De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Gaskraan Groningen gaat dicht. En dan?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De gaskraan in Groningen gaat dicht. Uiterlijk in 2022 daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard kuub en op termijn naar nul. Nu wordt er in een gemiddeld jaar nog 21 miljard kuub gas gewonnen. In een video van de NOS rekent minister Wiebes voor hoe de gaskraan dichtgaat.

wiebes-gaskraan-dicht-2030.PNG

Gaskraan helemaal dicht

De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet niet langer aanvaardbaar. Daarom is nu besloten dat er in 2030 een volledig einde aan moet komen. Volgens minister Wiebes zit er niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas gewoon in de grond blijft zitten.

Zo snel mogelijk

Uiterlijk oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder moet de gaswinning al onder de 12 miljard kuub zijn gedaald. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul. Dat staat in een brief van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de gaswinning in Groningen waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

afbouw-gaswinning-groningen.PNG

Prijskaartje

Wiebes wilde nog niet ingaan op de kosten. Die komen bij de voorjaarsnota aan de orde. Hij zei al wel dat dit besluit niet zonder offers kan worden uitgevoerd. Premier Rutte gaf evenmin antwoord op de vraag hoe dit betaald gaat worden. 'We zien wel, veiligheid staat nu voorop', was zijn reactie.

Huishoudens zullen het wel in hun portemonnee merken, bijvoorbeeld omdat de investeringen in de nieuwe stikstofinstallatie worden doorberekend in de transportkosten van gas.

Zie ook Gaswinning in Groningen (Rijksoverheid)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 30 maart 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie