De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Geen verplichte slimme meters

door Jeanet Woldring 2 reacties

De slimme meter wordt op vrijwillige basis ingevoerd. Minister Maria van der Hoeven  kwam aan de kritische bezwaren van de kamerleden tegemoet door het verplichte karakter van de slimme meter te schrappen.  De minister kreeg hiermee de Eerste Kamer achter zich.

Eerder wilde ze de slimme gas- en elektriciteitsmeter verplicht invoeren om zo tot een duurzamere energievoorziening te komen. De Consumentenbond en een deel van de Eerste Kamer zijn echter van mening dat de meters op gespannen voet staan met de privacyregels. 

Meterstanden op afstand afleesbaar
Met 'slimme meters' kunnen gebruikers van een afstand hun meterstanden aflezen en hun verwarming afstellen. Ook kunnen de leveranciers met deze meters het energieverbruik van de eindgebruikers beïnvloeden om bijvoorbeeld piekverbruik te voorkomen. Deze verplichting geldt bij nieuwe aansluitingen, op verzoek van de eindafnemer, bij vervanging van de bestaande meters en bij ingrijpende renovaties. Verder moeten energieleveranciers hun klanten elke twee maanden een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht sturen in duidelijke en begrijpelijke taal.

Voorstel in 2008 door Tweede Kamer
Het voorstel  is op 3 juli 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft op 24 maart 2009 met de minister van Economische Zaken gedebatteerd over het wetsvoorstel. Op dinsdag 31 maart 2009 zou gestemd worden. Dit is op verzoek van de fractie van de PvdA van de agenda afgevoerd.  Vandaag is het wetsvoorstel in afwachting van een novelle aangehouden. 

Novelle
Omdat de Eerste Kamer wetsvoorstellen niet kan weigeren, komt Van der Hoeven met een zogeheten 'novelle'. Dat betekent dat zij 'verplicht' verandert  in 'vrijwillig'. Daarna moet de Tweede Kamer er weer goedkeuring aan verlenen, voordat de Eerste Kamer er opnieuw over spreekt. Daar gaan waarschijnlijk maanden overheen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 7 april 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Ome willem ()

Schandalig voorstel, terecht dat dit is afgewezen door een oplettende 1e kamer.

Nog even en ALLES word van iedereen in Nederland vastgelegd omwille van `besparing en beleid maken`

Bah, geen slimme meter in mijn huis!

Geplaatst door: Hans ()

Met nieuwbouwhuis geen keus of je wel of niet een BVD/CIA/KGB spionage instrument in je huis wilt hebben. De minister hoorde ik zeggen: die hebben dan pech gehad.
Wat een arrogante taart dat onmens. Met zo`n meter kan een handlanger van het inbrekersgilde bij een private leverancier zo zien of een huis bewoont is. Kom je van vakantie terug is je huis leeg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie