De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Enexis bestuurt stroomnet op afstand

door Jeanet Woldring

Netbeheerder Enexis heeft als eerste netbeheerder in Nederland een volledig geautomatiseerd deelnet als standaard in gebruik genomen. Het betreft een deel van het elektriciteitsnet van Enschede. Dit deelnet is op afstand vanuit het bedrijfsvoeringscentrum in Zwolle bedienbaar en observeerbaar. Stroomstoringen in dit deelgebied worden hierdoor aanzienlijk korter.

Tevens kan het getroffen gebied snel worden verkleind. Met deze ingebruikname zet Enexis een volgende stap naar een slim net (Smart Grid). Enexis loopt voorop in Noordwest-Europa door dit systeem als eerste netbeheerder als standaard toepassing op grote schaal in te zetten in haar netten. De afgelopen twee jaar heeft Enexis in proeftuinen samen gewerkt met Europese leveranciers om dit automatiseringssysteem te vervolmaken.

Naast het verkorten van de storingsduur en het verkleinen van het storingsgebied geeft dit de netbeheerder meer controle over het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen storingen door bijvoorbeeld overbelasting tijdig worden voorkomen. Het systeem is zodanig opgezet dat nu al wordt geanticipeerd op toekomstige groei van lokale opwekkers zoals warmtekrachtunits bij tuinders, of Hre-ketels en zonnepanelen bij particulieren. Het systeem zorgt voor een efficiënter beheer van het elektriciteitsnet.

In 2012 ruim 60 procent Enschedese stroomvoorziening geautomatiseerdIn Enschede heeft Enexis in totaal 74.288 klanten, waarvan er 20.465 door dit op afstand bedienbare ‘deelnet Vlierstraat’ van stroom worden voorzien. Dit is 27,5% van het totaal aantal klanten in Enschede. Het ‘deelnet Vlierstraat’ voorziet Enschede-Zuid en een deel van het centrum van elektriciteit. In 2012 wordt een tweede deelnet (Vechtstraat) uitgerust met dit automatiseringssysteem, waarna bijna 64% (47.284 klanten) van de Enschedese stroomvoorziening is geautomatiseerd.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 27 juli 2011
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie