De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Grijp 1 juli aan om over te stappen

door Jeanet Woldring

Ik heb gehoord dat energiebedrijven op 1 januari en 1 juli hun prijzen veranderen. Wat betekent dat voor mij nu het bijna 1 juli is?

R. M. uit Malden

Antwoord
Je kunt dit moment aangrijpen om nu over te stappen naar een ander energiecontract en/of energiebedrijf. Veel energiebedrijven bieden actiekortingen en actietarieven aan. Als je zoveel mogelijk hiervan wil profiteren, adviseren we je een jaarcontract te nemen. Elk jaar heb je dan de mogelijkheid het energiecontract en het energiebedrijf te kiezen die het meest voordelig is voor jou.

Tip
Vraag je eigen energiebedrijf of zij jou een actiekorting of actietarief kunnen aanbieden.

Veel energiebedrijven wijzigen hun variabele tarieven twee keer per jaar, op 1 juli en op 1 januari. Als je nu een energiecontract hebt met een variabel tarief, verandert dus waarschijnlijk dit tarief per 1 juli. Energiebedrijven passen het hele jaar door de vaste tarieven aan. Deze vaste prijs geldt vervolgens de hele looptijd van je contract.

Let op
Als je een contract voor bepaalde tijd hebt en je zegt deze vroegtijdig op, denk er dan aan dat je een opzegvergoeding moet betalen aan je energiebedrijf. Bij een contract voor onbepaalde tijd hoef je dat niet.

Meer informatie over de opzegvergoeding
 Hulp nodig bij het kiezen van een nieuw energiecontract of van een nieuw energiebedrijf? Met de EnergieWijzer biedt ConsuWijzer je een middel om energiebedrijven op kwaliteit te vergelijken.

Vergelijking maken met de EnergieWijzer
==
U wilt overstappen naar een ander energiebedrijf. Wat moet u dan doen? Dat is heel makkelijk, ook als u een contract voor bepaalde tijd hebt. U hoeft u alleen maar als klant aan te melden bij een ander energiebedrijf. De energiebedrijven regelen de rest. Dat doen ze via de netbeheerder. De netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt voor het transport in zijn gebied. Als er iemand van energiebedrijf verandert, houdt de netbeheerder dat ook bij.

Hoe lang is de opzegtermijn?
Wilt u overstappen naar een ander energiebedrijf? Dan hebt u een opzegtermijn van 30 dagen. Dat betekent dat als u de overeenkomst opzegt, de overeenkomst nog maximaal 30 dagen duurt. Staat in uw overeenkomst een kortere termijn dan 30 dagen? Dan geldt deze kortere termijn. Staat in uw overeenkomst een langere termijn dan 30 dagen? Dan geldt toch de termijn van maximaal 30 dagen.

Moet ik betalen als ik wil overstappen?
Hebt u een overeenkomst voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar? Dan kunt u deze tussendoor opzeggen. Soms moet u dan wel een opzegvergoeding betalen. Dat staat dan in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden. Hebt u een overeenkomst voor onbepaalde tijd? Dan hoeft u alleen rekening te houden met de opzegtermijn en hoeft u geen opzegvergoeding te betalen.
==
In Nederland heeft inmiddels rond 30 procent van de mensen een 'vast' energiecontract, 70 procent heeft een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Voor de laatste groep wijzigen de energieprijzen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli.

Binnen de energiebranche gaan al langer stemmen op om de variabele prijzen vier keer per jaar te veranderen, vooral door de sterk wisselende olieprijs. Per 1 juli wordt met name gas weer duurder bij variabele contracten (rond 10 procent).

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie