De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Huiseigenaren verantwoordelijk voor veiligheid gas- en elektra-installaties

door Marlies Hazenberg


Minister Dekker van VROM heeft een voorstel ingediend om de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de veiligheid van elektra-installaties te verschuiven richting de huiseigenaren.

Concreet gezegd komt het er op neer dat er in eerste instantie al een verplichte keuring komt voor de meest risicovolle woonpanden. Daarnaast wil de minister een systeem van gecertificeerde keuringen opzetten. De kosten van de keuring en het eventuele herstel zijn voor rekening van de huiseigenaren. Onderzoek moet uitwijzen of er voor andere woningen ook een verplichte keuring moet komen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het toezicht op de keuringen.

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben inmiddels kritiek geleverd op het voorstel van de minister. Tot op dit moment behoorde het toezicht voor de veiligheid van elektra-installaties in woningen toe aan gemeenten. Doordat zij dit hebben verwaarloosd wordt deze verantwoordelijkheid  nu verschoven van de gemeenten naar de huiseigenaren, vinden zij. En dit is een beloning van laksheid.

Gaslicht.com is bovendien van mening, dat een dergelijk besluit indirect tot onnodig hoge energiekosten gaat leiden. Als de overheid gaat toezien op naleving van installatie-eisen door burgers, slaan we met z’n allen onvermijdelijk door naar de andere kant; ambtenarij en overdreven zware eisen met als gevolg hoge kosten en zware sancties.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 12 februari 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie