De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Essent maakt gas en stroom duurder per 2008

Leestijd: 2 minuten

Essent gaat per 1 januari 2008 de tarieven voor elektriciteit én gas verhogen. De leveringsprijs van beide gaat met 3,8% omhoog. Dat heeft het bedrijf woensdag bekend gemaakt. Essent kende afgelopen jaar eerst een prijsstijging van 2,6%, gevolgd door een daling van 7,5%. Kleine energiebedrijven zijn vooralsnog het goedkoopst.

Eneco, Nuon en Delta
Onlangs maakten zowel Delta, Eneco als Nuon bekend dat de gastarieven per 2008 weliswaar zouden stijgen, maar dat de elektriciteitstarieven juist zouden dalen. Essent klanten hebben het hele jaar voordeel gehad van de goede inkoopprijzen die het bedrijf naar eigen zeggen realiseerde op de internationale brandstoffenmarkt, maar moeten nu dus inleveren. Toch loopt het grootste energiebedrijf met zijn prijsverhoging niet zover uit de maat met de andere grote jongens als op het eerste oog lijkt. Prijsverhogingen van de energierekening komen vooral door de gasprijs, die vele malen zwaarder weegt dan de stroomprijs. 

Kleine verschillen tussen de grote drie 
De energieprijzen van de grote aanbieders kruipen weer naar elkaar toe, de verschillen zullen volgend jaar miniem zijn, voorspelt woordvoerder Jeroen Brouwers van Essent. De nieuwe tarieven die per 1 januari 2008 gelden staan sinds woensdag 12 december op de website. Een gemiddeld huishouden (3.500 kWh elektriciteit en 2.000 m3 gas) betaalt volgend jaar maandelijks ongeveer € 3,50 meer voor het energieverbruik.
 
Het standaard-elektriciteitstarief voor een enkele meter stijgt bij Essent van 8,33 cent naar 8,89 cent per kWh. Gas gaat van 39,51 cent naar 40,59 cent per kuub.  De vastrechttarieven blijven komend jaar onveranderd. Klanten die groene stroom krijgen, blijven hetzelfde tarief betalen als de consumenten die 'grijze' stroom hebben. Ook blijft het servicenummer gratis. In januari ontvangen klanten een brief waarin wordt aangegeven wat de nieuwe tarieven precies voor hen inhouden.

Kleine energieleveranciers het goedkoopst
Vooralsnog  levert Energie:direct de goedkoopste energie van Nederland. Op de voet gevolgd door Oxxio, de Nederlandse Energie Maatschappij, Greenchoice en DONG Energy. De prijzen van deze TOP 5 liggen beduidend lager dan die van Nuon, Essent en Eneco. Vergeleken met de standaardtarieven van de grote drie scheelt dat zo'n driehonderd euro op jaarbasis. Niet onvermeld mag blijven dat Eneco en Nuon  ook nog voordeligere alternatieven hebben. Zo is Nuon met haar BudgetEnergie product bijna 300 euro goedkoper dan het standaardproduct. Bij Eneco bent u ruim 200 euro goedkoper uit wanneer u ingaat op het exclusieve aanbod via deze website. U krijgt dan groene stroom en de tarieven staan voor een jaar vast.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie