De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Hoe werken Gaslicht en Energiewereld?

door Jeanet Woldring 3 reacties

'Hebben leveranciers invloed op hun positie in de TOP 5? Hoe kan het dat de aanbieding op jullie site veel beter is dan elders? Hoe onafhankelijk en objectief zijn Gaslicht.com en Energiewereld.nl?' Vragen die regelmatig worden gesteld. Zeker naar aanleiding van het NMa onderzoek, waaruit blijkt dat lang niet alle websites onafhankelijk en betrouwbaar zijn. Tijd voor uitleg. 

Hebben leveranciers invloed op hun positie in de TOP 5? 
Het antwoord is simpel: nee. Alleen de prijs is bepalend voor de rangorde. Energieleveranciers komen alleen bovenaan in de TOP 5 wanneer ze het scherpste contract aanbieden. Anders gezegd: leveranciers kunnen hun positie alleen beïnvloeden door hun tarieven of prijzen te wijzigen.

Hoe kan het dat de aanbieding hier veel beter is dan elders?
Energieleveranciers geven hoge kortingen in de vorm van actietarieven, welkomstpremies, internetvoordeel of gratis stroom, die alleen van toepassing zijn wanneer u overstapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl. Dit zijn zogenaamde exclusieve actieaanbiedingen.

Hoe onafhankelijk zijn Gaslicht.com en Energiewereld.nl?
Hier kunnen we een kort en krachtig antwoord op geven: 100 procent onafhankelijk. Wij zijn met geen enkele energieleverancier verbonden. Het maakt voor ons geen enkel verschil of u naar leverancier A of B overstapt.

Prijsgarantie 
Dat Bencom op deze wijze werkt, erkent de NMa ook in hun onderzoek. Zij noemen overstappen via onder andere Gaslicht.com een goede keuze, vooral ook omdat de aanbiedingen worden nagekomen. ‘Zeker omdat enkele van deze websites, zoals Gaslicht.com, een garantie geven dat de leverancier het afgesloten aanbod altijd waarmaakt. Hierdoor draait de consument niet op voor gemaakte fouten’, aldus de NMa.

Controle van de NMa
Om deze kwaliteit te waarborgen, onderzoekt de NMa regelmatig prijsvergelijkers. Steeds meer mensen gebruiken immers vergelijkingssites om zich te oriënteren op de energiemarkt. De NMa vindt het belangrijk dat deze websites betrouwbare en correcte informatie bieden. De conclusie van dit jaar is duidelijk: “Prijsvergelijkers zijn een goed instrument voor consumenten die willen overstappen van energieleverancier of energiecontract. Ze zijn onafhankelijk en bieden consumenten aantrekkelijke aanbiedingen.”

Pas op voor afhankelijke wervingskanalen
De NMa waarschuwt daarentegen voor websites die zich voordoen als onafhankelijke prijsvergelijkers, maar dit niet zijn. 'Deze wervingskanalen zijn onvoldoende onafhankelijk van één of enkele energieleveranciers.' Ook zijn hier de keuzemogelijkheden beperkter, de prijsvoordelen kleiner en de tarieven niet altijd correct. 

Naar aanleiding van dit onderzoek zal de Consumentenautoriteit websites die zich onterecht voordoen als onafhankelijke prijsvergelijkers scherp in de gaten houden en zo nodig handhavend optreden om misleiding te voorkomen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 6 juli 2011
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Arnold Thoben ()

Ik begrijp iets niet. Ik ben langer dan een jaar bij GreenChoice en wilde een nieuw contract met de voordelen van nieuwe klanten. Ik vulde de nodige zaken in op Gaslicht.com in de tweede helft van mei 2011. Ik heb er nooit ook maar iets meer van gehoord. Voor zover ik weet heb ik alles juist ingevuld. Is r een bepaalde reden voor dat ik niets heb gehoord (bijvoorbeeld omdat ik al klant ben?) Ik hoorde van anderen dat deze jaarlijks hun contract vernieuwden en zo telkens de nieuweklantvoordelen kregen.

Opmerking van de redactie op 11-07-2011
Doorgaans krijgt u alleen `nieuweklantvoordelen` als u ook werkelijk nieuwe klant wordt. Door ieder jaar over te stappen op een andere leverancier kunt u wel profiteren van welkomstpremies.
Geplaatst door: t buys ()

Ik ben overgestapt in navolging van het advies van Ben Woldring naar Nl.energie maar nu komt de consumentenbond met de beste prijs voor energie van Nuon waar moet ik mij nou aan vasthouden??m.vr.gr Th Buys

Geplaatst door: rene berntsen ()

Het klopt niet dat energieleveranciers op jullie site zich aan het prijscontract houden. Energie direct heeft mij vorig jaar nog belazerd met een te hoge rekening.

Opmerking van de redactie op 07-07-2011
Indien u bent overgestapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl, adviseren wij u hierover contact op te nemen met ons.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie