De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Europees parlement: Kies energie bewust

Leestijd: 2 minuten


Het Europees Parlement heeft woensdag 4 juni 2003 ingestemd met het verder openen van de energiemarkten voor het bedrijfsleven vanaf juli 2004. Tevens zijn er afspraken gemaakt hoe consumenten en bedrijven over enkele jaren keuze kunnen krijgen uit de opwekmethode van de afgenomen stroom.

Europese lidstaten moeten vanaf 2007 duidelijk gaan toezien of elektriciteitsproducenten kernenergie niet verkopen als groene stroom. Daartoe dienen er duidelijke labels of merktekens te komen, waaraan consumenten kunnen herkennen hoe elektriciteit is opgewekt. Deze stroom moet, evenals gas, voor alle consumenten vanaf juli 2007 op een vrije markt verkrijgbaar zijn.

Deze plannen gaan dermate ver, dat slechts een beperkt aantal leveranciers in staat zal zijn hieraan gehoor te geven en zal overblijven.

Desgevraagd stelt EnergyMatch, de Nederlandse energiemakelaar: de plannen van het europees parlement zijn in feite theorie. De handel in stroom verloopt in Europa voor een deel anononiem, via beurshandel. Er is dus nooit 100% zeker te zeggen dat een bepaalde leverancier bijvoorbeeld geen kolen of kern-energie levert. De wensen van het Europees Parlement houden ook in, dat iedere elektriciteitscentrale certificaten moet uitbrengen voor zijn stroomproductie, en dat alle stroomcertificaten in heel Europa moeten worden beheerd, zoals dat nu ook met groencertificaten gebeurt. Het kan wel, maar de bureaucratie vaart er wel bij.
 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 6 juni 2003
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie