstappen,dus voor de 2e keer,krijg ik 2 boetes !Dat kan toch niet de bedoeling zijn?!ik begrijp uw aanbieding niet,vandaar!

Opmerking van de redactie op 02-08-2023
Beste heer/mevrouw,

Dank voor uw reactie. Nee, het is uiteraard niet onze bedoeling dat u voortijdig overstapt en de kans loopt op een opzegvergoeding (boete).

Op deze pagina leest u wanneer voor u het juiste moment is om over te stappen zonder een boete te hoeven betalen: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Bertus Roeleveld ()

zie door de bomen het bos niet meer . ik betaal nu maandelijks 107€. kom ik bij geen enkele leverancier tegen.

Geplaatst door: Koos De Schipper ()

Ik zie door de bomen het bos niet meer .
Dynamische contracten van de ANWB lijken me nu het meest gunstige .
Al jaren werk ik met Gasl.com tot zeer grote tevredenheid .
Doordat Welkom failliet is gegaan ben ik via Eneco bij Vatten fall .
ik betaal een voorschot van 150€ werkelijk per maand 138€ was het advies, nu voor de komende 4 maanden en langer 198 € ,wat ik niet begrijp .
ik zoek het uit ik bel Gasl.com als ik er tussen kan komen .

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.