De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening beter te controleren

door Jeanet Woldring

energiecontract.jpgDe energierekening van alle energieleveranciers is beter controleerbaar geworden. Als consument hoef je geen appels meer met peren te vergelijken. Je kunt je rekening nu eenvoudig vergelijken met de afgesproken prijs in je energiecontract. Én met het oorspronkelijke aanbod van je energieleverancier. Dat blijkt uit onderzoek van de autoriteit Consument & Markt (ACM). Kunt u uw eind- of jaarafrekening goed controleren?

Onderzoek ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energieleveranciers duidelijkere informatie en transparante prijzen geven in hun aanbod, contract en energierekening. De afgelopen tijd zijn daarom de rekeningen van energiebedrijven onderzocht. In de zomer van 2017 stuurden 16 van de 40 onderzochte leveranciers duidelijke energierekeningen. De rest moest de rekening nog aanpassen. Volgens ConsuWijzer sturen alle onderzochte bedrijven inmiddels controleerbare energienota’s.

Wat is er veranderd?

In het energieaanbod, het contract en op de energierekening gebruikt een energieleverancier nu dezelfde maateenheden. Bijvoorbeeld: de prijs per kubieke meter gas, of prijzen voor de vaste leveringskosten per dag. Daardoor kan men makkelijker vergelijken of de rekening klopt met eerdere afspraken. En nagaan hoe bijvoorbeeld een onverwacht hoge rekening is ontstaan. Als een energieleverancier tussentijds de prijs aanpast, dan moet hij die prijswijziging ook uitdrukken in dezelfde maateenheid. Zodat te zien is of de nieuwe prijs goed is verwerkt in de energierekening. Tot slot moeten alle kosten, zoals administratiekosten, in de vaste leveringskosten zijn inbegrepen. Deze zogenaamde onvermijdbare kosten mag de energieleverancier dus niet apart in rekening brengen.

Gratis RekeningScan

Gaslicht.com is heel benieuwd of u toch nog een jaar- of eindafrekening krijgt die u niet kunt controleren of niet duidelijk vindt. Wij horen het graag! Upload uw jaarafrekening via de RekeningScan, zodat we uw verbruik kunnen meenemen en vergelijken met uw energierekening. Wij geven graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van uw jaarafrekening, als u er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker. En als u uw energierekening niet begrijpt.

 Meld onduidelijke rekeningen

Meld uw klacht ook bij ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid. Dat helpt de ACM om op te treden tegen bedrijven die de regels overtreden. Bijvoorbeeld met een waarschuwing of boete.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie