De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Geweld in Irak drijft energieprijzen op

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

De olieprijs stijgt voortdurend. Ondanks de toezegging van de OPEC, het oliekartel van olieproducerende landen, om te streven naar prijsverlaging van de wereldmarktprijs van ruwe olie.  Handelaren wijten dit aan de gewelds-escalatie in Irak. Dit creëert een negatief beeld van de toekomst en dat leidt tot onbalans in de oliemarkt. 

De aardgasprijs gaat mee omhoog, alsmede de elektriciteitsprijs. Vanwege het feit dat de aardgasprijs in Nederland via een politiek bepaalde formule is gekoppeld aan de olieprijs. 
Met name de elektriciteitprijzen waren op de groothandelsmarkt de laatste maanden al op ongekend hoog niveau. De redenen van dit hoge niveau zijn zelfs marktanalisten niet duidelijk. 

De consumenten merken daar nu niet veel van, want zij zien op de maandelijke rekening nog steeds de eenmalig vastgestelde prijs voor elektriciteit, die het gehele jaar geldt. De energiebedrijven moeten voor volgend jaar al wel de stroom bestellen en betalen daarvoor een zeer hoge prijs! 

Industriële afnemers merken het terdege, omdat zij meestal vooraf prijsopgave vragen. De schrik onder deze afnemers is groot. Aan consumenten wordt echter niets gevraagd. Hun prijzen worden zonder vooroverleg vastgesteld, omdat zij nog wettelijk gebonden zijn. Wij verwachten per 1 januari 2004 voor de consumenten hoge prijzen!

Pas na 1 juli 2004 is er voor consumenten overleg over de prijs mogelijk, omdat dan de laatste fase van de liberalisering ingaat.

Uiteraard worden op deze website de tariefswijzigingen zo snel mogelijk na bekendmaking verwerkt, opdat men een zo'n transparant en actueel mogelijke vergelijking kan maken.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 19 november 2003
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie