Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening daalt fors per 1 juli 2020 voor variabele contracten

door Maartje Sebek 4 reacties Leestijd: 2 minuten

De energierekening gaat per 1 juli fors omlaag, maar overstappen loont nog altijd het meest. De verlaging geldt alleen voor variabele contracten voor onbepaalde tijd. Dit komt door de nieuwe variabele energietarieven die per 1 juli worden ingevoerd. Deze wijziging zal niemand verbazen. Door de historisch lage energietarieven sinds de coronacrisis kon de verlaging van ook de variabele energietarieven dit jaar niet uitblijven.

Variabele energietarieven dalen fors

Energieleverancier Oxxio heeft als eerste leverancier bekend gemaakt hoeveel die daling zal bedragen. Oxxio kondigt een daling van 149 euro aan. Dit is gebaseerd op 2800 kWh en 1200 m3 gas.

Ook Essent, Eneco en Vattenfall, de 3 grootste leveranciers ,laten desgevraagd weten dat de variabele tarieven zullen dalen. Bij Vattenfall gaat dit om een daling van ongeveer 112 euro voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Bij Eneco gaat het om een daling van 158 euro bij een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Essent doet op 3 juni* nog geen uitspraak over de exacte verlaging. De vaste leveringskosten (het vroegere vastrecht) blijven van alle 3 de leveranciers gelijk. 

Tijdig informeren

Energieleveranciers moeten consumenten tijdig op de hoogte brengen van de nieuwe tarieven. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt met tijdig de periode bedoeld die een consument nog nodig heeft om eventueel over te stappen. In de praktijk zou dat een periode van 30 dagen betekenen. Toch zien we dat een hoop energieleveranciers nog niets loslaten over de variabele tarieven per 1 juli.

Vaste tarieven blijven voordeliger

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft nog altijd een energiecontract met variabele energietarieven voor onbepaalde tijd. Voor deze mensen zal de huidige berichtgeving ervoor zorgen dat de energierekening in de tweede helft van dit jaar fors gaat dalen. Maar let wel, dit geldt alleen voor een contract voor onbepaalde tijd.

Mensen hebben veelal onbewust een variabel contract voor onbepaalde tijd. Bijvoorbeeld als het vorige contract met vaste energietarieven is afgelopen. De tarieven hiervan liggen doorgaans een stuk hoger dan bij een actiecontract voor bepaalde tijd. Het verschil tussen deze contracten kan op dit moment op jaarbasis oplopen tot wel 500 euro voor een huishouden met een gemiddeld verbruik. Ook met de aangekondigde verlagingen blijft het verschil nog minstens 350 euro. Wachten met overstappen is daarom niet verstandig.

* Update: Essent maakt op 11 juni de nieuwe variabele tarieven bekend. Voor een gemiddeld huishouden dalen de energiekosten met circa 74 euro op jaarbasis.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 10 mei 2022

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (4)

Geplaatst door: Mary van Duuren ()

Ik heb een jaarcontract bij Essent tot november 2020. Is het verstandig om dan miv juli weer een jaarcontract daar af te sluiten of te wachten tot ik kan overstappen?

Opmerking van de redactie op 30-06-2020
Beste mevrouw Van Duuren,

Bedankt voor uw reactie. Als u nu overstapt, ontvangt u een opzegboete van €100,00. Het is dus even goed rekenen of het voordeel van nu overstappen meer dan €100,00 is. Omdat ik niet durf te zeggen wat u op dit moment betaalt, raad ik u aan om het huidige contract met het jaarverbruik van stroom en gas te mailen naar info@gaslicht.com. Wij geven dan graag advies!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Korina ()

Wat is verstandig, om nu over te stappen naar 1 van de contracten die je op jullie site staan en je nu kan vergelijken. Of wachten om na 1 juli over te stappen met voordeligere tarieven.Dit lijkt t me namelijk logischer , al begrijp ik uit bovenstaand artikel dat je beter niet kunt wachten...

Opmerking van de redactie op 23-06-2020
Beste Korina,

Wij raden aan om nu al een overstap aan te melden als de einddatum binnen nu en 60 dagen valt. Dan houdt de energieleverancier rekening met de einddatum zodat u geen opzegboete krijgt.

Per 1 juli wijzigen de variabele tarieven. De vaste tarieven zijn de afgelopen maanden al flink gedaald. Of deze per 1 juli nog verder gaan dalen, durven wij niet te zeggen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Bas ()

Beste Maartje,

Interessant artikel. Al jaren maak ik gebruik van jullie site om jaarlijks te switchen. Helaas heb ik sinds 2019 stadsverwarming. Ten eerste is dit product aanzienlijk duurder dan gas, vooral als je weinig stookt. Ik schrok hiervan, na jaren gas afnemer te zijn geweest. Ten tweede ben ik benieuwd wat de markt of ACM hier doet. Ik kan nu niet profiteren van de lagere energietarieven. Je zit simpelweg aan Eneco vast. Stadsverwarming is de toekomst en tot op heden ken ik niemand die positief is over de kosten die dit met zich mee brengt.

Mvg
Bas

Opmerking van de redactie op 16-06-2020
Beste Bas,

Bedankt voor de reactie. De ACM heeft een maximaal tarief vastgesteld voor stadsverwarming. Helaas is dit een stuk hoger dan het tarief u een eigen gasaansluiting zal hebben. Of deze tarieven ook verlaagd zullen worden, is helaas niet bij ons bekend.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Thijs berben ()

Beste,

Ik heb nog een vast contract tot november 2021 bij energie direct.

Mijn verbruik met 4 personen is 4800 kWh stroom en 1800m3 gas.

Hoe zit het met een contract dat nog even loopt en is het dan zinvol om over te stappen.

Gr Thijs

Opmerking van de redactie op 12-06-2020
Beste meneer Berben,

Bedankt voor uw reactie. Als u nu overstapt dan ontvangt u een opzegboete van €100,00. De energieleveranciers op onze website vergoeden de opzegboete helaas niet.

Stuur gerust het huidige contract naar info@gaslicht.com met het verbruik erbij dan gaan wij uitrekenen wat het beste voor u is om te doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie