De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Hoe hoog is mijn energieverbruik?

door Jeanet Woldring 1 reactie

Geschrokken van uw energierekening? En bent u benieuwd of uw energieverbruik hoger of lager is dan van een gemiddeld huishouden? 

Wat is het energieverbruik van een gemiddeld huishouden?

Met een gemiddeld energieverbruik wordt het gemiddelde verbruik van gas en stroom bedoeld. Uw gemiddelde gasverbruik is vooral afhankelijk van het type woning waarin u woont. Om een vrijstaande woning te verwarmen verbruikt u meer gas, dan voor een appartement of tussenwoning. Uw gemiddelde stroomverbruik is vooral afhankelijk van de grootte van uw huishouden en van het aantal apparaten. Meer gezinsleden maken meer of langer gebruik van elektrische apparaten.

Grote verschillen tussen autoriteiten

Volgens MilieuCentraal verbruikt een huishouden gemiddeld 3300 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 1500 kubieke meter (m³) gas per jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het 3340 kWh/1525 m³ en het Nibud geeft deze cijfers weer: 2970 kWh/1430 m³. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt in een recente trendrapportage 3495 kWh/1340 m³ en volgens branchevereniging EnergieNed verbruiken we gemiddeld 3000 kWh/1432 m³. Grote verschillen dus. 

Grote verschillen tussen huishoudens

Maar er zijn dan ook grote verschillen tussen huishoudens. Daarom is het gemiddelde geen goed vergelijkingspunt voor de vraag of uw verbruik voor uw situatie hoog of laag is. U moet rekening houden met het soort huis waarin u woont (klein appartement of groot vrijstaand huis), het bouwjaar (oude woning of modern nieuwbouwhuis) en het aantal bewoners. Het gemiddelde bestaat niet, zegt Todd Rose in zijn boek 'De mythe van het gemiddelde'. 

Niemand is gemiddeld...

Aardgasverbruik-MilieuCentraal1995-2015.jpg

Stroomverbruik-MilieuCentraal1995-2015.jpg

Vul uw eigen jaarverbruik in

Gaslicht.com hield tot nu toe 3500 kWh/1800 m³ aan als energieverbruik voor een gemiddeld huishouden. Hierop was jarenlang onze TOP 5 gebaseerd. Vanwege het feit dat woningen steeds beter geisoleerd zijn én door de zachte winters zien we een daling in het gasverbruik. Zie grafiek met aardgasverbruik van 1995-2015 van MilieuCentraal. Daarom hebben we het gemiddelde verbruik ten aanzien van gas verlaagd naar 1500 kubieke meter per jaar. 

Als u uw eigen energieverbruik niet weet, dan kunt u in onze energievergelijker kiezen welk type huishouden op uw thuissituatie van toepassing is. Vervolgens wordt dit gemiddelde energieverbruik als uitgangspunt genomen. Louter en alleen ter indicatie. Wij raden echter aan om altijd uw daadwerkelijke verbruik in te voeren (staat op uw jaarafrekening). Dit vermindert de kans op foute termijnbedragen of onverwachte jaarafrekeningen waarbij u moet bijbetalen.

Energieverbruik hoger of lager dan vergelijkbare huishoudens?

Is uw energieverbruik hoger of lager dan vergelijkbare huishoudens? MilieuCentraal heeft daarvoor een tool ontwikkeld voor een advies op maat: Vergelijk mijn energieverbruik. Door 4 vragen te beantwoorden, kunt u zien hoe u scoort ten opzichte van andere huishoudens in uw situatie. En zeker zo belangrijk: ontdekken hoe u uw verbruik kunt verlagen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 8 november 2016
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: B. Welschen ()

Nuon heeft een prijzenoorlog gestart door €250 aan eind jaar cadeau te doen. (mijn) Eneco reageert geschrokken.
Uw site laat niet de Nuon-actie zien. Commentaar in uw nieuws lijkt mij wenselijk!

Opmerking van de redactie op 22-11-2016
Nuon heeft ervoor gekozen om deze actie exclusief via hun eigen website te bieden.
Wij kunnen het contract van Nuon helaas niet opnemen omdat de tarieven hiervan niet transparant op hun website worden getoond en niet in het productenoverzicht wordt meegenomen.
Uiteraard kijken wij graag met u mee om na te gaan of dit aanbod in uw situatie het voordeligst is.
Wij zijn te bereiken op 0342 - 411 350 of via info@gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie