De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Help! Mijn energiecontract is stilzwijgend verlengd...

2 reacties Leestijd: 2 minuten

'Mijn contract is stilzwijgend verlengd met een jaar. De einddatum van mijn contract is nu met een jaar verschoven. Mag mijn energieleverancier mij een opzegvergoeding in rekening brengen als ik mijn contract voor deze nieuwe einddatum opzeg?' 

Ja, uw energiebedrijf  mag u een opzegvergoeding vragen als u uw contract eerder opzegt dan op de nieuwe einddatum. Opzegtermijn is maximaal een maand.

Op 1 juli 2009 is weliswaar definitief een eind gekomen aan de praktijk om contracten te laten doorlopen met stilzwijgende verlenging van één jaar. Maar dit geldt alleen voor telecom- en internetproviders en niet voor energieleveranciers.

Voor energiebedrijven gelden deze regels: 
Als uw energieleverancier u verteld heeft dat uw contract stilzwijgend is verlengd, dan mag hij maximaal 50 euro vragen als u opzegt. Het energiebedrijf mag dit voor gas en voor elektriciteit aan u vragen. Als u allebei opzegt, betaalt u in totaal dus maximaal 100 euro. Heeft uw energieleverancier u niet verteld dat uw contract stilzwijgend is verlengd, dan mag hij  maximaal 25 euro per product vragen als u opzegt.

Nog nooit overgestapt?
Dan heeft u een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven en kunt u zonder opzegvergoeding op elk moment overstappen.

ContractWekker: herinneringsmail aflopen energiecontract
Zegt u uw contract niet op? Of doet u dit te laat? Dan verlengt uw leverancier uw contract doorgaans automatisch met één jaar. Wilt u eraan herinnerd worden wanneer uw contract afloopt, maak dan gebruik van onze gratis herinneringsservice per mail, de Contractwizard. 

Via een e-mailtje wordt u tijdig op de hoogte gebracht van het aflopen van uw energiecontract. Zodoende kunt u eventueel overstappen naar een andere energieleverancier. Want 'jaarlijks overstappen blijft lucratief' volgens de Consumentenbond. 

Uit de energieprijspeiling in de Consumentengids van maart blijkt:  
Consumenten die elk jaar de moeite nemen om tarieven te vergelijken en vervolgens gebruik maken van een overstapkorting via een vergelijkingswebsite, kunnen het meeste geld besparen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 5 maart 2010

Reacties (2)

Geplaatst door: Stefan ()

Je zit altijd vast aan een opzegtermijn van 30 dagen, dus ook als je contract tot 1 februari liep, ben je met een aanvraag per half januari te laat.

Geplaatst door: H. Klinkhamer ()

1 febr 2007 0.00 uur overgestapt met gas en licht naar Main Energy.Half januari 2010 gemeld voor levering gas en stroom bij Ned.Energiemaatschappij. Overgang 6 febr. 2010. Krijg prompt 2 x een boete van 25 euro omdat het contract nu ineens loopt tot 30 juni 2010. Mainenergie houdt de poot stijf. Boete moet betaald worden. Overstapservice van Nederlandse energiemaatschappij schiet hierin ook duidelijk te kort.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie