Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening beter te controleren

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

energiecontract.jpgDe energierekening van alle energieleveranciers is beter controleerbaar geworden. Als consument hoef je geen appels meer met peren te vergelijken. Je kunt je rekening nu eenvoudig vergelijken met de afgesproken prijs in je energiecontract. Én met het oorspronkelijke aanbod van je energieleverancier. Dat blijkt uit onderzoek van de autoriteit Consument & Markt (ACM). Kunt u uw eind- of jaarafrekening goed controleren?

Onderzoek ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energieleveranciers duidelijkere informatie en transparante prijzen geven in hun aanbod, contract en energierekening. De afgelopen tijd zijn daarom de rekeningen van energiebedrijven onderzocht. In de zomer van 2017 stuurden 16 van de 40 onderzochte leveranciers duidelijke energierekeningen. De rest moest de rekening nog aanpassen. Volgens ConsuWijzer sturen alle onderzochte bedrijven inmiddels controleerbare energienota’s.

Wat is er veranderd?

In het energieaanbod, het contract en op de energierekening gebruikt een energieleverancier nu dezelfde maateenheden. Bijvoorbeeld: de prijs per kubieke meter gas, of prijzen voor de vaste leveringskosten per dag. Daardoor kan men makkelijker vergelijken of de rekening klopt met eerdere afspraken. En nagaan hoe bijvoorbeeld een onverwacht hoge rekening is ontstaan. Als een energieleverancier tussentijds de prijs aanpast, dan moet hij die prijswijziging ook uitdrukken in dezelfde maateenheid. Zodat te zien is of de nieuwe prijs goed is verwerkt in de energierekening. Tot slot moeten alle kosten, zoals administratiekosten, in de vaste leveringskosten zijn inbegrepen. Deze zogenaamde onvermijdbare kosten mag de energieleverancier dus niet apart in rekening brengen.

 Meld onduidelijke rekeningen

Meld uw klacht ook bij ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid. Dat helpt de ACM om op te treden tegen bedrijven die de regels overtreden. Bijvoorbeeld met een waarschuwing of boete.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 12 december 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie