De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energieverbruik licht gestegen in 2004

door Marlies Hazenberg

In 2004 is energieverbruik in Nederland met één procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van het binnenlandse energieverbruik is bijna 80 procent afgenomen door de industrie, dienstverlening, transport en huishoudens. De rest is verbruikt in energiebedrijven, zoals olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales.

De winning van aardgas kwam uit op 81,5 miljard m3, dit is 18 procent meer dan in 2003. De netto uitvoer van aardgas nam toe en het binnenlands verbruik is met 2 procent gestegen ten opzichte van 2003, aldus het CBS. 

Bij de centrale productie van elektriciteit is 6 procent meer aardgas ingezet. Deze toename hangt samen met de verminderde inzet van steenkool en steenkoolproducten voor de elektriciteitsproductie van 4 procent. De inzet van biomassa verdubbelde.

De verbruikte hoeveelheid elektriciteit was 331 PJ (91,9 miljard kWh), waarvan 125 PJ door de industrie. Het elektriciteitsverbruik was daarmee even hoog als in 2003, concludeert het CBS. In de industrie nam het elektriciteitsverbruik in 2004 met één procent toe.

De invoer van elektriciteit ligt al enkele jaren op hetzelfde peil. Ongeveer 23 procent van de in ons land verbruikte elektriciteit komt uit het buitenland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 7 maart 2005
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie