Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gemeente Groningen plaatst slimme meters

1 reactie Leestijd: 2 minuten

Groningen plaatst als eerste stad in Nederland komende maanden op afstand uitleesbare energiemeters bij alle objecten van de gemeente die gas of elektriciteit verbruiken.

“Het uitgangspunt is dat inzicht in en bewustzijn van het energieverbruik tot besparing leidt”, zegt facilitair adviseur Frank Bouma van de gemeente Groningen. “Met de nieuwe meters en de bijbehorende software kun je op praktische elk moment van de dag heel gedetailleerd zien wat het verbruik is per locatie. Met die gegevens kun je heel gemakkelijk bekijken of en hoe je energie zou kunnen besparen.”

Het gaat om 1014 electriciteits- en 215 gasaansluitingen in gemeentelijke kantoorgebouwen, gemalen, bruggen, marktaansluitingen en sportaccommodaties. Groningen zegt de eerste te zijn in Nederland die op grote schaal met slimme meters het energieverbruik omlaag wil brengen. In totaal wordt per jaar ongeveer 31 miljoen kWh elektriciteit verbruikt en bijna 9 miljoen m3 gas.

Bouma: “We registreren minimaal ieder kwartier de stand van de meters. Als er bij een object een piek in het verbruik is, kun je de oorzaak sneller opsporen. Vervolgens kijk je of je het terug kunt dringen. Maar je kunt ook het energieverbruik ’s nachts en in het weekend onder de loep nemen. Dan zou het namelijk aanzienlijk minder moeten zijn dan op gewone doordeweekse dag. Als vervolgens blijkt dat het verbruik maar met de helft daalt, is er duidelijk wat aan de hand. Door vervolgens bijvoorbeeld machines uit te schakelen of betere isolatie toe te passen kun je dan het probleem verhelpen. Verder kun je ook diverse gebouwen met een zelfde functie gemakkelijk met elkaar vergelijken en uitzoeken waarom het ene meer verbruikt dan het andere”, legt Bouma uit. “En uiteindelijk kun je ook zien welke besparingsmaatregelen effect hebben.” 

Doel is van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: M.Nikyuluw ()

ik zoek de firma die de slimme meters gaat plaatsen in Groningenzou u mij de naam door kunnen geven

Opmerking van de redactie op 11-07-2012
Uw netbeheerder zal dit verzorgen. Deze is zeer waarschijnlijk Enexis in uw regio.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.