Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Essent verlaagt leveringstarieven opnieuw

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 2 minuten

Energieleverancier Essent verlaagt per 1 juli de variabele leveringstarieven voor elektriciteit en gas. In totaal kunnen klanten met een variabel energietarief en bij gelijkblijvend energieverbruik* gemiddeld 88 euro per jaar besparen. 

De tarieven voor gas en stroom dalen per 1 juli met 8,5 %. Dat heeft Nederlands' grootste energieleverancier vrijdag aan Gaslicht.com laten weten.

Olieprijs

Begin dit jaar verlaagde Essent de leveringstarieven ook al. Toen ging de stroomprijs 4,9% naar beneden en de gasprijs 6,7%. Energieleveranciers wijzigen hun variabele leveringstarieven meestal 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli.

Volgens Consuwijzer houden prijswijzigingen meestal verband met de veranderingen in de olieprijs. De prijs voor gas is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. Dit betekent dat als de olieprijs daalt, de gasprijs ook daalt. En elektriciteit wordt vaak gemaakt uit gas. Hierdoor wordt elektriciteit ook goedkoper als de olie goedkoper wordt.

De olieprijzen zijn sinds 2014 meer dan gehalveerd. Of de prijs nog verder zakt, is koffiedik kijken. Er is namelijk geen volatiever product ter wereld dan olie, waarvan de prijs elke dag een totaal andere kant op kan schieten.

Bijna 500 euro goedkoper met vast tarief

Wie verzekerd wil zijn van een gegarandeerde prijs, kan zijn energietarieven beter vastzetten. Momenteel zijn energiecontracten met vaste leveringstarieven honderden euro's voordeliger. Een gemiddeld huishouden met vaiabele tarieven betaalt bij Essent momenteel 1986 euro per jaar. Bij een overstap naar een vaste prijs contract bespaart dit huishouden bijna 500 euro! 

Wachten met overstappen?

Met overstappen hoeft u niet te wachten tot 1 juli. Houd wel rekening met de einddatum van uw huidige contract. Nog nooit veranderd van energieleverancier? Dan kunt u op ieder moment overstappen

* Voor elektriciteit is gerekend met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh, voor gas met een jaarverbruik van 1800 m³, gasregio 1.

Update 16 mei: de tarieven van Energiedirect.nl dalen met 10% wat bij gemiddeld verbruik neerkomt op 97 euro per jaar.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Maria ()

Huidig contract loopt af op 04-07-16.
Energieleveranciers geven pas per 1 juli hun nieuwe prijzen vrij. Kan ik dan pas goed beslissen wie het beste aanbod heeft of zijn voor die datum de tarieven al bekend?
(Ervan uitgaand dat tarieven per 1 juli toch nog iets omlaag zullen gaan).

Opmerking van de redactie op 26-05-2016
Als u opnieuw een contract voor bepaalde tijd wilt afsluiten kunt u beter 2 maanden voordat het contract afloopt overstappen. Na een aanmelding krijgt u het contract van de leverancier waarna u nog 14 dagen bedenktijd heeft. Pas daarna wordt het huidige contract opgezegd, dat bericht moet vaak 30 dagen van te voren binnen zijn bij de huidige leverancier. Vandaar dat wij 2 maanden adviseren. U bent dan ook niet te vroeg met uw overstap.

De veranderingen per 1 juli betreffen de variabele tarieven. Dat zijn de tarieven die u krijgt op het moment dat u niet besluit over te stappen. Momenteel zijn die tarieven circa 500 euro op jaarbasis duurder dan een actiecontract. Ook met de aangekondigde wijzigingen blijft overstappen naar een actiecontract daardoor een stuk gunstiger.
Geplaatst door: Jan Jeurissen ()

Ik zie, dat Essent de gas en electriciteit verlaagd met 8,50%. Ik heb nu een aanbod van Vereniging Eigen Huis.
Hoog tarief electriciteit 0.17 en laag 0.16, voor gas 0,53.
Inclusief belasting.
De leveringstarieven zijn ook laag plus een welkomstkorting van € 30 voor electriciteit en € 30 voor gas.
Wat kan ik het beste doen of maw wat kan gaslicht aanbieden.

Opmerking van de redactie op 23-05-2016
De prijsverlaging die verwacht wordt betreft de variabele tarieven voor een contract voor onbepaalde tijd. Die tarieven zijn een stuk hoger dan de tarieven van een actiecontract voor de duur van 1 jaar. Wij bekijken graag wat voor u het voordeligste is om te doen. Om dat te kunnen bepalen hebben wij uw postcode en uw gemiddeld jaarverbruik nodig. U kunt ons een mail sturen via info@gaslicht.com of bellen via 0342-411350, dan kijken wij graag met u mee.
Geplaatst door: Carla ()

Vraagje: u meldt in uw bericht dat er niet gewacht moet worden tot 1 juli om over te stappen (i.v.m. verlaging van de energieprijzen per die datum). Zijn de lagere tarieven per 1 juli al verwerkt in jullie vergelijking?

Opmerking van de redactie op 20-05-2016
Zodra leveranciers de definitieve tarieven bekendmaken en deze ook daadwerkelijke aangeboden mogen worden zullen wij die op de website opnemen. Echter zal dat bij de meeste leverancier pas op 1 juli zijn. De wijzigingen betreffen echter alleen de variabele tarieven. Als u het goedkoopste uit wilt zijn kunt u het beste op het moment dat uw contract met circa 2 maanden afloopt overstappen naar een actieaanbieding. Die contracten zijn momenteel bijna 500 euro voordeliger dan de variabele contracten. Ook met de genoemde wijzigingen blijft het een stuk voordeliger om voor een actieaanbieding te kiezen. Als wij u daar bij kunnen helpen dan kunt u ons bereiken via info@gaslicht.com of via 0342-411350.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie