Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De energierekening gaat per 1 juli flink omhoog

21 reacties Leestijd: 3 minuten

Na een jaar waarin de energietarieven flink kelderden en even snel weer opklommen, stijgen nu ook de variabele energietarieven fiks. Daarmee komt een einde aan een tijd waar een energiecontract met variabele tarieven even het meest gunstige contract leek. Een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd gaat per 1 juli circa € 173 meer betalen voor gas en stroom. Een verhoging van de energierekening die in lijn ligt met de berichten over de aanhoudende lage voorraden en stijgende CO2-emissieprijzen. 

Energierekening per 1 juli flink omhoog

Variabele tarieven per 1 juli bekend 

Met 1 juli rap dichterbij komend delen steeds meer energieleveranciers hun variabele energietarieven met hun bestaande klanten. Doorgaans passen leveranciers die tarieven tweemaal per jaar aan, in juli en januari. Opmerkelijk is dat de meeste leveranciers zich niet houden aan het verzoek van de Autoriteit Consument & Markt de tarieven minimaal 30 dagen voor ingang bekend te maken. Die termijn geeft u immers voldoende tijd om tijdig te anticiperen op veranderingen. Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat nog niet de helft van de consumenten een maand van tevoren is geïnformeerd over prijswijzigingen.

Energierekening contract voor onbepaalde tijd € 173 duurder 

Gaslicht.com zocht uit wat de gemiddelde verhoging van de energierekening wordt voor consumenten met een contract voor onbepaalde tijd per 1 juli. Van acht leveranciers wisten wij tot dusver de tarieven per 1 juli te bemachtigen. Daarvan stijgen de gas- en stroomkosten voor een gemiddeld huishouden van € 64 tot € 275 op jaarbasis. Gemiddeld komt de verhoging neer op € 173.  

Verschil met vaste tarieven stabiliseert 

De snelle stijging van de vaste energietarieven in de afgelopen maanden zorgde voor een opmerkelijke situatie in de energiemarkt. Het gemiddelde vaste tarief werd fors hoger dan het gemiddelde variabele tarief. Sinds januari zijn de vaste stroomtarieven met 38% gestegen, de vaste gasprijzen met 35%. De verhoging van de variabele tarieven per 1 juli zorgt ervoor dat de markt enigszins stabiliseert. 

Variabele tarieven blijven onzeker 

De klim uit de crisis zorgt voor een onvoorspelbare energiemarkt, waarbij in sommige situaties (vooral bij een hoog verbruik) een contract met variabele tarieven nog voordeliger zal blijken. Bij Gaslicht.com verwachten we dat komend halfjaar de variabele tarieven weer helemaal op hun oude niveau terug zullen keren. Daarbij zal het bespaarbedrag van een contract met vaste tarieven weer oplopen richting € 300. Maar ook nu bespaart een gemiddeld huishouden vanaf 1 juli gemiddeld nog € 170 door over te stappen naar een contract met vaste tarieven. Niet de recordbesparing die vorig jaar te behalen viel, maar nog altijd snel verdiend.

Nieuwe klanten krijgen de hoogste korting 

Overstappen loont vooral doordat de hoogste kortingen nog altijd aan nieuwe klanten geboden worden. Maar zoals altijd blijft het belangrijk om vooral op basis van uw persoonlijke situatie te vergelijken. En heeft u daar advies bij nodig, dan staan de experts van Gaslicht.com 7 dagen in de week voor u klaar.  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 28 februari 2022

Reacties (21)

Geplaatst door: Marleen ()

Ben me rotgeschrokken, vandaag mijn nieuwe maandbedrag doorgestuurd gekregen, was €146 en wordt nu €335 p/m bij budget-energie, had wel rekening gehouden met een stijging, maar dit is absurd toch?

Geplaatst door: Belly ()

Ik lees al de berichten hierboven en schrik er behoorlijk van wat mensen betalen aan energie tarieven per maand of jaar. Ik heb sinds 2019 een 3 jarig contract afgesloten bij essent, die loopt in december 2022 af. Ik betaal 0,32 cent per m3 aan gas en verbruik +/- 560m3 per jaar. En aan energie betaal ik niks omdat ik zonnepanelen heb. Ik krijg zelfs 90€ terug op jaar basis. We zijn een 3 persoons huishouden en wonen in een drive-in tussenwoning. Ik ben niet super zuinig en de verwarming staat op 20 in de wintermaanden. Mijn termijnbedrag is 125€ per maand en ik krijg de laatste 2 jaar rond de 850€ terug zelfs. Ik snap niet hoe jullie aan zo'n hoge rekening komen. Met 2 pubers in huis wordt hier genoeg stroom en gas verbruikt maar ivm wat jullie betalen doe ik het echt niet slecht zie ik. Mijn vraag is dan ook of ik hetzelfde blijf betalen tot december 2022 aan gas wat ik de afgelopen jaren ook betaald heb. Mijn jaarafrekening komt rond eind januari volgend jaar. Ik hoop dat ik over jaar ongeveer hetzelfde krijg als vorig jaar. Mijn verbruik is hetzelfde gebleven als de afgelopen jaren. Mvg Belly

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste Belly,

Bedankt voor uw reactie. U heeft inderdaad een mooi laag verbruik. Omdat u de tarieven tot 2022 heeft vast gezet, zult u niets merken van de stijging op het kale leveringstarief. Maar voor mensen waarvan het contract nu of binnenkort afloopt, krijgen hier wel mee te maken omdat zij een nieuw duur contract aan moeten gaan.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Annet de Haan ()

Ik heb een 1- jarig vast contract bij Greenchoice. Deze loopt 1 jan.2022 af. Maandtarief was 116 euro p. mnd maar bleek ca. 140 te zijn p. mnd. bij de eindafrekening, tegenvaller dus en werd hier niet attent op gemaakt ( ondanks slimme meter). K

Geplaatst door: Bianca ()

Ik heb bij Essent variabel en betaal nu € 0,08 per kWh en € 0,29 per m3 gas.
Nu doen ze mij een aanbod voor 3 jaar vast (Super dalen) en zou dan € 0,15 per kWh en € 0,62 per m3 gas gaan betalen aan leveringstarief. Het dubbele aan leveringstarief dus. Wat is nu wijsheid. Het lijkt mij toch niet dat de tarieven over de kop gaan per 1 januari. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Hebben jullie een advies?

Opmerking van de redactie op 12-10-2021
Beste Bianca,

Bedankt voor uw reactie. Ik raad aan om te kijken of dit het voordeligste aanbod is voor u door deze te vergelijken met andere pakketten. U mag uiteraard ook altijd het verlengaanbod sturen naar info@gaslicht.com. Wij kijken dan graag met u mee.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Leo ()

Hallo Marlies ea.
Mijn jaarcontract loopt 15 december 2021 af.
Ik twijfel tussen een variabel en een jaar contract. Een jaarcontract is 1000 euro duurder dan mijn huidige contract.
Wat is wijsheid?
M.vr.gr.
Leo

Opmerking van de redactie op 06-10-2021
Beste Leo,

Bedankt voor uw reactie. Wij raden aan om te kiezen voor een contract met vaste tarieven. Op dit moment liggen de variabele tarieven nog lager maar zullen ook per 1 januari enorm gaan stijgen.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Irma ()

mijn energie rekening gaat met € 612,00 omhoog, dus € 51,00 per maand. ik vind dit echt te schandalig voor woorden dat ik de zonnepanelen en elektrische autos moet betalen, terwijl iedereen die dit neemt of rijd subsidie daarvoor krijgen, maar wij de mogen de rekening betalen. ik had wel de vehoging verwacht maar niet zoveel...

Geplaatst door: Casper ()

Beste,

Volgens mij kloppen de berichten van een verhoging niet in alle uitingen.
Ik had 100 euro per maand en dat gaat naar 133 euro per maand bij een gelijk verbruik dat is 33% meer.
En dat is voor een nieuw jaarcontract dus besparen is niet mogelijk.
Dit is dus bijna 400 per jaar.
Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

Opmerking van de redactie op 24-08-2021
Beste Casper,

Bedankt voor uw reactie. Per 1 juli 2021 zijn de variabele tarieven gestegen met gemiddeld €173,00. Uiteraard kan dit bedrag per huishouden anders zijn.

Het is goed om na te gaan of u de berekening gemaakt heeft op basis van de vaste of variabele leveringstarieven. De vaste tarieven zijn in vergelijking met vorig jaar ook erg gestegen.

Door over te stappen kunt u alsnog geld besparen omdat de leverancier voor nieuwe klanten voordeligere pakketten aanbieden als voor bestaande klanten.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/epex-apx-handelsbeurs/ en op https://www.energiemarktinformatie.nl/beurzen/elektra/ kun je de actuele stand van de stroomprijzen zien. Voor de actuele stand van de gasprijzen kijk je op https://www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/gas-handelsbeurs/.
Kun je aan de hand van de grafieken op deze websites inschatten hoeveel duurder gas en licht vanaf 1 januari as. zullen worden?

Opmerking van de redactie op 30-07-2021
Beste meneer Mast,

Bedankt voor uw reactie. Helaas kunnen we niet inschatten wat de tarieven per 1 januari 2022 zullen zijn. Dit is afwachten. We weten natuurlijk ook niet of de tarieven blijven stijgen of zullen stabiliseren.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Gerard de Weerd ()

De laatste tijd wordt ik platgebeld omtrent energie contracten.Ik dacht we daar verlost van waren sinds 1 juli. Vandaag was het weer raak. Omdat per augustus de prijzen stijgen kan ik gebruik maken het overzetten naar nieuw contract met lagere energie prijzen(?). Maar ik heb een 3 jarig contract met vaste prijzen. Waarom zou ik dan in augustus een prijsstijging krijgen. Ik ben inmiddels de draad helemaal kwijt. Krijgt iedereen dan een verhoging vanwege belasting? Ik sluit toch een contract af om geen hogere kosten te krijgen bij een stijging?

Opmerking van de redactie op 14-07-2021
Beste meneer De Weerd,

Bedankt voor uw reactie. De tarieven zijn het afgelopen half jaar erg gestegen. Dan u een contract voor 3 jaar heeft dan raad ik niet aan om nu over te stappen omdat u dan duurder uit bent.

Uiteraard proberen telefonische verkopers mensen over te halen om over te stappen om zo klanten te binden. Ik raad aan om hier niet op in te gaan.

De overheidsheffingen wijzigen per 1 januari. De prijsstijging van nu gaat over het kale leveringstarief dat de energieleverancier zelf bepaald.

Mochten er verdere vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Toon van bussel ()

Ik heb vorig jaar een 3 jarig contract afgesloten bij essent.
Men heeft mij op 42 euro per maand in gezet vorig jaar.
Ik verbruik 600 kub meter gas en ongeveer 1600 kwh maar wek 2500 kw op per jaar.
Nu heb ik wat geld teruggekregen en ze zetten mij omhoog naar 62 euro per maand.
wat zou hier de reden van kunnen zijn.

Geplaatst door: Jan Jongeneel ()

gaslicht adverteert nog steeds----zie onderaan deze site--- met besparen tot 300 euro.
ik vind dat grove misleiding

Geplaatst door: D. Mast ()

Beste Gaslicht.com,

Op https://www.ad.nl/geld/energieprijzen-breken-nieuwe-records-stap-sowieso-over~a1f39ae5/ "Energieprijzen breken nieuwe records: ‘Stap sowieso over’":

"Energieprijzen breken nieuwe records: ‘Stap sowieso over’

Dat de energieprijzen stijgen, is al langer bekend. Maar de prijzen van elektriciteit bereiken nu wéér nieuwe recordhoogtes, meldt ABN Amro. Hoe komt dit en wat betekent het voor je vaste lasten? En: is dit het moment om nog snel over te stappen?
Gea Bruinsma 08-07-21, 16:30"

Zie ook https://insights.abnamro.nl/2021/07/elektriciteitsmonitor-elektriciteitsprijzen-schieten-door-het-dak "Elektriciteitsmonitor – Elektriciteitsprijzen schieten door het dak".

Nu deze trend zich doorzet, kunnen wij dan per 1 januari as. extreme verhogingen van onze energienota verwachten waarbij een gemiddeld huishouden wel meer dan 1000 Euro extra per jaar moet betalen voor gas en licht?

Opmerking van de redactie op 09-07-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. Aan de ene kant hebben we een langere koele voorjaar gehad waardoor we meer gas hebben verbruikt. Daarin tegen hebben we ook weer met een warme periode te maken gehad waardoor we meer stroom hebben verbruikt. Hierdoor verbruiken we met zijn allen meer stroom en gas dan verwacht en zijn de prijzen hierdoor gestegen.

Of deze trend doorzet en per 1 januari, durf ik niet te zeggen. Dit is afwachten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ben ()

Via Gaslicht vorige jaar een vast 1-jarig contract afgesloten bij Eneco voor een totaalbedrag van € 1.746,52 nu ben ik voor hetzelfde verbruik (4687 kWh en 1260 m3 gas) € 2.281,61 kwijt. Oftewel moet ik € 535,19 per jaar meer betalen, dat vind ik erg veel (ruim 30%).

Het is in ieder geval het ddrievoudige dan waar gaslicht meekomt € 175,00

Opmerking van de redactie op 06-07-2021
Beste Ben,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat u meer moet betalen. Bedoelt u dat u voor hetzelfde contract duurder uit bent of bij een nieuw contract? Want de tarieven zijn het afgelopen half jaar omhoog gegaan maar dit is wel een groot verschil.

Wilt u het huidige contract samen met uw verbruik en een toelichting sturen naar info@gaslicht.com? Dan zoek ik dit graag voor u uit.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Monique Krijgsman ()

Per 16/11 loopt mijn contract bij Essent af. Ik heb meerdere vergelijkingen gedaan bij andere maatschappijen en ga daar over de 400 pmaand betalen. Bij Essent nu 230. Ook zij doen mij nu al een aanbieding en dan betaal ik ca. 250 pmaand voor 3 jaar zeker. Is het raadzaam deze al te accepteren nu van Essent voordat het straks ook bij hen duurder wordt?

Opmerking van de redactie op 06-07-2021
Beste mevrouw Krijgsman,

Bedankt voor uw reactie. Of het nu al verstandig is om dit contract aan te gaan, durf ik zo niet te zeggen. Ik wil u vragen om het aanbod samen met het jaarverbruik van stroom en gas te sturen naar info@gaslicht.com. Wij kijken graag voor u na of het een voordelig aanbod is.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: antoine vallen ()

Ik zit bij de Vastelastenbond in Eindhoven,heb iedere jaar een ander en opnieuw bonussen.
Heb zonnepanelen LED lampen en een Bosch inductiekookplaat op 220 die op mijn zonnepanelen gaat.
Ik betaalde afgelopen jaar 200,- per maand,en kreeg 1.551,59 terug!
Wil nog elektrische vloerverwarming op mijn zonnepanelen.
Hoefde 3 maanden geen stroom te betalen.
Je kunt er zelf ook veel aan doen!

Geplaatst door: Louisa ()

Mijn 3 jarig vast tarief contract loopt in januari 2022 af bij Essent. Nog even afwachten en kijken rond november wat de aanbiedingen zijn?

Opmerking van de redactie op 02-07-2021
Beste Louisa,

Bedankt voor uw bericht. Ik raad aan om het contract uit te dienen en twee maanden voor de einddatum te gaan vergelijken. Alle energieleveranciers houden dan ook rekening met de einddatum van het huidige contract.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Brontsema ()

Al jaren sluit ik vaste contracten van 1 jaar af, is dit nog steeds de goedkoopste oplossing of is een contract van 3 of 5 jaar nu beter ?

Opmerking van de redactie op 23-06-2021
Beste meneer/mevrouw Brontsema,

Bedankt voor uw reactie. Helaas is het lastig om te zeggen welke contracten er uiteindelijk het voordeligst zullen zijn omdat we niet weten wat de tarieven in de toekomst gaan doen.

Over het algemeen zijn 1 jarige contract wat voordeliger. Door elk jaar over te stappen kunt u ook elk jaar profiteren van een welkomstpremie.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: J.E.van Hoorn ()

Wat de prijsverhoging betreft ,wat moet ik mij hieover bij voorstellen. Ik heb een contract bij GREEN CHOICE met een deelbetaling van 117,00 euro.
Dus 173,00 verhoging. Dat is een deelbetaling van de huidige 117,00 +verhoging14,42= 131,42 in geval van 6 maand.
Of 117,00 +12x14,42= 290,00 in geval van 12 maand.
Gaarne otvang ik bericht hierover.
klant no, 2523172

Opmerking van de redactie op 23-06-2021
Beste meneer/mevrouw Van Hoorn,

Bedankt voor uw reactie. De variabele tarieven gaan per 1 juli omhoog en naar verwachting worden deze €173,00 op jaarbasis duurder. Als u nu een contract heeft met vaste tarieven dan heeft u niet te maken met deze prijsstijging.

Zit u in het variabele tarief? Dan krijgt u wel te maken met de stijging per 1 juli en gaat het tarief wat u aan de energieleverancier betaalt gemiddeld met €173,00 omhoog. Per maand zal dit dan gemiddeld met €14,00 omhoog gaan.

Mochten er nog verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marianne ()

Goede middag , mijn jaarcontract loopt af op 4 september 2021 . Per die datum heb ik vorige week een ander jaarcontract afgesloten bij Engie voor het nieuwe jaar.
Betaal ik dan het tarief van voor 1 juli 2021 of het nieuwe tarief ? Dus is het voor mij gunstig om nu dat nieuwe contract af te sluiten of na 1 juli of maakt het niets uit ?

Opmerking van de redactie op 22-06-2021
Beste Marianne,

Bedankt voor uw bericht.
Tot 4 september heeft u dus al vaste tarieven. Deze zijn vorig jaar afgesproken en blijven gelden gedurende de looptijd.
De tarieven die per 1 juli stijgen, zijn de variabele tarieven. Dat staat dus helemaal los van de tarieven die u heeft.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Gerard van den Bergh ()

Heb nu energie contract van een jaar bij Oxxio dat ik heb afgesloten bij u en dat bijna afloopt.
Is het nu wijs dat ik voor 1 juli nieuw contract afsluit dat ingaat op mijn eindcontact datum bij Oxxio.?
Of kan ik beter vandaag al contract afsluiten die in gaat op einddatum Oxxio contract I.v.m. Snelle verhoging tarieven?

Opmerking van de redactie op 22-06-2021
Beste meneer Van den Bergh,

Bedankt voor uw reactie. Het is nog afwachten wat de vaste tarieven per 1 juli gaan doen. U zou nu al een aanmelding kunnen doen en de einddatum van het huidige contract opgeven. U kunt dan op 1 juli kijken of er dan een voordeligere pakket is. Als dat zo is kunt u altijd gebruik maken van de 14 dagen bedenktijd om de eerste aanmelding te annuleren en een nieuwe aanmelding te doen.

Mocht u hier hulp bij nodig hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: van dijk ()

is dit voor verbruik of ook alle vastrecht bedragen
ik ben nu per maand 46 euro kwijt, 24 euro gas en 23 euro electriciteit incl de vast recht kosten. kan mij niet voorstellen dat het nog zuiniger kan
9m3 per maand lijkt mij toch al laag

Opmerking van de redactie op 22-06-2021
Beste meneer/mevrouw Van Dijk,

Bedankt voor uw reactie. De energierekening gaat per 1 juli flink omhoog door het kale tarief wat de energieleverancier bepaald. De overheidsheffingen wijzigen altijd per 1 januari van elk nieuw jaar.

Via onze website kunt u altijd vergelijken om te zien of het nog voordeliger kan. Mocht u hier hulp bij nodig hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.