Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Geweld in Irak drijft energieprijzen op

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De olieprijs stijgt voortdurend. Ondanks de toezegging van de OPEC, het oliekartel van olieproducerende landen, om te streven naar prijsverlaging van de wereldmarktprijs van ruwe olie.  Handelaren wijten dit aan de gewelds-escalatie in Irak. Dit creëert een negatief beeld van de toekomst en dat leidt tot onbalans in de oliemarkt. 

De aardgasprijs gaat mee omhoog, alsmede de elektriciteitsprijs. Vanwege het feit dat de aardgasprijs in Nederland via een politiek bepaalde formule is gekoppeld aan de olieprijs. 
Met name de elektriciteitprijzen waren op de groothandelsmarkt de laatste maanden al op ongekend hoog niveau. De redenen van dit hoge niveau zijn zelfs marktanalisten niet duidelijk. 

De consumenten merken daar nu niet veel van, want zij zien op de maandelijke rekening nog steeds de eenmalig vastgestelde prijs voor elektriciteit, die het gehele jaar geldt. De energiebedrijven moeten voor volgend jaar al wel de stroom bestellen en betalen daarvoor een zeer hoge prijs! 

Industriële afnemers merken het terdege, omdat zij meestal vooraf prijsopgave vragen. De schrik onder deze afnemers is groot. Aan consumenten wordt echter niets gevraagd. Hun prijzen worden zonder vooroverleg vastgesteld, omdat zij nog wettelijk gebonden zijn. Wij verwachten per 1 januari 2004 voor de consumenten hoge prijzen!

Pas na 1 juli 2004 is er voor consumenten overleg over de prijs mogelijk, omdat dan de laatste fase van de liberalisering ingaat.

Uiteraard worden op deze website de tariefswijzigingen zo snel mogelijk na bekendmaking verwerkt, opdat men een zo'n transparant en actueel mogelijke vergelijking kan maken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie