De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Hoger voorschot na verhuizing?

door Jeanet Woldring

Ik ben pas verhuisd en moet nu maandelijks bijna €400 betalen aan energiekosten. Is dat normaal? In mijn oude huis betaalde ik veel minder en zoveel groter ben ik niet gaan wonen.

Mevr. R. B., Delft

Je maandelijkse voorschot voor energie is gebaseerd op het historisch verbruik van je nieuwe huis en je afgesproken leveringstarief. Als de oude bewoners dus flink veel verbruikten dan kan het zijn dat daardoor jouw voorschot hoger is dan bij je oude woning. Nu hoeft het helemaal niet zo te zijn dat je net zo veel verbruikt als de oude bewoners. Je energieverbruik is immers afhankelijk van jouw situatie: gezinsgrootte, apparatuur en stookgedrag.

Gemiddeld verbruik en kosten

Een gezin van 3 personen heeft een gemiddeld verbruik van ongeveer 3500 kWh (elektriciteit) en 1600 m3 (gas) per jaar. Dit komt neer op een voorschotrekening van ongeveer EUR 150 per maand. Als je airconditioning in huis hebt of een extra vriezer dan verbruik je al een stuk meer. En als je woning slecht geïsoleerd is, zorgt dit voor een hoog gasverbruik.

Wat kan ik doen?

Houd eens bij wat je verbruik is in een maand. Leg de uitkomst daarvan naast die van een vergelijkbare woning en gezinssituatie (bijvoorbeeld de buren). Of vergelijk de standen tussen wanneer je overdag thuis bent met de standen van het moment dat je 's nachts slaapt. Als de meter dan net zo hard doortelt, of als je een groot verschil niet kunt verklaren, dan kan het zijn dat je elektriciteits- of gasmeter niet meer goed werkt. Dit komt niet zo vaak voor, maar je kunt dan een ijking van de meter aanvragen. Dit doe je bij je netbeheerder. Hierbij geldt dat de kosten meestal door jou voorgeschoten moeten worden. Pas wanneer blijkt dat de meter inderdaad niet goed functioneert dan krijg je je geld terug en wordt de meter vervangen.

Vraag je energieleverancier om verlaging

Als je hebt geconstateerd dat je maandelijkse verbruik niet zo hoog is en je voorschotrekening dus te hoog is vastgesteld. Vraag dan je energieleverancier om een verlaging vragen van je voorschotrekening. Je kunt hier onze voorbeeldbrief voor gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat gedurende de wintermaanden je verbruik van zowel gas als elektriciteit hoger is. Uiteindelijk wordt het gehele jaarverbruik verrekend met je werkelijk verbruik.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 7 maart 2012
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie