Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hoe berekenen wij de jaarkosten bij kwartaaltarieven?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Hoe krijg je een betrouwbare indicatie van de jaarkosten als de energietarieven per kwartaal veranderen? Die vraag werd gesteld naar aanleiding van het aanbod van de nieuwe energieleverancier Qurrent. Wij leggen graag uit hoe we de jaarkosten zo realistisch mogelijk berekenen.

Advies op maat

Normaal gesproken berekenen energievergelijkers de verwachte jaarkosten op basis van het door consumenten ingevulde verwachte verbruik en de actuele energietarieven. Voor een advies op maat vul je je energieverbruik, postcode en huisnummer in, zodat rekening gehouden wordt met de juiste gasregio en de juiste netbeheerder. Zodoende kun je energiecontracten onderling vergelijken.

Afwijkingen

De geschatte jaarkosten kunnen afwijken omdat je je verbruik vooraf niet precies weet. Ook kunnen ze afwijken als je kiest voor een contract met variabele tarieven. Bij zulke energietarieven kan de leveringsprijs namelijk variëren gedurende de looptijd van de overeenkomst. Dat kan twee kanten opgaan: de tarieven kunnen stijgen of dalen. In het eerste geval betekent het een meevaller op de jaarrekening, in het tweede geval een onaangename verrassing.

Kwartaaltarieven

Doorgaans wijzigen variabele tarieven twee keer per jaar, maar sinds kort is er een energieleverancier, Qurrent genaamd, die de tarieven ieder kwartaal aanpast. Hierdoor is de kans nog groter dat de geschatte jaarkosten afwijken.

Gemiddelde jaartarief

Om een betrouwbare indicatie van de jaarkosten te geven, hanteren wij voortaan het door Qurrent verwachte gemiddelde jaartarief voor de berekening van het komende leveringsjaar. Zodoende proberen wij te voorkomen dat overstappers voor onaangename verrassingen komen te staan als de jaarrekening op de mat valt.

Meer informatie: vaste of variabele energietarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 maart 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie