De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

'Flauwekul om 's nachts te stoken'

door Jeanet Woldring 3 reacties

Het huis ’s nachts warm houden, zodat het ’s morgens minder energie kost om op te warmen is onzin. Volgens Milieucentraal ben je zuiniger uit door de thermostaat ’s nachts op 13 tot 15 graden te zetten. 'Dat spaart altijd energie en dus stookkosten.' 

Lagere energierekening
Hoe kun je het voordeligst stoken? Daar bestaan nogal wat misverstanden over. Zo denken sommige mensen dat het beter is om de thermostaat 's nachts niet lager te zetten. Dat zou goedkoper zijn dan wanneer de verwarming ‘s ochtends heel hard moet draaien om weer op temperatuur te komen. Maar dat is een misvatting, zo blijkt uit een persbericht van Milieu Centraal.

Een huis dat 's nachts onnodig warm gestookt wordt, verliest ook meer warmte. Daardoor gebruikt  de cv-ketel meer gas dan nodig is. De thermostaat lager zetten dan 12 graden heeft overigens ook geen zin, want dat wordt het in huis te vochtig.

Gebruik klokthermostaat
De thermostaat lager zetten kan al ruim voor het slapen gaan. De kamer blijft nog wel even warm genoeg. Een klokthermostaat helpt om op tijd een lagere temperatuur te kiezen en het 's ochtends op tijd weer warm te krijgen. Hij helpt ook tegen vergeten: bijna een kwart van de mensen ziet het 's nachts lager zetten van hun thermostaat soms over het hoofd, aldus de voorlichtingsorganisatie.

Hoe zit het met vloerverwarming?
Volgens Milieucentraal is het ook in zeer goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen met vloerverwarming beter om 's nachts de thermostaat lager te zetten, bijvoorbeeld op 18 graden. Installateurs raden nog wel eens af om voor het slapen gaan aan de thermostaat te draaien, maar dat is niet terecht. Dit soort huizen verliest 's nachts heel traag hun warmte, maar ook het opwarmen ervan gaat traag. De thermostaat 's nachts iets lager is dan het meest voordelig.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 26 november 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: bennie ()

Ik draai de temparatuur een uur voor na het bed gaan 2 graden lager.
Bevald goed maar denk eraan om na vier graden te gaan.
Heeb nu twee jaar vloerverwarming.
kan ook electronisch bij verwarmen om gas te besparen.
Verwarmen op stroom duur? Heb moderne radiatoren verbruik 400 watt/stuk.
Heb veel stroom via zonnepantelen. 32 panelen 5600 wp totaal.

Geplaatst door: Leen van den Berge ()

Ik zou graag willen weten of Milieu Centraal daar echt onderzoek naar heeft (laten) doen? In principe is het waar, hoe groter het temperatuursverschil binnen-buiten is, hoe meer warmteverlies. Maar hoe verhoudt zich dat met condenserend stoken waarbij de temperatuur van het CV-water tot maximaal 55 graden C. wordt beperkt. Lukt het dan om de binnenruimte weer binnen aanvaardbare tijd op de gewenste temperatuur te krijgen? Of moet de maximum CV-watertemperatuur dan noodzakelijk worden verhoogd waardoor het voordeel van condenserend stoken weer vervalt?
Minder comfort waar Hillebrand over schrijft hoeft natuurlijk niet met een zelf lerende thermostaat die de ketel zoveel eerder in werking zet opdat op de aangegeven tijd weer de gewenste ruimtetemperatuur is bereikt.

Geplaatst door: Hillebrand van der molen ()

Dat is egt dikke bull ****!!

Je moet je thermostaat gewoon op 20 laten staan.
Zet het niet op 0

Anders is het bere koud smorgens en moet jou boiler er echt weer tegen stoken om het weer warm te krijgen!!

Dus lieve mensjes niet uit zetten!! Laat je niet voor de gek houden!

MVG Hillebrand

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie