Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Delta: Gasprijs daalt, stroom blijf hetzelfde

Leestijd: 3 minuten

Energieleverancier Delta heeft als eerste de nieuwe energietarieven bekendgemaakt. Per 1 januari 2013 zal de stroomprijs gelijk blijven en de gasprijs 1 procent dalen. Het betreft de variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd ten opzichte van de huidige variabele tarieven. Delta sluit zich daarmee aan bij eerdere berichtgeving in de media over een daling van de gasprijs.

Daling dankzij lagere olieprijzen
In oktober kondigden Nuon, Eneco en Essent reeds een verlaging van de variabele leveringstarieven aan. De verwachting is dat voornamelijk het variabele gastarief van deze leveranciers per 1 januari zal dalen door de lagere olieprijzen. Nuon kondigde aan dat een gemiddeld huishouden ongeveer 90 euro minder zal gaan betalen in het aankomende jaar. Ook Eneco gaf aan een verlaging van de energierekening van circa 80 euro te verwachten. Dit zijn indicaties exclusief energiebelasting. Uiterlijk 1 januari 2013 maken alle leveranciers de definitieve variabele tarieven bekend die dan een halfjaar zullen gelden.

Scherp tarief Delta
De daling van Delta lijkt op het eerste gezicht minder scherp dan de daling die Nuon en Eneco hebben voorspeld. Het huidige variabele tarief van Delta is echter al gemiddeld 6 procent lager dan het tarief van Nuon, Eneco en Essent. De verwachte wijziging per 1 januari zal de gastarieven van genoemde leveranciers dus weer veel dichter bij elkaar brengen.

Naast de variabele tarieven zijn ook de vaste tarieven van Delta bekend. Door de nieuwe tarieven staat het Zeeuws Groen 1 jaar vast actiepakket van Delta in de TOP 5 met een korting van 125 euro.

Verhoging van de energiebelasting
Het voordeel van de dalende tarieven komt op hetzelfde moment waarop de overheid de belasting op energie verhoogt. In het Lenteakkoord is een stijging van de energiebelasting voor gas afgesproken van 9,3 %, wat betekent dat de energiebelasting van 16,67 naar 18,22 eurocent per m³ (excl. btw) gaat. Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op een toename met 28 euro op jaarbasis. Over de netto effecten van de verwachte verhoging van de kolenbelasting kunnen op dit moment helaas nog geen uitspraken worden gedaan.

Verhoging van de netwerkkosten
Verder moet rekening worden gehouden met een stijging van de netwerkkosten. Uit een recente publicatie van Vereniging Eigen huis valt af te leiden dat kleinverbruikers op jaarbasis 10 tot 20 euro meer gaan betalen aan de netbeheerder voor zowel stroom als gas.

Overstappen
Volgens de NMa is inmiddels 36 procent van de consumenten één of meerdere keren overgestapt en overweegt daarnaast nog eens 33 procent een overstap te maken. Met de aankomende bezuinigingen door de nieuwe kabinetsplannen wordt het steeds belangrijker om te besparen, ook op de energierekening. Door een vergelijking te maken aan de hand van uw postcode en jaarverbruik kunt u snel en gemakkelijk zien hoeveel u kunt besparen ten opzichte van uw huidige contract.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie