De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Hoe controleer ik mijn termijnbedrag?

door Jeanet Woldring 1 reactie

Nuontermijnbedrag.PNGDe servicedesk van Gaslicht.com krijgt veel vragen over het termijnbedrag. Hoe wordt dat termijnbedrag nou precies bepaald? Hoe weet ik of ik niet te veel of juist te weinig per maand betaal?

En waarom wijkt het termijnbedrag van de energieleverancier af van wat ik op Gaslicht.com heb gezien? Tijd voor opheldering!

Op Gaslicht.com kunt u eenvoudig de verschillende energiepakketten met elkaar vergelijken. Als u zich vervolgens via onze website aanmeldt voor een energiecontract, vult u altijd een bepaald jaarverbruik in. Dat haalt u bijvoorbeeld van uw laatste jaarnota af of u maakt een schatting van dit verbruik. Op basis daarvan wordt het jaarbedrag berekend en Gaslicht.com berekent dan ook gelijk het maandelijkse termijnbedrag.

Indicatie

Dit termijnbedrag -ook nog wel voorschot genoemd- is slechts indicatief, omdat het op basis van het zelf ingevulde verbruik wordt vastgesteld. Een energieleverancier kijkt naar het historisch verbruik, maar ook naar verwachte prijzen en seizoensinvloeden. Daardoor kan het definitieve termijnbedrag afwijken van wat u zelf had ingeschat. Hoe gaat de energieleverancier nou precies te werk?

Gemiddelde jaarverbruik

MijnEssent-mijn termijnbedrag.jpgZodra uw aanmelding bij de leverancier binnenkomt, gaat hij het termijnbedrag berekenen. Dit gebeurt op basis van het gemiddelde jaarverbruik (vaak een gemiddelde van de afgelopen 3 jaar) dat bekend is op uw adres. Dit gemiddelde verbruik krijgt de leverancier door van uw netbeheerder. Omdat dit kan verschillen van het verbruik dat u online heeft opgegeven of van de schatting, kan het termijnbedrag anders uitvallen. Ook verwerkt de leverancier de (eventuele) welkomstpremie niet in het termijnbedrag, omdat de bonus los verrekend wordt, meestal op uw eerste jaarnota mits u aan de voorwaarden heeft voldaan. 

Hoe controleer ik mijn termijnbedrag?

Nu het verschil duidelijk is, blijft het de vraag hoe u kunt controleren of u echt niet duurder uit bent. Het antwoord is heel makkelijk. Controleer de tarieven en de bonus die u op de website zag staan even met die op het energiecontract. Als die hetzelfde zijn, dan klopt het helemaal. Uiteindelijk rekent u uw werkelijke verbruik af tegen de vastgestelde tarieven, dus blijft dat nog altijd het belangrijkste. 

Inzicht in uw energieverbruik

Uw termijnbedrag kan hoog of laag zijn, na een jaar moet u toch uw werkelijke verbruik afrekenen. Benieuwd of uw termijnbedrag wel in lijn ligt met wat u verbruikt tijdens het jaar? Houd uw maandelijks energieverbruik dan een tijdje bij. Aan de hand van die informatie kunt u in overleg met de leverancier bepalen of het termijnbedrag goed is ingeschat. Steeds meer leveranciers bieden ook de mogelijkheid om in de online omgeving uw verbruik bij te houden. Log dan af en toe eens in en bekijk het verbruiksoverzicht. Zo weet u zeker dat u bij de jaarafrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Slimme meter?

MijnEneco-uw verbruik.jpgHeeft u een slimme meter? Dan is het nog gemakkelijker om uw verbruik te controleren. U krijgt om de twee maanden een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier.

Termijnbedrag aanpassen

Om te bepalen of de hoogte van het termijnbedrag juist is ingeschat, is het ook belangrijk bij uzelf na te gaan of u een goede schatting heeft gemaakt. Het kan natuurlijk zo zijn dat u in voorgaande jaren een hoger verbruik had omdat u nog geen zonnepanelen had. Of dat u nog thuiswonende kinderen had. Of doordat u toen nog geen besparingsmaatregelen had genomen. Dan kunt u in overleg met de leverancier besluiten het termijnbedrag naar beneden aan te passen. Hetzelfde geldt als u verwacht meer te zullen gaan verbruiken. Dan kunt u het termijnbedrag omhoog aan laten passen.

 
Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 18 juni 2016
Geactualiseerd: woensdag 22 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: gerard smudde ()

ondanks teruglevering elektriciteit en terugbetaling hanteert greenchoice een hoger termijnbedrag

Opmerking van de redactie op 23-06-2016
Bij het bepalen van het termijnbedrag gaat Greenchoice uit van het verwachte jaarverbruik en wordt er niet altijd direct rekening gehouden met zonnepanelen. U kunt uw termijnbedrag via hun online omgeving aanpassen. U kunt daar ook uw verbruik bijhouden door het invullen van uw meterstanden, zij geven dan een advies over de hoogte van het termijnbedrag. Mochten wij hierin nog iets voor u kunnen betekenen dan kunt u contact opnemen met onze servicedesk.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie