De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gaskraan Groningen gaat dicht. En dan?

door Jeanet Woldring

De gaskraan in Groningen gaat dicht. Uiterlijk in 2022 daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard kuub en op termijn naar nul. Nu wordt er in een gemiddeld jaar nog 21 miljard kuub gas gewonnen. In een video van de NOS rekent minister Wiebes voor hoe de gaskraan dichtgaat.

wiebes-gaskraan-dicht-2030.PNG

Gaskraan helemaal dicht

De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet niet langer aanvaardbaar. Daarom is nu besloten dat er in 2030 een volledig einde aan moet komen. Volgens minister Wiebes zit er niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas gewoon in de grond blijft zitten.

Zo snel mogelijk

Uiterlijk oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder moet de gaswinning al onder de 12 miljard kuub zijn gedaald. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul. Dat staat in een brief van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de gaswinning in Groningen waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

afbouw-gaswinning-groningen.PNG

Prijskaartje

Wiebes wilde nog niet ingaan op de kosten. Die komen bij de voorjaarsnota aan de orde. Hij zei al wel dat dit besluit niet zonder offers kan worden uitgevoerd. Premier Rutte gaf evenmin antwoord op de vraag hoe dit betaald gaat worden. 'We zien wel, veiligheid staat nu voorop', was zijn reactie.

Huishoudens zullen het wel in hun portemonnee merken, bijvoorbeeld omdat de investeringen in de nieuwe stikstofinstallatie worden doorberekend in de transportkosten van gas.

Zie ook Gaswinning in Groningen (Rijksoverheid)

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie