De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gaslicht en Energiewereld behoren tot de beste vergelijkers

Kwaliteit van vergelijkingssites voor energieprijzen aanzienlijk verhoogd.
Consumenten kunnen met vertrouwen de meest geraadpleegde sites bezoeken. Vooral de correctheid en volledigheid van de sites zijn verbeterd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)  die de sites voor de tweede maal onder de loep heeft genomen.

Peter Plug, waarnemend directeur van de Directie Toezicht Energie, onderdeel van de NMa: “Eind vorig jaar concludeerden we dat de kwaliteit van vergelijkingssites sterk omhoog moest. Geen enkele site bood volledig betrouwbare gegevens of was volledig transparant."

Energievergelijkers van cruciaal belang
Betrouwbaarheid en transparantie in prijzen is echter een belangrijke voorwaarde voor de consument om een weloverwogen keuze te maken voor een energieleverancier. Bijna 70% van de consumenten die overweegt om over te stappen naar een andere energieleverancier raadpleegt vergelijkingssites en een kleine 40% van hen baseert hierop zelfs zijn of haar overstap, zo stelt de energiewaakhond. Vergelijkingssites spelen dus een cruciale rol en het is van belang dat ze betrouwbaar zijn. "Het is goed te zien dat de benodigde verbeterslagen die uit ons eerste onderzoek naar voren kwamen nu grotendeels zijn doorgevoerd.”

Correctheid, volledigheid en onafhankelijkheid
DTe onderzocht Energieprijzen.nl, Gaslicht.com, Energiewereld.nl en Energieplaza.nl. op  correctheid (worden de prijsberekeningen goed uitgevoerd?) volledigheid (worden alle energieleveranciers, producten en kosten meegenomen?) en onafhankelijkheid (welke partijen hebben belangen in de vergelijkingssite?).

De belangrijkste conclusies uit het DTe onderzoek zijn dat Energieprijzen.nl, Gaslicht.com en Energiewereld.nl correcte berekeningen opleveren. Energieplaza.nl blijft hierin als enige in gebreke.  De volledigheid van de vier vergelijkingssites is sinds het eerste DTe onderzoek sterk verbeterd. Alle mogelijke aanbieders van elektriciteit en gas worden nu getoond, hoewel nog niet alle mogelijke producten worden gepresenteerd.  Ook hier scoort Energieplaza onder de maat, wat ten dele veroorzaakt wordt door het feit dat deze alleen groene stroom vergelijkt. Drie van de vier sites zijn daadwerkelijk onafhankelijk: Energieprijzen.nl, Gaslicht.com en Energiewereld.nl.

 Website Correctheid  Volledigheid  Onafhankelijkheid 
 Energieprijzen     ++     ++     +
 Gaslicht     ++     ++     +
 Energiewereld     ++     +     +
 Energieplaza     -     -     +/-


Eind dit jaar start de toezichthouder een derde onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor energieprijzen. Ook andere initiatieven waar consumenten energieprijzen kunnen vergelijken worden dan getoetst, zoals websites van adviesbureaus waar de consument op maat tegen betaling een energieproduct wordt geadviseerd.

Het volledige onderzoeksrapport is vanaf vandaag te vinden op de website van DTe.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 5 augustus 2005
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie