Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Greenchoice: elk huishouden evenveel certificaten

Leestijd: 2 minuten

Eenergieleverancier Greenchoice pleit ervoor om de zogenoemde witte certificaten niet aan energiebedrijven, maar aan huishoudens te geven. Dit leidt tot minder administratieve rompslomp volgens directeur Rob van Rees van het duurzame energiebedrijf. 

Hij pleit voor de invoering van een model voor witte certificaten waarbij elk huishouden een gelijk aantal witte certificaten ontvangt. Aan het eind van het jaar kan een huishouden dan certificaten verkopen of bijkopen. Het voordeel hiervan is dat de huishoudens die veel energie verbruiken, “gestraft” worden doordat er certificaten bijgekocht moeten worden en dat de huishoudens die weinig energie verbruiken, “beloond” worden doordat zij certificaten kunnen verkopen. De administratie hiervan kan door de energiebedrijven geregeld worden.

De groene energieleverancier zet zich hiermee af tegen de plannen van het kabinet om een model in te voeren, waarbij de witte certificaten toegekend worden aan energiebedrijven op het moment dat er voldoende energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Het kabinet wil hiermee de energiebedrijven verplichten om bij bestaande woningen en bedrijfsgebouwen een bepaalde hoeveelheid energiebesparing te realiseren. De bedrijven moeten met de witte certificaten aantonen dat ze hun doelstelling hebben gehaald. Een certificaat staat voor een hoeveelheid energiebesparing.

Volgens Greenchoice  gaat dit systeem gepaard met een enorme administratieve rompslomp. Daardoor kunnen de energiebedrijven zich uiteindelijk minder richten op het bedienen van de klant en het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Greenchoice is een jong bedrijf met 150.000 groene energieklanten, dat een vijfde plaats inneemt in de TOP 5 goedkoopste energiepakketten op onze vergelijkingssites.

Van Rees: "Iedereen die eenvoudigweg meer verbruikt dan het gemiddelde moet extra betalen en degenen die minder verbruiken worden beloond. Op die manier kunnen huishoudens die zuinig zijn omgesprongen met hun energie en huishoudens die altijd al minder energie verbruikten, profiteren doordat zij de resterende witte certificaten kunnen verkopen.”

Ook belangenvereniging Energiened had kritiek op het plan, zo meldt Energeia. De organisatie vindt dat je de plicht tot besparen bij gebruikers zelf moet neerleggen en niet bij de energiebedrijven. Energiened ziet dan ook meer heil in de oprichting van een besparingsbedrijf waar alle kennis over energiebesparing gebundeld is en dat ook initiatieven neemt om besparing te realiseren.

Meer informatie en aanmelden: Greenchoice

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.