Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Huiseigenaren verantwoordelijk voor veiligheid gas- en elektra-installaties


Minister Dekker van VROM heeft een voorstel ingediend om de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de veiligheid van elektra-installaties te verschuiven richting de huiseigenaren.

Concreet gezegd komt het er op neer dat er in eerste instantie al een verplichte keuring komt voor de meest risicovolle woonpanden. Daarnaast wil de minister een systeem van gecertificeerde keuringen opzetten. De kosten van de keuring en het eventuele herstel zijn voor rekening van de huiseigenaren. Onderzoek moet uitwijzen of er voor andere woningen ook een verplichte keuring moet komen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het toezicht op de keuringen.

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben inmiddels kritiek geleverd op het voorstel van de minister. Tot op dit moment behoorde het toezicht voor de veiligheid van elektra-installaties in woningen toe aan gemeenten. Doordat zij dit hebben verwaarloosd wordt deze verantwoordelijkheid  nu verschoven van de gemeenten naar de huiseigenaren, vinden zij. En dit is een beloning van laksheid.

Gaslicht.com is bovendien van mening, dat een dergelijk besluit indirect tot onnodig hoge energiekosten gaat leiden. Als de overheid gaat toezien op naleving van installatie-eisen door burgers, slaan we met z’n allen onvermijdelijk door naar de andere kant; ambtenarij en overdreven zware eisen met als gevolg hoge kosten en zware sancties.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie