Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Geef klant bedenktijd bij shop-in-shop verkoop

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Bij de verkoop van energiecontracten in de Mediamarkt en Gamma moet Essent consumenten voortaan 14 dagen bedenktijd geven. Werving van klanten via een stand in de winkel van een ander ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) als verkoop buiten de verkoopruimte. Hierbij geldt dat de consument 14 dagen bedenktijd heeft. Dit heeft de toezichthouder vandaag bekendgemaakt.

Klanten werven in andere winkels

Sommige bedrijven werven klanten via een stand in de winkel van een ander. Een voorbeeld hiervan is  Essent. Deze energieleverancier verkoopt energiecontracten aan consumenten via balies in de Mediamarkt en Gamma en in de toekomst mogelijk ook in andere winkels. Omdat de consument niet naar deze winkels gaat met het doel een energiecontract af te sluiten, ziet ACM dit als ‘verkoop buiten de verkoopruimte'.

Cadeaubon

Volgens ACM verkoopt Essent een groot deel van haar energiecontracten via dit kanaal. Consumenten sluiten een contract af voor drie jaar en krijgen een cadeaubon van zo’n 150 euro die ze direct in de winkel kunnen besteden. Anita Vegter: “We zien dat steeds meer  bedrijven op deze manier klanten werven. Daarmee is sprake van verkoop buiten de verkoopruimte. In dat geval moeten bedrijven de consument bedenktijd geven.” 

Later spijt

Consumenten kunnen in zo’n situatie te snel een keuze maken en daar later spijt van hebben. Daarom hebben zij het recht op 14 dagen bedenktijd. Aangezien steeds meer bedrijven op deze manier hun klanten werven, heeft dit besluit een bredere uitwerking. Bedrijven die klanten werven in de winkel van een ander moeten hen bedenktijd geven.

Wie via Gaslicht.com een energiecontract van Essent afsluit, heeft uiteraard ook 14 dagen bedenktijd en krijgt momenteel 150 euro korting. Dat geldt bij een 1-jarig actiecontract genaamd Zekerheidsgarantie groene stroom en gas. Bij een 3-jarig contract -met hogere tarieven- bedraagt de cashback 90 euro. De bedragen kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van de postcode.

Verkoop buiten de verkoopruimte

Essent ging er vanuit dat de verkoop van energiecontracten in de elektronicawinkels niet gezien werd als ‘verkoop buiten de verkoopruimte’. Dit was de reden dat Essent de consument geen bedenktijd gunde. ACM heeft Essent hierop aangesproken mede naar aanleiding van klachten van consumenten bij ConsuWijzer.

Recht op bedenktijd

Sinds juni 2014 gelden nieuwe regels die consumenten beschermen bij verkoop buiten de verkoopruimte, zoals op straat, aan de deur en soms via een stand in een andere winkel. Omdat de consument wordt benaderd door de verkoper op een moment dat hij dat niet verwacht, heeft hij recht op een bedenktijd van 14 dagen. In die periode kan hij zonder opgave van redenen het contract ontbinden. De aanbieder van het contract moet de consument hier actief op wijzen, zowel in het gesprek als in het contract.

Lees meer over uw rechten bij verkoop buiten de verkoopruimte op ConsuWijzer

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.