Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Flinke stijging in het aantal verkochte cv-ketels

door Maartje Sebek

Het aantal verkochte cv-ketels is afgelopen jaar fors gestegen, ondanks de ambitie van aardgasvrij wonen. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2020, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken door Natuur & Milieu. In 2019 werden 450.000 ketels verkocht, bijna 5% meer dan een jaar eerder. blog-warmtepomp.png

Warmtepomp grootste stijger

Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger met een groei van 25% ten opzichte van 2018. Toch blijft het aantal sterk achter bij de hr-ketel. De reden lijkt vrij logisch: verduurzaming is te duur. Alleen al je gasaansluiting laten verwijderen kost nu nog honderden euro’s en de investering in een duurzamer huis blijkt nauwelijks haalbaar te zijn. Mocht het al lukken om de kosten voor verduurzaming terug te verdienen met een lagere energierekening, dan duurt dat heel lang concludeert het Planbureau voor Leefomgeving.

Efficiëntie van cv-ketels

De brancheorganisatie van installateurs, Techniek Nederland, zegt dat een stijging van de verkoop van cv-ketels prima kan samengaan met verduurzamingsmaatregelen. Een nieuwe ketel is niet alleen zuiniger, maar ook de combinatie van een cv-ketel met een hybride warmtepomp wordt steeds populairder. De Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) is niet verbaasd over de recente cijfers. “Cv-ketels zijn nou eenmaal heel efficiënt. Als je die wil vervangen, komt er vaak veel bij kijken en het vergt een investering. Een woning moet goed geïsoleerd zijn en er moeten vaak aanpassingen plaatsvinden aan radiatoren en leidingen.” zegt secretaris Walid Atmar. 

Overstap naar aardgasvrij gaat niet vanzelf

Ook Natuur & Milieu is er niet gerust op dat de duurzame technieken het uiteindelijk winnen van de hr-ketel. “De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen”, zegt Rob van Tilburg. “Alle mensen die nu een nieuwe ketel hebben aangeschaft, zitten nog vijftien jaar vast aan gas. Terwijl het kabinetsbeleid erop gericht is om stapsgewijs huizen aardgasvrij te maken”.

Forse belastingverhoging op gas

Om toch de gewenste omslag te krijgen, pleit Natuur & Milieu voor een flinke belastingverhoging op aardgas. Dit terwijl het kabinet gaat voor een geleidelijke verhoging van 10 cent per kuub. Daarnaast moet er ook meer subsidie komen voor alternatieve verwarmingsmethoden en moet steviger worden ingezet op isolatie. "Vorig jaar zat er 160 miljoen euro in het subsidie potje. Maar er was voor bijna 250 miljoen aangevraagd, door particulieren en bedrijven" zegt Van Tilburg. "Dit geeft aan dat een grote groep mensen best wel wil."

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie