Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening minder laag

Leestijd: 2 minuten

Stroom en gas worden iets goedkoper. Dat blijkt uit de nieuwe variabele energietarieven van de drie grootste leveranciers. De meeste Nederlanders zien daar volgend jaar echter weinig van terug op de energierekening. Dat komt omdat de energiebelasting en de netwerkkosten stijgen.

Energiebelasting en netwerkkosten stijgen
Bij energiebelasting gaat het om een inflatiecorrectie. Daarnaast is er geld nodig om te investeren in de elektriciteitsnetten. Daarom heeft de overheid onlangs besloten de tarieven die de netbeheerders aan consumenten mogen rekenen te verhogen met 8 procent, wat neerkomt op gemiddeld 15 euro per jaar. 

Leveringskosten dalen
Essent, Nuon en Eneco, de grootste drie, verlagen de stroomprijs licht. Ook Delta past een kleine verlaging toe op de elektriciteitsprijs, maar laat de gasprijs bijna 2 cent per kuub stijgen. 

Nuon daarentegen gooit er bijna 2 cent af, terwijl Essent en Eneco de gasprijs ongeveer een halve cent verlagen. Van de grootste drie leveranciers profiteert de gemiddelde Nuon-klant het meest: die gaat er netto een paar tientjes per jaar op vooruit. 

Bij een variabel tarief voor onbepaalde tijd, het soort contract dat iedereen heeft die nog nooit is overgestapt, betaalt een gemiddeld huishouden op jaarbasis nu zo'n 1815 euro bij Nuon. Per 1 januari zal dat rond de 1800 euro liggen. Volgens Nuon zijn de energiekosten hiermee weer terug op het niveau van 2006.

Nieuwe tarieven op Gaslicht.com en Energiewereld.nl
Eind deze week worden de nieuwe variabele tarieven -van contracten voor onbepaalde tijd-ingevoerd op onze vergelijkingssites. Deze gaan in per 1 januari 2011 en gelden doorgaans een half jaar. 

Overstap loont: zowel van aanbieder als van contract
Bent u nog nooit overgestapt, dan loont het om van de grote leveranciers over te stappen naar goedkopere aanbieders. Dat kan op jaarbasis meer dan 200 euro schelen. Bent u tevreden over uw huidige leverancier dan kunt u ook overwegen over te stappen op een contract voor bepaalde tijd. Zo geeft Eneco Internetvoordeel aan mensen die overstappen via deze website en Nuon heeft een speciaal actietarief plus een welkomstcadeau voor nieuwe klanten.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.