De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energieverbruik voor het eerst gedaald

Het totale energieverbruik in Nederland is vorig jaar voor het eerst sinds 1999 licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit komt vooral doordat de energiebedrijven in 2005 zélf minder verbruikten. Er werd minder elektriciteit opgewekt en meer geïmporteerd. Het energieverbruik door klanten is in 2005 juist gestegen.

Bij de productie van stroom werden vorig jaar minder brandstoffen verbruikt. Zo werd er 6 procent minder aardgas ingezet en 9 procent minder steenkool en steenkoolproducten. De inzet van biomassa verdubbelde daarentegen.

Doordat er minder brandstoffen ingezet werden, werd er in Nederland minder electriciteit geproduceerd. De import van elektriciteit nam echter met 19 procent toe en bedraagt daarmee een vijfde van het verbruik door klanten.

De hoeveelheid stroom die klanten verbruikten steeg de laatste vijf jaar gemiddeld met 1,5 procent per jaar. Het aardgasverbruik was in 2005 juist 3 procent lager dan in 2000.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 28 februari 2006
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie