Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Extra kosten voor betalen met acceptgiro toegestaan

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

Energieleveranciers mogen consumenten meer laten betalen als ze hun energiekosten betalen met een acceptgiro. Dat vermeldt ConsuWijzer. In voorgaande jaren was er geen eenduidigheid over deze betaalwijze die bij leveranciers het minst en bij sommige klanten het meest gewenst is. In dit artikel meer uitleg over de betaalwijzen van energiekosten.

Hoe weet ik hoeveel een energieleverancier vraagt voor betalingen per acceptgiro?
Uw energieleverancier moet u vertellen hoeveel het kost om te betalen per acceptgiro. Door deze informatie op zijn website te zetten, maar ook in de bevestiging van het energiecontract dat u hebt ontvangen, schrijft ConsuWijzer. Op onze vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl vindt u de kosten bij de leverancier- & productinfo. 

Wat kan ik doen als ik niet extra wil betalen voor acceptgiro's?
De energieleverancier moet u meerdere betalingsmogelijkheden bieden. U kunt dus wisselen van betalingswijze óf van leverancier. Bijvoorbeeld overstappen naar een leverancier die geen of lagere acceptgirokosten rekent.

Bij welke energieleveranciers kan ik per acceptgiro betalen?
Wilt u weten of u (ook) via acceptgiro kunt betalen, omdat u uw energiekosten liever niet automatisch af laat schrijven? Op onze vergelijkingssites kunt u zoeken op betaalwijze. De resultaten kunt u filteren op acceptgiro, automatische incasso* of geen voorkeur. 

Hierdoor ziet u in een oogopslag welke energieleveranciers de mogelijkheid bieden om via acceptgiro te betalen. Daarin is overigens nog genoeg keus: 80 procent van de energiebedrijven biedt deze mogelijkheid. Ook de leveranciers die alleen via internet werken, zoals bijvoorbeeld Energiedirect.  

Slechts bij een handjevol energieleveranciers kunt u niet via acceptgiro betalen, waaronder kleine bedrijven als Anode, United Consumers en Qwint. Ook Oxxio en Greenchoice bieden deze mogelijkheid niet. Greenchoice werkt alleen met automatische incasso, wel is het mogelijk de maandelijkse voorschotbedragen zelf over te maken, maar dan vervalt de korting op het leveringstarief.

Wat kost het als ik per acceptgiro wil betalen?
In onze Energievergelijker staat bij elke leverancier wat het kost als u uw energierekening per acceptgiro wilt betalen.

De papieren acceptgiro wordt toch afgeschaft binnenkort?
Het gebruik van de papieren acceptgiro is weliswaar sterk afgenomen door de opkomst van digitale alternatieven, maar het betaalmiddel blijft tot uiterlijk 1 januari 2019 bestaan. 

Kan ik geld terug laten storten op mijn rekening bij automatische incasso?
Ja, de energiekosten die automatisch van uw rekening zijn afgeschreven, kunt u binnen 56 dagen laten terugstorten. Dit noemen we ook wel storneren of terugboeken. U hoeft dan niet te zeggen waarom u dat doet. Voor het storneren zijn speciale kaarten gemaakt die u bij uw bank kunt krijgen. Als u via internet bankiert, kunt u het bedrag zelf via internet terugstorten.

Als u toestemming heeft gegeven voor automatische incasso, heeft u een betalingsverplichting. U kunt het geld dan wel terug laten storten, maar u moet het bedrag ooit betalen. Het bedrijf kan u daarvoor een herinnering of aanmaning sturen. Lees meer over automatische incasso op ConsuWijzer.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie