Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening gaat omhoog in 2017

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 3 minuten

gasbesparen.bmpNa jaren van dalende variabele energietarieven gaat de energierekening per 1 januari omhoog. Dat maakt energieleverancier Delta bekend. Energievergelijkingssite Gaslicht.com verwacht dat meerdere aanbieders zullen volgen en zocht uit hoeveel de stijging zal bedragen.

Delta maakt als eerste haar tarieven bekend

Zoals ieder half jaar laat Delta als eerste weten wat haar variabele energietarieven per 1 januari worden. Voor het eerst in jaren stijgen de leveringskosten vanwege hogere inkoopprijzen op de groothandelsmarkt. De energierekening van een gemiddeld Zeeuws huishouden met een jaarverbruik van 3500 kilowattuur stroom en 1500 kuub gas wordt volgend jaar 15 euro hoger. Het gastarief voor Delta klanten stijgt met 5 procent, terwijl het stroomtarief met 2,7 procent daalt. Doordat gas de grootste kostenpost vormt, zorgt de prijsverlaging van stroom er alleen voor dat de energienota minder hard stijgt.

Contact woordvoerders grote energieleveranciers

Gaslicht.com heeft voortdurend contact met de woordvoerders van energieleveranciers over hun verwachtingen voor het aankomende half jaar. Delta is traditiegetrouw de eerste energieleverancier die zich hierover uitspreekt. De grootste drie energieleveranciers, Essent, Nuon en Eneco hebben aangegeven nog geen uitspraken te kunnen doen over hun variabele tarieven per 1 januari.

Verwachting Gaslicht.com

Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com, verwacht dat Essent, Nuon en Eneco zich zullen aansluiten bij de aangekondigde wijzigingen van Delta. Voor stroom verwachten we een daling van zo'n 8 euro en voor gas een gemiddelde stijging van 17 euro. 

Grafiek-Stroomprijzen2013-2017.jpgGrafiek-Gasprijzen2013-2017.jpg

Netbeheerkosten stijgen ook

De definitieve netbeheerkosten worden pas in december bekendgemaakt. Toch valt er wel al iets over te zeggen doordat netbeheerders het voorstel voor hun maximumtarieven bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben moeten indienen. Daaruit blijkt dat de netbeheerkosten gemiddeld 15 euro zullen stijgen in 2017. Dat zit voornamelijk in de netbeheerkosten voor gas. De ACM zal op basis van deze voorstellen de maximumtarieven per netbeheerder vaststellen, waarna netbeheerders hun definitieve tarieven zullen bepalen.

Wat doen de belastingen?

Op Prinsjesdag is er niet gesproken over de verwachtingen van de energiebelasting. Gaslicht.com wil echter niet te vroegen juichen. Vorig jaar bleken de oorspronkelijke plannen op het allerlaatste moment enorm gewijzigd. Waarschijnlijk zullen we pas eind december definitief weten of de energiebelasting hetzelfde blijft of toch verandert volgend jaar. Wat wel bekend is dat de 'opslag duurzame energie' in januari voor een gemiddeld huishouden met 17,50 euro op jaarbasis omhoog gaat, een stijging van maar liefst 36 procent.

Wat betekent dit voor de totale energierekening?

Ben Woldring: 'De 15 tot 20 euro stijging heeft alleen betrekking op de stroom-en gastarieven. Verwachting is op basis van huidige informatie dat de netbeheerkosten en de opslag duurzame energie met eenzelfde bedrag omhoog gaan. Daarmee stijgt de totale energierekening van een gemiddeld huishouden met 2,5 procent, oftewel vier tientjes.' 

Jaarlijks vergelijken en overstappen blijft het advies

Op dit moment is het nog altijd gemiddeld 330 euro voordeliger om over te stappen naar een energiecontract met actietarieven voor de duur van een jaar. Het advies van Gaslicht.com blijft om jaarlijks de energieprijzen te vergelijken en te zorgen dat men niet terugvalt in een zogeheten 'slaperstarief'. Door de geboden kortingen blijft het gunstiger om ieder jaar over te stappen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Jan de Putter ()

Ik schrok van de vaste leveringskosten voor gas en stroom bij Eneco . Deze zijn volgens de eindnota gestegen per 1 juli 2017 van € 2,30 naar € 3,46 of te wel een stijging van 50%. Kan dit zomaar .

Opmerking van de redactie op 10-10-2017
Wanneer u een contract heeft met variabele tarieven kunnen de vaste leveringskosten ook worden aangepast. Ook wanneer u bijvoorbeeld een contract met vaste tarieven had kunnen deze tarieven na afloop van het contract veranderen. Vooral in dat laatste geval kan het voorkomen dat u een contract had met actietarieven en dus ook scherpe vaste leveringskosten en dat deze dus na het aflopen van uw contract fors stijgen.
Juist ook daarom raden wij aan om goed te kijken naar een eventueel verlengaanbod en anders tijdig weer over te stappen naar een andere energieleverancier.
Geplaatst door: W. Steijn ()

Zojuist de eindafrekening energie ontvangen. Omdat die vrij gedetailleerd was zag ik dat de Netbeheerskosten per M3 gas per 1-01-2017 met 16,4% gestegen is; van 0,344124 naar 0,400510.
Is dit een door de ACM goedgekeurde verhoging?

Opmerking van de redactie op 28-07-2017
De netbeheerkosten zijn inderdaad per 1 januari 2017 verhoogd. Netbeheerders moeten hun voorstel voor hun maximumtarieven indienen bij de ACM. De ACM checkt deze tarieven en stelt deze vervolgens vast. Als u wilt kunt u ons uw eindafrekening toesturen, zodat wij deze voor de zekerheid even voor u kunnen nakijken. U kunt mailen naar info@gaslicht.com.
Geplaatst door: Jan Henneman ()

Vanmiddag een gesprek met mijn huidige energieleverancier.
Maar die kon weinig tot niets zeggen over prijzen en belastingen voor 2017.
Er was wel sprake van een kleine tendens van stijging maar u geeft m.i. toch meer houvast door meer details.
Mijn hartelijke dank.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.