De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Fabels over kosten overstap energieleverancier

door Jeanet Woldring 2 reacties

Gaslicht-gratis-overstappen-klein.jpgNog altijd zijn er mensen die denken dat overstappen naar een andere energieleverancier geld kost. Dat blijkt uit vragen die hier regelmatig over binnenkomen bij Gaslicht.com. Maar overstappen is écht helemaal gratis. De energieleveranciers regelen onderling de administratie. Lees hier de feiten en fabels over de kosten bij een overstap naar een andere energieleverancier.

Geen bijkomende kosten

Overstappers zijn bang dat er onverwachte kosten bijkomen voor het oversluiten van hun energiecontract. Switchen van energieleverancier is echter uitsluitend een administratieve handeling, waar geen kosten aan verbonden zijn. Maar hoe kan het dan dat ik wel een opzegvergoeding moest betalen, vragen sommigen zich af.

Alleen opzegvergoeding (boete) bij contractbreuk

Alleen als u veel te vroeg overstapt kan een boete in rekening worden gebracht. In dat geval mag een energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen vanwege contractbreuk. De kosten van de opzegvergoeding zijn voor het voortijdig beëindigen van uw contract en niet voor het overstappen. De hoogte van de opzegvergoeding is wettelijk bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en kan voor langlopende contracten oplopen tot 125 euro per product. Op onze pagina opzegvergoeding energiecontract leest u er meer over.

Overstap tijdig in gang zetten

Overstappers hoeven desondanks niet te wachten met vergelijken tot hun contract is afgelopen. Als ze 1 tot 2 maanden voor de einddatum de overstap al in gang zetten, wacht de nieuwe energieleverancier tot het huidige contract is afgelopen en gaan consumenten naadloos van het ene energiecontract over naar het andere energiecontract. Twijfelt u over het juiste tijdstip? De servicedesk van Gaslicht.com is dagelijks bereikbaar om te helpen bij het bepalen van het juiste overstapmoment. Op dit moment is een energiecontract dankzij een exclusieve deal op onze vergelijkingssite ruim 440 euro goedkoper dan wat een gemiddeld huishouden betaalt als het niet overstapt. 

Ongewenste overstap

Het komt helaas ook voor dat mensen van energieleverancier zijn veranderd, terwijl ze dat helemaal niet wilden. Ongemerkt zijn ze dan overgestapt en krijgen 'zomaar een boete' van hun oude leverancier wegens contractbreuk. Is de bedenktermijn verlopen en de overstap op basis van een oneerlijke wervingsmethode gebeurd? Bijvoorbeeld door een opdringere verkoper aan de deur of een brutaal telefoontje? Dien dan een klacht in bij de leverancier en zo nodig daarna bij de Geschillencommissie Energie en Water. Op ConsuWijzer vindt u een voorbeeldbrief: Klacht ongewenste overstap naar een energiebedrijf. Hierin wordt gevraagd om de onterechte overstap af te handelen conform het 'marktmodel herstellen onterecht doorgevoerde switch in de consumentenmarkt'. 

Meer weten? Lees ons blog: Wat kost overstappen van energieleverancier?

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 24 maart 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: J de Leeuw ()

Zo makkelijk vond ik overstappen helemaal niet! Op de eerste plaats zegde ondanks de Gedragscode Consument en Energieleverancier, Electrabel plots het contract met mij op nadat ik mij had beklaagd over de jaarafrekening die incorrect was. Hoewel ik volgens de jaarafrekening de helft minder gas en elektra had verbruikt dan het jaar daarvoor, meer betaald had aan termijnbedragen dan het jaar daarvoor zou ik volgens Electrabel toch nog een nabetaling moeten doen en ging mijn voorschotbedrag niet omlaag maar omhoog. Na wat getouwtrek besloot ik toch over te stappen naar Qurrent. Het jaar daarvoor had ik ook al bij Electrabel over de jaarafrekening moeten klagen, wat toen ook al niet naar tevredenheid was opgelost. Ik ben destijds een contract met Electrabel aangegaan voor 2 jaar ingaande per 1 mei 2013. Er ontstond een hoop commotie. Ik ontving dreigbrieven van Electrabel dat ik afgesloten zou gaan worden. Liander kwam aan de deur. Ik werd enorm en onnodig onder druk gezet door beiden. Electrabel heeft als sneeuw voor de zon haar naam veranderd in Engie en daar ook niet over geïnformeerd. Ik heb sterk het idee dat Engie van mij af wil omdat ze niet genoeg aan me verdienen. Ik heb altijd een laag verbruik gehad. Maar hoe verhoud dit zich tot de maatregelen van de regering en milieu organisaties om juist minder energie te gaan gebruiken?

Opmerking van de redactie op 04-04-2016
Wat een vervelende situatie. Wij kijken graag met u mee. Als u dat wilt verzoeken wij u de jaarafrekening en kort de situatie naar ons op de mail te zetten (info@gaslicht.com). Dan kunnen we bekijken of wij nog iets voor u kunnen betekenen.
Geplaatst door: Ine ()

Nuon zegt wel direct op, maar wil daarna de kosten voor het
vroegtijdig opzeggen niet terug betalen. Aan de telefoon zegt Nuon
dat gaslicht.com alles regelt en dat hun niet voor deze
kosten aansprakelijk zijn. Ze hebben volgens hun medewerker
helemaal geen invloed meer als je overstapt via gaslicht.com.
Zeer slechte service van Nuon.

Opmerking van de redactie op 04-04-2016
Het overstapmoment heeft Gaslicht.com inderdaad niets mee te maken. Wanneer u overgenomen wordt is afhankelijk van de switchtermijn van de leverancier. Stapt u over terwijl de einddatum van uw huidige contract binnen die termijn ligt dan wordt het huidige contract afgewacht. Loopt uw huidige contract verder in de toekomst af dan nemen zij u per direct over. Meer informatie vindt u op https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie