De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Huishoudens krijgen nog meer energiebelasting terug: € 825

door Jeanet Woldring 1 reactie

Huishoudens krijgen volgend jaar allemaal een vaste belastingkorting op de energierekening van € 825. Daarmee verhoogt het kabinet deze 'heffingskorting'  tot € 265 in plaats van € 230 zoals eerder voorgesteld. Daarnaast gaat de energiebelasting op stroom iets minder omlaag. Op verzoek van de Tweede Kamer komt een groter deel van de lastenverlichting terecht bij mkb-bedrijven met een hoger energieverbruik. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Wat betekent dat voor huishoudens?

Verlaging energiebelasting; verhoging belastingkorting

Het kabinet heeft op 15 oktober een eenmalige verlaging van de energiebelasting voor 2022 aangekondigd om de stijging van de energierekening voor huishoudens en mkb-bedrijven te verminderen. Op verzoek van de Tweede Kamer past het kabinet dit maatregelenpakket nu aan om mkb-bedrijven met een hoger energieverbruik meer tegemoet te komen. Voor deze aanpassing wordt 125 miljoen euro vrijgemaakt binnen het budget van het huidige maatregelenpakket. Naar verluidt blijft de tegemoetkoming voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik vrijwel gelijk.

Tegemoetkoming voor hoger verbruik

Het kabinet verlaagt op verzoek van de Tweede Kamer het belastingtarief op elektriciteit in de zogeheten 'tweede en de derde verbruiksschijf'. Het belastingtarief in de eerste schijf (tot 10.000 kWh) gaat iets minder omlaag dan eerder voorgesteld. Zodoende komt een groter deel van de lastenverlichting terecht bij mkb-bedrijven met een hoger energieverbruik.

Wat betekent de nieuwe tegemoetkoming precies voor huishoudens?

  • De teruggave van de energiebelasting (heffingskorting) zou eerst stijgen van € 560 naar € 790. Dat betekent een belastingvoordeel van € 230 voor iedereen (los van hoeveel energie u gebruikt). Nu komt daar nog € 35 bij. Dat wil zeggen dat u volgend jaar € 825 terugkrijgt, mits de belastingplannen goedgekeurd worden.
  • Het belastingtarief op stroom zou met 8,4 cent per kWh omlaag gaan, inclusief btw. Vandaag is bekendgemaakt dat het met 6,6 cent per kWh omlaag gaat. Hoeveel dat voor u scheelt, hangt af van uw stroomverbruik.
  • ​​​​​Het plan voor de energiebelasting op gas verandert ook vandaag niet: die stijgt met zo'n 2 cent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1500 kuub per jaar betaalt u € 29  meer aan belasting voor gas (Energiebelasting + ODE).  

In onze energiebelasting tool gaan we de nieuwe tarieven z.s.m. invoeren, zodat u snel kunt checken hoeveel energiebelasting u kwijt zult zijn in 2022. 

Onderzoek aanvullende regeling lage inkomens

Aanvullend hierop laat het kabinet weten in gesprek te zijn met gemeenten over de vraag of en hoe huishoudens met een laag inkomen via bestaande regelingen een extra tegemoetkoming kunnen ontvangen voor de stijgende energieprijzen. De Tweede Kamer wordt hierover voor het einde van het jaar verder geïnformeerd.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 5 november 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://nos.nl/artikel/2404912-variabel-energietarief-stijgt-volgend-jaar-met-ruim-20-euro-netto "'Variabel energietarief stijgt volgend jaar met ruim 20 euro netto'".

Dat valt behoorlijk mee voor diegenen met variabele tarieven.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie