De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energierekening stijgt bij sluiting kolencentrales

door Jeanet Woldring

Huishoudens zijn gemiddeld dertien euro per jaar meer kwijt aan energiekosten als alle kolencentrales in Nederland worden gesloten. Dat blijkt uit het rapport van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu.

De sluiting betekent voor de energiebedrijven een inkomstenverlies van in totaal 1,9 miljard euro. Per saldo zou de vervroegde sluiting van de vijf resterende kolencentrales in ons land in 2020 een positief effect op de welvaart opleveren van in totaal 4,7 miljard. Volgens de onderzoekers komt dat voor een belangrijk deel doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor schade aan de volksgezondheid en klimaat. Als belangrijkste effect wordt het verminderen van de uitstoot van CO2 en overige emissies genoemd.

Nog twee kolencentrales sluiten

Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten, zo werd onlangs bekendgemaakt. Het betreft de Amercentrale 9 (RWE) bij Geertruidenberg en Hemweg 8 (Vattenfall) bij Amsterdam uit de jaren ’90. Deze komen bovenop de al voorgenomen sluiting van vijf van de tien overige Nederlandse kolencentrales. Het zou tegelijkertijd betekenen dat van sluiting van de drie nieuwste centrales geen sprake is.

Effecten

Rond deze mogelijke maatregel wordt onder andere uitgezocht hoeveel broeikasgasafname dit in Nederland en in Europees verband oplevert. Daarnaast wordt gekeken wat de kosten voor de Staat zouden zijn, welk effect dit zou hebben op de leveringszekerheid en hoe zou moeten worden omgegaan met het eventueel wegvallen van de mogelijkheid om in de betreffende centrales duurzame biomassa bij- en mee te stoken. Dit najaar wordt hierover definitief een knoop doorgehakt.

Klimaatakkoord

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma reageren hiermee op het klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. In de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak oordeelde die dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Eigenaar RWE laat in een reactie weten onaangenaam verrast te zijn om Amer 9 versneld te sluiten. Het bedrijf vindt dat de voorgenomen maatregel niet leidt tot een effectieve CO₂-reductie en de kans ondermijnt dat de 2020 doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie gehaald worden.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 12 april 2016
Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie