De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Forse groei duurzame stroom

De productie van groene stroom is in een jaar tijd met anderhalf procent gestegen. Dit komt door een toename van de elektriciteitsproductie uit windenergie en biomassa. In 2008 was 7,5 procent duurzaam; een jaar eerder was dat 6 procent. De overheid streeft naar 9 procent duurzame elektriciteit in 2010. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het CBS.

Helft groene stroom uit windenergie

De elektriciteitsproductie uit windenergie was in 2008 een kwart hoger dan in 2007. Dit komt vooral doordat er veel nieuwe windmolens in gebruik zijn genomen. Windenergie zorgt voor ongeveer de helft van de duurzame elektriciteitsproductie.

Eind 2008 was de windmolencapaciteit 2216 megawatt, ongeveer 470 MW meer dan een jaar eerder. Nog nooit kwam er zoveel nieuw vermogen uit windmolens bij. Deze nieuwe windmolens worden bijna allemaal nog gesubsidieerd via de MEP-regeling, die in 2006 is stopgezet.

Meestoken van biomassa neemt weer toe

De grote elektriciteitscentrales gebruikten in 2008 ruim een kwart meer biomassa dan in 2007. Dat was echter nog lang niet zoveel als in 2005 en 2006. Toen was de subsidieregeling ruimer. De meegestookte biomassa in centrales was in 2008 verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de duurzame elektriciteitsproductie.

In 2008 zijn drie nieuwe middelgrote installaties in gebruik genomen die elektriciteit maken met biomassa als enige brandstof. Het gaat om afvalhoutverbranders in Alkmaar en Hengelo en een kippenmestverbrander in Moerdijk. Deze drie installaties hebben samen een vermogen van ongeveer 90 MW en leverden een ongeveer 5 procent van de duurzame elektriciteitsproductie.

Veel groene stroom uit buitenland

De in Nederland geproduceerde duurzame elektriciteit wordt gebruikt om Nederlandse gebruikers van groene stroom te voorzien. Omdat de binnenlandse vraag naar deze stroom veel groter is dan het aanbod, is er een aanzienlijke netto-import van zogeheten groenestroomcertificaten. In 2008 ging het in totaal om een kleine 15 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Deze import telt overigens niet mee voor de Nederlandse doelstelling van 9 procent duurzame elektriciteit in 2010.

Bron: CBS

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 23 februari 2009
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie