De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energierekening fiks omhoog

GRONINGEN - Koning Winter doet een greep in de portemonnee. Als de vorst doorzet, wordt januari 60 euro duurder op de energierekening dan een doorsnee maand. Dat schrijft de Telegraaf vandaag in de rubriek Over Geld.

De Telegraaf: Handelaren van energiebedrijf Nuon zagen afgelopen week de gasprijzen op de dagmarkt oplopen. Omdat veel elektriciteitscentrales op gas draaien, loopt ook de stroomprijs op.

Ben Woldring, directeur van prijsvergelijker
Gaslicht.com, becijfert dat als het vriest de kosten per week al gauw 15 euro hoger uitvallen. "Nu het twee tot drie weken vriest, praat je dus al gauw over 30 tot 45 euro."

Wat volgens hem ook speelt, zijn werknemers die massaal thuiswerken. "De kachel staat nu de hele dag aan." Woldring waarschuwt daarbij voor elektrische kacheltjes, dat zijn echte stroomslurpers. "Ze zijn erg praktisch, maar pas op. Als je die gebruikt, zijn de kosten € 12,50 tot € 25 per week, per kacheltje. Extra."

De thermostaat 1 graad lager betekent 7% minder gasverbruik. Maar bij flinke vorst kan dat makkelijk oplopen tot 10%. "Pas de kamertemperatuur dus aan als het buiten erg koud is," tipt Woldring.
Wat de opbrengst voor de staatskas betreft: iedere graad Celsius die het in de winter gemiddeld kouder is dan normaal, levert de staat ongeveer anderhalf miljoen euro per dag op aan aardgasbaten en energiebelasting, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Vorige week moest staatsbedrijf Gasunie al de strategische reserves aanspreken om de randstad warm te houden. Een gemiddeld gezien verstookt 1600 kuub gas per jaar voor verwarming, dat kost ongeveer 1260 euro."

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 24 januari 2013

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie