De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energieverbruik in 2010 op recordhoogte

door Jeanet Woldring

Herstel van de economie en het koude winterweer zorgde ervoor dat in 2010 een record aan energie is verbruikt in Nederland. In 2010 was het energieverbruik ruim 7 procent hoger dan in 2009.Niet eerder is in ons land in één jaar zoveel energie verbruikt.

Vooral meer aardgas verbruikt
Drie kwart van de stijging van het energieverbruik is toe te rekenen aan aardgas. Aardolie zorgde voor het andere kwart extra verbruik. De andere energiebronnen hadden nauwelijks aandeel in de stijging van het verbruik. 

Veel winterse kou in 2010
Het aardgasverbruik was in 2010 maar liefst 12 procent hoger dan in 2009. Dit komt vooral doordat de wintermaanden januari, februari, november en december in 2010 veel kouder waren dan in 2009. Afgelopen jaar was qua winterse kou vergelijkbaar met het nog iets koudere 1996. Wel was in dat jaar het aardgasverbruik 3 procent lager dan in 2010, omdat er toen nog niet zoveel aardgas werd gebruikt voor het maken van elektriciteit. Het jaar 2010 is tot nu toe dan ook een recordjaar voor wat betreft aardgasverbruik.

Zonder winterse kou ook stijging verbruik
Als het in 2010 net zo koud was geweest als in 2009, was het energieverbruik ook gestegen. De stijging zou ongeveer 4 procent zijn. Dat is voor een zeer groot deel toe te schrijven aan herstel van de industrie na de kredietcrisis. Ook is in 2010 meer elektriciteit geproduceerd door opwekking uit aardgas. 

Aandeel kernenergie kleiner dan 2 procent
De hoeveelheid in Nederland geproduceerde kernenergie kwam in 2010 uit op 1,1 procent van het energieverbruik. Deze hoeveelheid is al jaren stabiel, er zijn de afgelopen decennia immers geen kerncentrales bijgekomen. Daarnaast wordt elektriciteit ingevoerd, onder andere uit Frankrijk, die voor een deel van kernenergie afkomstig is. Inclusief deze invoer blijft het aandeel kernenergie in het energieverbruik van Nederland kleiner dan 2 procent.

Bron: CBS

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 12 april 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie