Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening volgend jaar fors hoger

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De energierekening zal door de maatregelen van het kabinet het komende jaar fors hoger uitvallen. Uit berekeningen van Gaslicht.com blijkt dat een huishouden gemiddeld 110 euro meer kwijt zal zijn. Voor een deel van de afnemers wordt dit het eerste half jaar gematigd door een daling van de gastarieven. Toch is een torenhoge energienota eenvoudig te voorkomen.

Gevolgen van de kabinetsbesluiten
Allereerst zorgt de hogere energiebelasting ervoor dat de energienota voor een gemiddeld huishouden met circa 30 euro stijgt. Daarnaast betekent de btw-verhoging eveneens een kostentoename van 30 euro. De introductie van de zogenaamde opslag duurzaam kost nog eens 11 euro extra en het effect van de kolenbelasting wordt op circa 10 euro geraamd. Tenslotte stijgen de netwerkkosten met gemiddeld 27 euro.

Dit zijn de gecombineerde effecten van het lenteakkoord en de meest recente kabinetsmaatregelen, alsmede een stijging van de netwerktarieven. Hierdoor ontkomt de consument niet aan een fikse stijging van zijn energienota. De totale verhoging 2013 zal zo uitkomen op ruim 110 euro voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas.

Daling gasprijs standaard variabele tarieven
Wel kunnen klanten van Nuon en Eneco rekening houden met een daling van de standaard variabele gastarieven in het eerste halfjaar 2013. Deze leveranciers hebben namelijk aangekondigd dat de kosten van het gas per 1 januari met circa 80 tot 90 euro zullen dalen. Voor hun klanten die nog het standaardtarief hebben, wordt de kostenverhoging hierdoor in elk geval in het eerste halfjaar gematigd. Verwacht mag worden dat Essent op ongeveer dezelfde bijstelling zal uitkomen. Delta daarentegen had al een gunstiger gasprijs en zal haar tarief nauwelijks wijzigen. Voor de stroomprijzen wordt nauwelijks aanpassing verwacht. Bij die matiging is nog geen rekening gehouden met het feit dat bij oplopende olieprijzen op de wereldmarkt de gasprijzen voor de consument per 1 juli 2013 weer omhoog kunnen gaan.

Extreme stijging energiebelasting gas
Opmerkelijk is de forse toename van de energiebelasting voor gas. Tot een verbruik van 5000 m³ gaat het tarief 9,3% omhoog. Voor een gemiddeld huishouden (1800 m³) komt dat op neer op bijna 30 euro. Daarboven zal men maar liefst ruim 26% meer energiebelasting moeten gaan betalen. Bij een verbruik van 7500 m³ voor bijvoorbeeld een groot huis of een winkel moet dan rekening worden gehouden met een stijging van gemiddeld 15%, wat een bedrag betekent van ongeveer 175 euro.
Alleen al de verhoging van de energiebelastingtarieven levert de overheid 365 miljoen op.

Stijging voorkomen?
Met overstappen kan een consument al snel 250 tot 300 euro besparen. We raden dan ook iedereen aan om niet te wachten tot de prijzen oplopen, maar tijdig een weloverwogen keuze te maken. Ben Woldring van de onafhankelijke vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl: ‘Door tijdig goed te vergelijken en een juiste keuze te maken kan de consument zich mooi wapenen tegen de voorziene verhoging van de belastingen op energie en nog geld overhouden ook.'

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.