Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Het grote Gaslicht.com onderzoek naar energieprijzen

door Rosalinde van Asselt 3 reacties Leestijd: 3 minuten

tarieven-gaslicht-nieuwsbrief.pngMeten is weten. Dat geldt ook voor de energieprijzen. Die houden we bij Gaslicht.com nauwkeurig bij. Wij doken in de cijfers en laten zien met welke keuzes u in de afgelopen jaren het meest bespaarde!

Energieprijzen 1 jaar vastzetten de beste keuze

Veel overstappers vragen het zich af. Wat is nu voordeliger: variabele of vaste tarieven? En als je de prijs van gas en stroom vastzet, hoe lang doe je dat dan? In de figuur hieronder is te zien dat mensen de afgelopen jaren bijna altijd het voordeligst uit waren als ze de tarieven 1 jaar lang vastzetten.
Gemiddeld leverde dat zo’n 43 euro voordeel op jaarbasis op.

figuur-1-besparing-vasteprijs-contracten.png

Angst voor stijgende energieprijzen blijkt slechte raadgever

Energieverkopers zeiden het de afgelopen jaren vaak: 'je kunt de tarieven voor gas en stroom maar beter lange tijd vastzetten want de prijzen kunnen wel eens gaan stijgen. Met een langjarig contract weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.' Het tegendeel bleek waar. In onderstaande grafiek ziet u dat de leveringskosten voor een gemiddeld huishouden - dus de prijs voor gas en stroom exclusief energiebelasting en netbeheerkosten - juist veel lager zijn geworden. Met een driejarig contract liep u een forse besparing mis. In het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar laat u dus niet te snel bang maken met verhalen over stijgende prijzen.

figuur-2-prijsontwikkeling-energiecontracten-2013-2018.png

Met een actiepakket bespaarde je het meest

U weet nu dat vast voordeliger is dan variabel. Maar laten we eens wat inzoomen op de cijfers. Hoeveel bespaarde u in de afgelopen jaren als u koos voor een van de vijf voordeligste actiepakketten op Gaslicht.com? Zoals u ziet schommelt die besparing tussen de 150 en de 400 euro voor een 1-jarig contract. Gemiddeld lag uw voordeel op 270 euro per jaar. Alle reden dus om de Top 5 met de deals in de gaten te houden.

figuur-3-prijsontwikkeling-top5-energiecontracten-2013-2018.png

De verschillen binnen de Top 5 zitten dicht bij elkaar

Bij Gaslicht.com zeggen we altijd: concurrentie is goed. Doordat we alle aanbiedingen van energieleveranciers in één overzicht vergelijken, neemt de prikkel toe om met goede deals te komen. We zien dan ook regelmatig dat leveranciers elkaar aftroeven met nog nét iets lagere tarieven waardoor ze stijgen in ons vergelijkingsoverzicht of net een plekje hoger komen in de Top 5. Een analyse van de Top 5 voor 1-jarige contracten ondersteunt dat beeld. De verschillen zijn klein. Gemiddeld zit er zo’n 50 euro verschil tussen de nummer 1 en nummer 5.

We betalen steeds meer belasting voor onze energie

Tot slot zoomen we nog even in op de verhouding* tussen kosten voor gas en stroom zelf en alle overige kosten die daarbij komen. Denk aan netbeheerkosten, energiebelasting en de opslag duurzame energie. Wat blijkt? In 2013 bestond iets meer dan de helft (52%) van onze energierekening uit zulke ‘extra’ kosten. Inmiddels is dat opgelopen tot bijna 65%. Dat komt trouwens zowel door de dalende tarieven als door de stijgende belastingen en netbeheerkosten.

* gemiddelde van de 5 voordeligste 1-jarige energiecontracten

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 december 2018

Rosalinde van Asselt
Rosalinde van Asselt Site Information Employee

Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.

Reacties (3)

Geplaatst door: arie huygen ()

ik ben kort geleden weer overgestapt , dat deed ik tot voor kort ieder jaar echter groot is mijn verbazing dat de gas prijzen als ik nu een vergelijking doe weer veel lager zijn dan voor twee maand terug. Dat scheelt bijna 10 cent per m3 gas voor de jaar contracten. Ik krijg nu toch een beetje het gevoel dat overstappen bijna niet loont. Of je nu door de Kat of de Hond gebeten word je bent de pineut. Bovendien zit ik nu in 1 maand met twee maand termijnen eentje voor de oude en eentje voor de nieuwe energie leverancier Volgend jaar ga ik eens kijken of een contract voor langere termijn niet beter is.

Opmerking van de redactie op 10-12-2018
De pakketten op onze website kunnen dagelijks wijzigen. Wij weten dit ook pas op het moment dat de leverancier dit doorgeeft. Helaas weten wij dit dus niet dagen of weken van te voren.

Het kan voorkomen dat u in één maand een termijn aan de oude en nieuwe leverancier betaalt. Dit hangt af van het incasso moment. Per saldo maakt dit niet uit, want u betaalt op de afrekening altijd voor wat u verbruikt heeft.

Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact met ons op.
Geplaatst door: p de weert ()

Ik kan alleen maar jullie feliciteren en het feit dat jullie nog steeds bestaan. Dat jullie in een behoefte voldoen waarvan ik graag
gebruik van maak. Hoop ik dat jullie in de toekomst nog veel jubilea mogen vieren . Hoera hoera.

Geplaatst door: L.Mulkens ()

Ik ben overgestap via gaslicht.com van Engie naar Nuon.
Mijn vraag is krijg ik ook het kado van jullie jubileum.
Want ik kan niet overstappen naar een
andere verzekering ik heb een Belgiese verzekering . Mvg L.Mulkens.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.