De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Grijp 1 juli aan om over te stappen

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Ik heb gehoord dat energiebedrijven op 1 januari en 1 juli hun prijzen veranderen. Wat betekent dat voor mij nu het bijna 1 juli is?

R. M. uit Malden

Antwoord
Je kunt dit moment aangrijpen om nu over te stappen naar een ander energiecontract en/of energiebedrijf. Veel energiebedrijven bieden actiekortingen en actietarieven aan. Als je zoveel mogelijk hiervan wil profiteren, adviseren we je een jaarcontract te nemen. Elk jaar heb je dan de mogelijkheid het energiecontract en het energiebedrijf te kiezen die het meest voordelig is voor jou.

Tip
Vraag je eigen energiebedrijf of zij jou een actiekorting of actietarief kunnen aanbieden.

Veel energiebedrijven wijzigen hun variabele tarieven twee keer per jaar, op 1 juli en op 1 januari. Als je nu een energiecontract hebt met een variabel tarief, verandert dus waarschijnlijk dit tarief per 1 juli. Energiebedrijven passen het hele jaar door de vaste tarieven aan. Deze vaste prijs geldt vervolgens de hele looptijd van je contract.

Let op
Als je een contract voor bepaalde tijd hebt en je zegt deze vroegtijdig op, denk er dan aan dat je een opzegvergoeding moet betalen aan je energiebedrijf. Bij een contract voor onbepaalde tijd hoef je dat niet.

Meer informatie over de opzegvergoeding
 Hulp nodig bij het kiezen van een nieuw energiecontract of van een nieuw energiebedrijf? Met de EnergieWijzer biedt ConsuWijzer je een middel om energiebedrijven op kwaliteit te vergelijken.

Vergelijking maken met de EnergieWijzer
==
U wilt overstappen naar een ander energiebedrijf. Wat moet u dan doen? Dat is heel makkelijk, ook als u een contract voor bepaalde tijd hebt. U hoeft u alleen maar als klant aan te melden bij een ander energiebedrijf. De energiebedrijven regelen de rest. Dat doen ze via de netbeheerder. De netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt voor het transport in zijn gebied. Als er iemand van energiebedrijf verandert, houdt de netbeheerder dat ook bij.

Hoe lang is de opzegtermijn?
Wilt u overstappen naar een ander energiebedrijf? Dan hebt u een opzegtermijn van 30 dagen. Dat betekent dat als u de overeenkomst opzegt, de overeenkomst nog maximaal 30 dagen duurt. Staat in uw overeenkomst een kortere termijn dan 30 dagen? Dan geldt deze kortere termijn. Staat in uw overeenkomst een langere termijn dan 30 dagen? Dan geldt toch de termijn van maximaal 30 dagen.

Moet ik betalen als ik wil overstappen?
Hebt u een overeenkomst voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar? Dan kunt u deze tussendoor opzeggen. Soms moet u dan wel een opzegvergoeding betalen. Dat staat dan in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden. Hebt u een overeenkomst voor onbepaalde tijd? Dan hoeft u alleen rekening te houden met de opzegtermijn en hoeft u geen opzegvergoeding te betalen.
==
In Nederland heeft inmiddels rond 30 procent van de mensen een 'vast' energiecontract, 70 procent heeft een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Voor de laatste groep wijzigen de energieprijzen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli.

Binnen de energiebranche gaan al langer stemmen op om de variabele prijzen vier keer per jaar te veranderen, vooral door de sterk wisselende olieprijs. Per 1 juli wordt met name gas weer duurder bij variabele contracten (rond 10 procent).

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 28 juni 2010
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie