De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gasprijs gaat weer omlaag

2 reacties

De prijs van gas voor huishoudens gaat halverwege dit jaar omlaag, dankzij de lagere olieprijs en de gunstige dollarkoers. Zeven jaar lang zijn de gastarieven alleen maar gestegen. Daar komt halverwege dit jaar een einde aan. Energieleveranciers Essent en Gasterra -de vroegere Gasunie- bevestigen dat.

Volgens woordvoerder Maarten Thijs van Essent was de olieprijs het afgelopen halfjaar flink lager dan de periode daarvoor. ,,Daardoor is nu al zeker dat de gastarieven omlaag gaan. Hoe groot die daling zal zijn, is nog niet te zeggen. Dat hangt af van de ontwikkelingen in de komende weken. Over de prijs van stroom valt nog niks te zeggen."

De gemiddelde energierekening is met ingang van januari juist met 4,8 procent gestegen, zo bleek eerder deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met 2000 was een doorsnee huishouden in 2006 zelfs 75 procent meer kwijt aan energie. Gas werd in die periode twee keer zo duur, elektriciteit steeg vijftig procent in prijs.

Nuon houdt een slag om de arm, zo meldt Het Parool. ''Als de olieprijs daalt, zal de klant dat in de tweede helft van dit jaar zeker merken,'' zegt woordvoerster Floske Kusse. ''Maar we zitten pas in februari. De prijs kan nog stijgen.''

De ontwikkeling van de gasprijs hangt sterk af van wat een vat olie op de internationale markt kost. Het afgelopen halfjaar schommelde de prijs voor een vat olie rond de zestig dollar. Het halfjaar daarvoor lag de prijs zo'n tien dollar hoger. Volgens Gasterra moeten consumenten zich nog niet rijk rekenen. ,,Als het in maart nog erg koud wordt, kan de daling van de tarieven tegenvallen. Maar dat er voor energiegebruikers iets in het vat zit, is wel duidelijk."

De huidige gasprijzen kunt u vergelijken met onze gaswijzer. Hiermee kunt u online laten uitrekenen wie voor u de goedkoopste gasleverancier is.  Na invoer van uw gegevens worden de jaarlijkse leveringskosten* berekend op basis van uw verbruik in uw regio.

Uitgaande van een gemiddeld verbruik van 1850 m3 gas per jaar, waarop onze TOP 5 goedkoopste gaspakketten is gebaseerd, is Nuon VastePrijsGas 1 jaar met bijna 700 euro het voordeligst, gevolgd door Oxxio Gas Vast 2 jaar. Ook de 2- en 3-jarige VastePrijsGas contracten van Nuon staan in de TOP 5, evenals Energie:direct met Dubbeldirect 1 jaar. Zowel bij Oxxio als bij Energie:direct kunt u alleen van de voordelige tarieven profiteren als u ook stroom afneemt. Overigens is het gemiddelde gasverbruik gedaald tot 1664 m3 per jaar (2005), zo blijkt uit cijfers van branchevereniging EnergieNed, waarop het CBS zich baseert. Het stroomverbruik is daarentegen fors toegenomen.

* leveringskosten: de helft van de energierekening bestaat uit de leveringskosten voor aardgas en elektriciteit. Een derde van de rekening bestaat uit energiebelasting en BTW. De overige 17 procent wordt in rekening gebracht voor het transport van de energie. (Bron: CBS)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 21 februari 2007
Geactualiseerd: woensdag 11 maart 2020

Reacties (2)

Geplaatst door: Ronald ()

Vaessen, let op, dit artikel heeft helaas geen datum erboven staan. Het betreft 2009 hier in het verhaal, en niet 2010.

Geplaatst door: vaessen ()

Het zou leuker en makkelijker geweest zijn als er gewoon een lijst van gasprijzen zou staan in plaats van wat algemeen geschrijf.

Op basis van wat vermenigvuldigen kun je dan al snel bepalen waar je wat bij wie bespaart.

Dat blijft nu voorbehouden aan een programma dat zo maar wat print.

Opmerking van de redactie op 02-01-2010
U heeft gereageerd op een nieuwsbericht van meer dan een jaar geleden. Uw suggestie om een lijst met gasprijzen te tonen, is minder goed dan op het eerste gezicht doet vermoeden. De gasprijs is namelijk afhankelijk van de regio waar u woont, vandaar dat uw postcode gevraagd wordt. Onze calculator berekent dan heel snel de totale gasprijs inclusief regiotoeslag.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie