Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Groene stroom op proef uit gepensioneerde centrale

Leestijd: 2 minuten

Energiebedrijf Electrabel heeft in 2002 een proef gedaan met het stoken van afgewerkte frituurolie om daarmee elektriciteit op te wekken. Nu wordt de proef voortgezet met plantaardige olie die resteert uit de chemische en cosmetische industrie. De proef wordt uitgevoerd in de centrale in Harculo (bij Zwolle).

De oude ketel kent van oudsher twee standen: stoken op olie of stoken op aardgas. Deze keuzemogelijkheid is ooit ingebouwd om steeds de meest goedkope brandstof te kunnen kiezen. Ook konden op deze wijze pieken in de aardgasvraag kunstmatig afgevangen worden. Dat was om Gasunie een handje te helpen. De stookolie wordt nu vervangen door een mix van stookolie en plantaardige olie.

Plantaardige olie wordt door de overheid als biomassa erkend. Vandaar dat stroom, opgewekt uit plantaardige olie als groene stroom wordt beschouwd. De subsidieregeling voor biomassa installaties is recent behoorlijk verbeterd ten gunste van de groene-stroomproducenten. De subsidie zal in dit geval ca 7 eurocent per kWh gaan bedragen. Dit is meer subsidie dan de normale prijs van gewone ("grijze") stroom bedraagt.

De bijstook van plantaardige olie moet ongeveer 4 miljoen kWh opleveren, genoeg voor 1200 gezinnen. Als de proef slaagt wil Electrabel de bijstook van plantaardige olie op permanente basis voortzetten. In totaal is 2% van opgewekte elektriciteit van Electrabel in Nederland opgewekt met plantaardige olie. Vroeger stookte Electrabel ook hout in Nijmegen, maar dit is gestaakt omdat er teveel verontreinigingen in het hout voorkwamen (verfresten, impregneer, e.d.).

Gaslicht.com is van mening dat het een goede ontwikkeling is dat de productie van groene stroom wordt gestimuleerd. Temeer vanwege het feit, dat de prijsvoordelen van groene stroom voor de consument sterk aan het afnemen zijn.

Echter, door de subsidie op de productie van groene stroom wordt de groene stroom uit de Harculocentrale fors duurder. Alle belastingbetalers betalen hieraan mee. Bovengenoemde 4 miljoen huishoudens zullen deze kostenverhoging dus niet direct in hun portemonnee voelen.

Er moet wel een balans ontstaan tussen milieu-belangen en economische belangen. Te dure projecten moeten gestaakt worden. We denken dat de overheid de laatste tijd aan het doorslaan is, wat uiteindelijk zal leiden tot een sterke algemene verhoging van bijvoorbeeld milieubelasting.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie