Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gemiddelde energierekening nu al ruim 200 euro per maand

2 reacties Leestijd: 3 minuten

Voor veel huishoudens in Nederland dreigt een financiële strop. Hun energierekening gaat namelijk fors hoger uitvallen door de stijgende energiekosten. Een gemiddeld huishouden* betaalt daardoor inmiddels al ruim 200 euro per maand aan gas en stroom. 

Dat blijkt uit berekeningen van energievergelijkingssite Gaslicht.com. In het afgelopen jaar zijn de energieprijzen sterk gestegen. Dat komt vooral door een daling van de eigen gasproductie en het feit dat er minder gas uit Rusland richting ons land komt. Hierdoor zijn de nationale gasbuffers relatief leeg en pieken de gasprijzen op de energiebeurs. Ook duurdere CO2-emissierechten doen een duit in het zakje.  

Ruime verdubbeling van energietarieven in 1 jaar tijd 

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt nu 1229 euro aan gas en stroom bij het afsluiten van een eenjarig contract. In september 2020 was dat nog 507 euro.  Het gaat daarbij alleen om de zogenoemde leveringskosten, dus kosten die u aan uw leverancier betaalt voor de levering van uw stroom en gas. Daar komen nog netbeheerkosten en overheidsheffingen bij. 

gaslichtontwikkeling-leveringskosten2020-2021.png

Consument kan fors deel van de rekening niet beïnvloeden 

Ook die overige energiekosten zitten al jaren in de lift. Zo betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar 755 euro aan overheidsheffingen en 459 euro aan netbeheerkosten. Samen met de stijgende energieprijzen zorgen ze ervoor dat de energierekening van een gemiddeld huishouden dat nu een nieuw energiecontract afsluit inmiddels ruim 200 euro per maand bedraagt.  

gaslichtoverheidsheffing2009-2022-0.png

Verdere stijging van de energiekosten verwacht 

De energierekening loopt de komende jaren waarschijnlijk verder op als gevolg van de energietransitie. Zo moeten netbeheerders fors investeren in het verzwaren van het elektriciteitsnet om de toename van het aantal windmolens en zonnepanelen op te vangen. Naar verwachting zullen ook de prijzen voor CO2-emissierechten verder stijgen om zo bedrijven en huishoudens te stimuleren om minder CO2 uit te stoten.  

“De rekening van de klimaatdoelstellingen lijkt nu echt op alle fronten bij huishoudens terecht te komen. Wat ons betreft een zorgwekkende situatie, juist voor de mensen die het al moeilijk hebben in Nederland. Niet iedereen heeft een spaarpotje om deze explosieve prijsstijgingen op te vangen, laat staan om de eigen woning te verduurzamen waardoor de energierekening omlaag gaat”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com.  

Kan gemiddeld huishouden de energierekening straks nog betalen? 

Daar komt nog bij dat veel Nederlanders een energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd hebben. Op dit moment liggen deze variabele tarieven weliswaar lager dan de tarieven voor vaste contracten, maar Gaslicht.com verwacht dat energieleveranciers dat gaan corrigeren en de stijgende energieprijzen zullen doorberekenen aan hun klanten. 
 
"Op basis van de huidige marktontwikkelingen en de actuele vaste tarieven verwachten wij een torenhoge energierekening, tenzij er snel een kentering komt op de energiemarkt. Huishoudens met variabele energietarieven gaan per 1 januari minimaal 550 euro meer betalen. Dat wil zeggen 150 euro extra voor stroom en 400 euro meer voor gas”, verwacht Ben Woldring. “De betaalbaarheid van de energierekening wordt daarmee een serieus issue voor een groeiende groep huishoudens.” 

* Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt op jaarbasis 3500 kWh aan stroom en 1500 m³ aan gas. De berekeningen van Gaslicht.com zijn uitgevoerd op 14 september 2021. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 24 september 2021

Reacties (2)

Geplaatst door: D. Mast ()

In de grafiek kun je duidelijk zien dat de éénjarige vaste tarieven erg onderhevig zijn aan grote prijsschommelingen, de 3-jarig vaste tarieven veel minder en dat de variabele tarieven altijd al wel een stuk hoger zijn geweest t.o.v. vast. Waar wordt dat nu door veroorzaakt?

Opmerking van de redactie op 21-09-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. De pakketten met vaste tarieven wijzigen elke maand. Daarom ziet u daar veel meer schommelingen in dan in het variabele tarief. De tarieven van 3 jarige pakketten lagen eerder altijd al een stuk hoger waardoor deze tarieven minder schommelen omdat de tarieven al hoger lager.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/09/02/beantwoording-kamervragen-over-stijgende-energielasten "Beantwoording Kamervragen over stijgende energielasten".

Ik denk wel dat het kabinet zal besluiten om de heffingsvermindering energiebelasting te verhogen, mocht de energienota volgend jaar echt veel hoger uitvallen. Omdat er anders onder leiding van de PVV en andere populisten veel sociale en politieke onrust kan ontstaan.

Ik heb bij Essent begin augustus een 3-jarig vast contract genomen, scheelt mij een hoop onrust en onzekerheid. Verder verbruik ik maar 600 m³ gas per jaar en dankzij zonnepanelen op het dak van mijn huurwoning, lever ik terug. Daardoor zijn mijn energielasten relatief laag. Diegenen die t/m half augustus bij de energieleverancier een meerjarig vast contract hebben gesloten met daarbij vaste leveringstarieven voor gas en stroom, zullen helemaal geen last krijgen van verder explosief stijgende gas- en stroomprijzen op de energiemarkt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.