Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Frieten dragen bij aan goed milieu

Leestijd: 1 minuut

In elektriciteitscentrale Harculo is een proef opgezet om frituurvet met het aardgas mee te stoken. Het gaat om ca 500 ton frituur, die als biologische brandstof beschouwd mag worden. Verbranding van deze olie leidt dus tot groene stroom.

Frituurolie verbrandt bij hoge temperatuur volledig. Eigenaar Essent verwacht om die reden geen geurhinder voor de omgeving. Door in de installatie biologische olie mee te stoken, vermindert Electrabel de uitstoot van CO2, bespaart het op het gasverbruik en worden reststoffen hergebruikt voor de terugwinning van energie.

Centrale Harculo is een gasgestookte elektriciteitscentrale van 353 MW, gelegen aan de IJssel in Zwolle-Zuid. Vorig jaar leverde een proef met 15 ton uit houtresten gewonnen bio-olie de eerste 25 MWh groene stroom van de centrale op.

Opmerking Gaslicht.com: De mogelijkheid om olie te stoken in plaats van aardgas bestond al veel langer. Om economische redenen kon de centrale olie stoken in perioden dat de stookolie goedkoper was dan aardgas. Dat komt tegenwoordig niet meer voor. Nu is er een andere economische reden, immers met groene stroom kan Essent veel geld verdienen.

Bron Energeia

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.