De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gaswet niet goed voor milieu

Leestijd: 2 minuten

De tuinders vrezen, dat de nieuwe gaswet, waar alle tuinders per 1 januari onder vallen, nadelig werkt voor het milieu.

De reden is de volgende: Volgens de nieuwe gaswet bestaat de toekomstige gasprijs uit een vergoedig voor de energie en een vergoeding voor transport van deze energie. Met name het transportdeel is bij tuinders extreem hoog. Dit is het gevolg van de hoge piek-afnames. Deze piek-afnames zullen door energiebesparing niet verminderen. Energiebesparing heeft vooral betrekking op de afname buiten de pieken. 

De stimulans om zo weinig mogelijk gas te verbruiken is sterk verminderd. Conclusie: "Voor het behalen van de landelijk overeengekomen milieudoelstellingen is de vrije gasmarkt een waardeloos systeem", aldus de tuindersbond.  De milieudoelstellingen zijn afspraken tussen de glastuinbouwsector en de overheid over het terugdringen van het gebruik van energie, bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Ook de vele warmtekrachtinstallaties (wkk) bij tuinders worden onrendabel. Dat is iets wat zich nu al aftekent door de goedkope import van elektriciteit uit het buitenland. Bij deze wkk-installaties wordt elektriciteit opgewekt uit het verbranden van gas waarvan de vrijkomende warmte en CO2 in de kas wordt gebruikt. Ook grootschalige warmtedistributieprojecten in de tuinbouw komen in de gevarenzone, omdat ze nauwelijks meer rendabel zijn.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 13 juni 2003
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie