De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Huishoudens betalen in 2005 minder transportkosten

Consumenten betalen in 2005 veertien euro minder voor het transport van elektriciteit en gas.  De totale kosten voor het transport van elektriciteit en gas voor consumenten dalen in 2005 met  82 miljoen euro, aldus de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe).

Voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betekent dit dat de transporttarieven gas met 8,6% en de transporttarieven elektriciteit  met 0,9% dalen ten opzichte van 2004. De daling van de transporttarieven elektriciteit is laag omdat grote producenten niet meer mee hoeven te betalen aan het gebruik van het elektriciteitsnetwerk waartoe zij eerder verplicht waren op basis van het Landelijk Uniform Producenten transporttarief (LUP). Door het opheffen van het LUP gaan de elektriciteitsnetkosten voor de afnemers omhoog. Omdat producenten niet meer meebetalen aan het netwerk, leidt dit tot lagere kosten voor de producenten en verwacht DTe dat de productieprijzen voor elektriciteit minder zullen stijgen.

De belangrijkste oorzaak voor de daling zijn de door DTe vastgestelde kortingsfactoren die de toezichthouder oplegt aan de transportbedrijven. Aangezien per regio slechts één elektriciteits- en gasnet beschikbaar is, vindt er geen concurrentie plaats.  Met behulp van de kortingsfactoren wil de toezichthouder de transportbedrijven efficiënter laten werken.

Gastransport Services (GtS, het gastransportbedrijf van Gasunie) heeft de tarieven over 2003 en 2004 met gemiddeld vijf procent verlaagd. Dit blijkt uit een controle van DTe. Gasunie heeft hiermee voldaan aan de voorwaarden die DTe in  2001 heeft opgelegd.

De energierekening van een huishouden met een gemiddeld energieverbruik  bestond in 2004 voor zo’n 20% uit transport van elektriciteit en gas. De leveringskosten voor elektriciteit en gas maken samen circa 40% uit van de rekening. De huur van elektriciteits- en gasmeters, de energiebelasting en BTW vormen de overige 40% van de rekening.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 4 januari 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie