De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Groen gas in landelijk hogedruknet

Sinds 5 augustus stroomt er voor het eerst groen gas door het landelijke hogedruknet. GasTerra heeft met het afval- en energiebedrijf HVC een contract gesloten voor de levering van groen gas.

Primeur
Het gas wordt geproduceerd door een gft-vergistinginstallatie, die gezamenlijk eigendom is van HVC en het Zwolse bedrijf ROVA. GasTerra koopt het gas van HVC en levert het vervolgens door aan de klanten van dit bedrijf. Het contract is een primeur, zowel voor GasTerra als alle andere betrokkenen.

Vanaf nu koopt GasTerra zelf groen gas in van een producent. Zodoende stroomt nu voor het eerst gas dat geen fossiele oorspong heeft, in het landelijke hogedruknetwerk van Gasunie. Voor de gebruiker maakt dit geen verschil. Het groene gas voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen als aardgas.

Groen garantie
Omdat in het netwerk groen gas niet van gewoon aardgas is te onderscheiden, is een certificatiesysteem ontwikkeld dat handelaren en gebruikers garandeert dat het volume groene gas dat zij (in)kopen, ook daadwerkelijk uit niet-fossiele bron is geproduceerd. Gasunie-dochter Vertogas zal het geproduceerde gas certificeren.

Over 10 jaar 10 procent groen gas
De hoeveelheid geproduceerd groen gas is momenteel nog erg klein in verhouding tot het aardgasvolume dat jaarlijks in Nederland wordt verbruikt. Deskundigen verwachten echter dat het aandeel de komende jaren fors zal stijgen. Het Energieplatform Nieuw Gas raamt dat het percentage in 2020 tot 10 procent van de totale gasproductie zal zijn opgelopen.

Bron: GasTerra

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 7 augustus 2010
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie