De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Energierekening Nuon-klant gaat iets omhoog

Leestijd: 2 minuten

Consumenten die in Nederland gas en elektriciteit afnemen bij Nuon zien hun rekening voor de levering van energie vanaf 1 januari 2008 nauwelijks stijgen. Bij gemiddeld huishoudelijk verbruik gaat de rekening met 1,6% omhoog. Dat komt neer op circa anderhalve euro per maand.

De gasprijs gaat volgend jaar een kleine 5% omhoog en stroom wordt ruim 6% goedkoper. Volgens commercieel directeur Bart Hofker ligt de gemiddelde marktprijs voor elektriciteit in 2007 lager dan in 2006. Hierdoor kan Nuon tegen lagere prijzen inkopen. Tegenover de verlaging van de elektriciteitsprijzen staat een stijging van de gasprijzen, het directe gevolg van de koppeling van de gasprijs aan de olieprijs.

Nuon is na Eneco het tweede energiebedrijf dat duidelijkheid geeft over zijn tarieven in 2008. Vorige week verraste Eneco klanten met de aankondiging van een prijsverlaging. Gaat een gemiddeld huishouden er bij Eneco 1% op vooruit, bij Nuon is datzelfde huishouden per 1 januari dus 1,6% duurder uit.  

Nuon geeft, in tegenstelling tot Eneco, ook meteen de exacte tarieven vrij. Het standaardtarief voor een enkele meter gaat naar  9,27 cent per kWh (nu 9,88 cent). De gasprijs wordt  40,08 cent per kubieke meter (nu 38,28), exclusief regiotoeslag. In deze prijzen zijn  de energiebelasting en de kosten voor netbeheer, de zogenaamde transportkosten, niet meegerekend. Het betreft dus enkel de leveringstarieven. 

De nieuwe tarieven voor energiebelasting zijn nog niet vastgesteld, dat gebeurt waarschijnlijk eind december pas. De transportkosten, die door de toezichthouder vastgesteld moeten worden, laten nog veel langer op zich wachten. Door onzekerheid over de splitsing van energiebedrijven kan de toezichthouder voor de energiesector nog geen nieuwe tarieven opstellen. 

De komende periode gaat Nuon haar klanten informeren over de nieuwe tarieven. Daarbij zullen haar klanten het aanbod krijgen de verlaagde elektriciteitsprijs tot vijf jaar vast te zetten. Bart Hofker: “Niemand kan voorspellen hoe de elektriciteitsprijzen zich de komende jaren ontwikkelen. Klanten die dat wensen kunnen wij zekerheid bieden. Door voor Nuon VastePrijsStroom te kiezen hebben klanten de mogelijkheid het nieuwe, verlaagde elektriciteitstarief vast te zetten, op een moment dat de elektriciteitsprijzen op de inkoopmarkt stijgen." Nuon is de enige leverancier in Nederland waar een huishouden de gas+stroomtarieven zo lang kan vastzetten.

Van de derde grote speler op de energiemarkt, Essent, zijn nog steeds geen nieuwe tarieven bekend.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie