Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

'Ieder jaar een korting'

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

Een energieveiling levert niet per definitie de scherpste energietarieven op. Het slimste is om ieder jaar van leverancier te wisselen. Dat schrijft het FD afgelopen zaterdag. Hoe je ieder jaar een korting krijgt, staat in onderstaand artikel dat verschenen is in het Financieele Dagblad van 11 augustus 2012.

"Door de stijgende energieprijzen switchen steeds meer mensen naar een andere energieleverancier. In het tweede kwartaal stapten bijna 450.000 Nederlanders over, bijna de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
 
Een groot deel hiervan betreft consumenten die hebben deelgenomen aan een collectieve energieveiling, georganiseerd namens belangenorganisaties als de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Geïnteresseerde leden kunnen zich vrijblijvend inschrijven. De inschrijvingen worden vervolgens gebundeld en anoniem geveild, waarna iedere deelnemer een persoonlijk bod ontvangt. Omdat een grote groep consumenten tegelijkertijd intekent, kan een hoge korting worden afgedwongen, zo is het idee achter dit initiatief. Deze korting kan volgens de organiserende partijen oplopen tot meer dan € 300 per jaar.
 
Dat klinkt aantrekkelijk, maar of zo’n collectieve veiling ook de scherpste tarieven oplevert, is de vraag. Wie de aanbiedingen van een veiling vergelijkt met de tarieven op vergelijkingssites als Energieprijzen.nl en Gaslicht.com, ziet dat er soms elders aantrekkelijker alternatieven zijn te vinden.
 
Enkele partijen
 
Een van de mogelijke verklaringen is dat aan de veilingen vaak slechts een beperkt aantal partijen deelneemt, meent Ben Woldring, directeur van Bencom Group, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. ‘Voor het veilingresultaat is het natuurlijk het gunstigst als heel veel partijen de strijd aangaan.’
 
Op vergelijkingswebsites gebeurt dit wel. Daar buitelen alle marktpartijen over elkaar heen om de gunst van de consument. De concurrentiestrijd wordt door sommige sites aangewakkerd met lijstjes van goedkoopste aanbieders.’Alle aanbieders strijden bij ons om een plaatsje in onze top vijf. Dat lukt maar op één manier: door de prijs te verlagen’, stelt Woldring.
 
Aantal inschrijvingen
 
Een andere reden dat energieveilingen niet altijd de beste deal bieden, kan vreemd genoeg de omvang van het aantal inschrijvingen zijn. Energiebedrijven zullen minder snel geneigd zijn een negatieve marge in het eerste jaar accepteren bij een grote groep nieuwe klanten die bovendien bewezen hebben niet erg trouw te zijn aan hun energieleverancier.
 
‘Wij geven nadrukkelijk geen laagsteprijsgarantie’, erkent Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. ‘Deelname aan een veiling hoeft energiebedrijven er niet van te weerhouden elders eenzelfde of zelfs betere aanbieding te doen, want de energieprijzen zijn vrij.’
 
De Vereniging wil met de veiling de markt in beweging brengen en de leden zekerheid bieden om probleemloos over te stappen. ‘Alle deelnemende energiebedrijven zetten hun handtekening onder onze consumentenvoorwaarden. Als iemand problemen ondervindt bij de overstap, moet het energiebedrijf dat snel en adequaat oplossen. Anders grijpen wij in. Waar nodig zullen wij juridische stappen ondernemen.’
 
Verschil
 
Ook de Consumentenbond pretendeert niet dat een veiling altijd goedkoper uitpakt dan de aanbiedingen op een vergelijkingssite. ‘Welke optie het voordeligst uitpakt, kan per huishouden verschillen’, zegt Babs van der Staak van de bond. Volgens haar biedt deelname aan een veiling vooral gemak. ‘Deelnemers worden vanzelf benaderd met een aanbod. Ze hoeven er niet zelf achteraan te gaan.’
 
Veel energiebedrijven proberen nieuwe klanten te trekken met een actietarief of een eenmalige korting die kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Deze korting vervalt vaak na een jaar. Daarom adviseert de Consumentenbond consumenten om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier; of dat nu via een veiling is of via een vergelijkingssite. Van der Staak: ‘Dat pakt het voordeligst uit. U kunt dan elk jaar profiteren van een korting.’
 
Volgens Mirelle Bos, manager van de sites Kieskeurig.nl en Energieprijzen.nl, kunnen consumenten die voor zowel gas als stroom overstappen vaak meer korting bedingen dan mensen die alleen van stroomleverancier wisselen. Onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bevestigt dit. Wie een contract voor zowel gas als elektriciteit afsluit is bij de duurste aanbieder maar liefst € 464 per jaar meer kwijt dan bij de goedkoopste. Alleen switchen van elektriciteits­leverancier levert in het gunstigste geval een kostenvoordeel op circa € 50, terwijl het prijsverschil tussen gasleveranciers oploopt tot circa € 100 per jaar. Met slim shoppen kunt u uw energienota dus ­redelijk op peil houden, ondanks de oplopende olieprijs.
 
Rompslomp

Veel consumenten zien op tegen de rompslomp om over te stappen, maar volgens Ben Woldring, tevens eigenaar van telecomvergelijker Bellen.com, valt dit in de praktijk juist erg mee. ‘In de telecommarkt is switchen veel gecompliceerder, want dan krijg je te maken met kwesties als nummerbehoud of de aansluiting van een nieuw modem. Dat geldt in de energiemarkt niet. Met één druk op de knop is het geregeld.’
 
Natuurlijk is de prijs een ­belangrijk aspect in de zoektocht naar een goede energieleverancier. Maar er zijn nog meer selectiecriteria. Ook de bereikbaarheid van de klantenservice en de mogelijkheden voor onlinedienstverlening zijn interessant om tegen het licht te houden.
 
En dan zijn er natuurlijk de contractvoorwaarden, zoals de looptijd, de opzegtermijn en de mogelijkheid om het voorschotbedrag tussentijds aan te passen. Een meerjarig contract tegen een vast tarief biedt zekerheid en kan een interessante optie zijn voor wie denkt dat de energieprijzen in de toekomst verder zullen stijgen. Maar die zekerheid vertaalt zich meestal wel in een hoger tarief. Houd er ook rekening mee dat u een boete riskeert als u een contract voor bepaalde tijd voortijdig verbreekt. Overigens hebben verreweg de meeste consumenten een contract voor onbepaalde tijd zonder boeteclausule.
 
Ervaringen van andere consumenten met energiebedrijven kunt u teruglezen in een jaarlijks onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Op de website Gaslicht.com vindt u maandelijks geactualiseerde prijs-kwaliteitsscores. Een ander handig hulpmiddel is de energiewijzer op de site van Consuwijzer. Hier kunnen leveranciers langs een meetlat worden gelegd."

Bron: FD.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.